fbpx

Skeppsredarvillan 

  1. Start
  2. Bostäder
  3. Flytta hit
  4. Skeppsredarvillan 

Skeppsredarvillan

Skeppsredarvillan på Strandvägen 180 ritades av Malmöarkitekten Yngve Herrström redan 1916.  I många år förföll huset, men nu har det byggts om och består av sju havsnära bostadsrätter.  Fredrik Schlasberg bodde i villan som barn och delar med sig av sina minnen från det pampiga huset.  

Skeppsredarvillan på Strandvägen är byggd i en stil där nyklassicism kombinerats med nationalromantikens stildrag. Tack vare att villan nu byggts om till bostadsrättsförening kommer fler att få möjlighet att njuta av de vackra detaljerna. I husets trapphall kan man till exempel hitta blyinfattade fönster med motiv och namn som ”Morgon”, ”Middag” och ”Kväll”.  

Landskronabon Fredrik Schlasberg bodde i villan från det att han föddes 1949 till dess att familjen sålde huset 1974. Han är glad över att den fina bostaden nu ska få nya ägare, och att den har rustats upp.  

 Det är helt lysande att mitt gamla hem byggs om till bostadsrätter. Jag tycker att det är oerhört positivt. Jag gratulerar dem som får chansen att få flytta in. Jag njöt själv av den vackra utsikten över sundet och är glad över att andra får njuta av den nu.  

Anders Ekbladh, vd på Ekbladhs, är byggherre för projektet. Han köpte fastigheten tillsammans med ett antal partners 2011, men kunde inte byggstarta förrän 2017. Först då flyttade den tidigare hyresgästen ut, efter en segdragen juridisk tvist. I villan finns i dag sju lägenheter, den minsta på 44 kvadratmeter och den största på hela 136 kvadratmeter. Man hör en viss stolthet i Anders Ekbladhs röst när han berättar om hur de orkat hålla ut och slutföra det tidskrävande projektet. I somras flyttade de första köparna in i bostadsrättsföreningen Skeppsredarvillan.  

– Resan fram till bygglov har varit galen. Det har varit påfrestande att det har tagit så lång tid. Och ekonomiskt är detta inte ett projekt vi kan räkna hem. Men jag har hela tiden varit inställd på att det ska genomföras. Villan är en viktig entré till den här delen av Strandvägen och jag vill att det ska se fint ut här, säger Anders Ekbladh som själv är uppvuxen i Landskrona och har sett villan under hela sin barndom.  

Lägenheterna i villan har i princip sålt sig själv, och köparna kommer från bland annat Milano, Lund och Lomma.  Förmodligen har de lockats av den helt ostörda utsikten över sundet, danska kusten och Ven. Fredrik Schlasberg minns både utsikten och den dåvarande trädgården som husets största tillgångar. På 1960-talet var tomten större än vad den är i dag, och hade bland annat en damm med guldfiskar. Dammen fungerade också som skridskobana på vintern. De enorma ytorna inbjöd till lek, och en av dem som ofta kom till villan var Jesper Aspegren, känd från tv-programmet ”Aspegren mitt i maten”. Han var Fredriks kompis och bodde bara 500 meter bort.   

– Vi lekte jämt och är dödspolare än i dag. En av de bästa sakerna med mitt barndomshem var de kompisar jag fick, alla de som bodde på nära håll. 

Fredrik Schlasberg insåg tidigt att han var privilegierad som fick växa upp i en stor villa på 15 rum och enorma utomhusytor. När han pratar om sin barndom skrattar han lite åt hur den skiljde sig från många andras.  

– Vissa detaljer var lite speciella i vårt hem. På lördagskvällar dukades det alltid fint till middag, och efter klockan 18 bytte man till svarta skor. Vid högtider och finare middagar hade vi alltid smoking och lackskor.   

Men det var inte bara fester.   

– Jag och min äldre bror Johan jobbade mycket i trädgården i vår barndom. Mina föräldrar var noga med att vi skulle lära oss att sköta ett hem. Tre gånger om året måste dammen rensas för att inte växa igen, det var hårt och slitigt arbete. Det var inget jag uppskattade då, det var ett ständigt jobb att ta hand om en stor trädgård, men nu inser jag att det var nyttigt.  

På somrarna, när trädgårdsarbetet var avklarat, brukade Fredrik och hans kompisar ta en kanot och paddla ut till villans badhytt som låg förtöjd 600 meter ut i sundet.   

– Där satt vi gärna hela dagen. Jag minns att vi hade mycket frihet när vi var små.  

Frihetskänslan finns kvar i huset än i dag. På bottenvåningen har man bevarat den imponerande takhöjden på 3,30 meter och i hela huset flödar ljuset in från stora panoramafönster. I källaren finns vinrum, aktivitetsrum, förråd och gästlägenhet. Det som tidigare var chaufförsbostad har nu förvandlats till en studiolägenhet på 44 kvadratmeter med sovloft, och en liten avskärmad uteplats.   

– Jag vill ge en särskild eloge till Landskronaarkitekten Bengt Husritare som fått ihop helheten så bra. Han har lyckats skapa sju lägenheter där alla både har fått gott om utrymme och avskildhet samtidigt. Det pusslet är inte lätt att skapa, säger Anders Ekbladh.  

Skeppsredarvillans historia 
Skeppredarvillan är ritad av malmöarkitekten Yngve Herrström 1916 på uppdrag från redare Hugo Persson som var villans första ägare.  Villan har mycket av nyklassicismens formspråk samtidigt som nationalromantikens stildrag framför allt återfinns i interiören. Arkitekturen är återhållsam och sparsmakad där det branta taket med utsvängd takfot är ett framträdande stildrag. Till villan hörde tidigare frukt- och grönsaksträdgård som låg på den östra sidan och mot Strandvägen fanns en anlagd trädgård med rosengård och planteringar.  

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.