fbpx

De designar framtidens industri

  1. Start
  2. Karriär
  3. Flytta hit
  4. De designar framtidens industri

De designar framtidens industri

1983 fick två ingenjörer en idé. De upptäckte att lödda plattvärmeväxlare var ett effektivt sätt att överföra värme från ett medium till ett annat, och startade företaget SWEP i ett garage i Häljarp söder om Landskrona. Idag är SWEP ett globalt företag som levererar värmeväxlare till mer än 50 länder, men huvudkontoret ligger kvar i Landskrona. Här träffar vi designingenjörerna Liridona Dervishi och Ivana Teskera för ett samtal om hur det är att arbeta i ett högteknologiskt industriföretag 2021.

Det syns att Liridona och Ivana känner sig hemma i industrilokalerna på SWEP när de visar oss runt i produktionen. Ibland får de vänligt be oss akta oss för en truck som kör bland kopparrullar, stora ugnar och produktionsrobotar. Ivana berättar att värmeväxlarna finns i många olika storlekar och visar oss en av de större som hon har varit med att designa.

– Här borta kan ni se en automatiserat process som jag har varit med att designa. Genom att få in en automatiserat vändning i processen blir produktionen mycket mer effektiv, berättar Liridona entusiastiskt.  

Liridona Dervishi

25-åriga Liridona kan snart fira ett-årsjubileum hos SWEP. Hon har en maskinteknisk ingenjörsexamen i ryggen med inriktning teknisk design. När hon närmade sig examen såg hon att SWEP sökte en processingenjör.

– Jag tycker det är kul att skapa och designa vilket jag får ägna mig åt som processingenjör. Mitt arbete handlar om att utveckla och designa processutrustningen. Den ena dagen kan det vara en liten detalj som jag ska sätta mig in i och effektivisera och den andra dagen kan de vara en större process och kanske 3D print jag får jobba med. Jag tycker det är roligt att hela tiden sätta mig in i och lära mig nya saker, berättar Liridona.

Liridonas entusiasm och driv att utvecklas märks tydligt. Hos SWEP får hon möjlighet att utvecklas, växa, och testa nya saker. En speciell episod från hennes första tid hos SWEP minns hon särskilt tydligt.

– En kort tid efter jag började på SWEP hade vi avstämningsmöte. Vi behövde kompetens inom 3D print, men personen som hade denna kunskap var sjuk. Jag föreslog att vi kanske kunde skaffa kompetensen internt i vårt team och visade att jag var intresserad. Det tog bara 30 minuter sen knackade min chef på dörren och sa att han nu hade sett till så att jag kommer bli upplärd inom 3D print, berättar Liridona och skrattar.

– Jag tycker det visar att vi kan ta snabba beslut och att man har ett stort förtroende för sina medarbetare. Har man en idé får man lov att testa den. SWEP litar på sina anställda helt enkelt och ser till att de utvecklar sig. Därför ser man också många kollegor som har börjat i en roll men sedan vidareutvecklat sig och tagit nya roller i organisationen.

Medan Liridona har fokus på hur produktionen av SWEPs värmeväxlare kan förbättras och effektiviseras så är Ivanas fokus på att utveckla produkten – värmeväxlarna.

Ivana Teskera

– Mitt intresse för SWEP började när jag träffade företaget på en mässa då jag studerade Maskinteknik med inriktning mot produktutveckling på LTH (Lunds Tekniska Högskola). Därför vände jag mig till SWEP när jag skulle söka jobb och nu har jag varit här i sju års tid, berättar Ivana som i dag är 32 år.

Hos SWEP har hon hittat ett omväxlande, varierande och utmanande arbete, där hon följer utvecklingen av nya produkter från idé till produktion.

– En värmeväxlare är inte bara en värmeväxlare. Arbetet är mycket varierande och när jag jobbar med att ta fram nya produkter så måste jag jobba tvärs genom organisationen vilket betyder att jag får möjlighet att samarbeta och utvecklas tillsammans med många kollegor, berättar Ivana.

SWEP är ett internationellt företag med produktion i USA, Kina, Malaysia och Slovakien förutom i Landskrona. Det betyder att det finns goda utvecklingsmöjligheter för medarbetarna, och Ivana är en av de som har testat att arbeta utomlands.

– Jag fick möjlighet att arbeta i Slovakien några månader. Då fick jag testa nya arbetsuppgifter, lära känna en annan arbetskultur och nya produkter vilket var inspirerande. Det var utvecklande professionellt men även personligt när jag skulle klara mig själv i en helt annan kultur, berättar Ivana.

Framtiden ser ljus ut för SWEP. Värmeväxlare kan bidra till mer optimal energiförbrukning och är därför efterfrågade i en värld med ett större och större fokus på hållbarhet. Men hur ser framtiden ut för Liridona och Ivana?

– Jag tänker att jag ska bli så bra jag bara kan inom mitt område. Utöver det är jag intresserad av att hålla i projekt också och kan se mig själv som projektledare i framtiden, berättar Liridona.

– Jag vill fortsätta med att utveckla nya produkter och teknologier. Jag tycker det är kul att få vara med i hela processen från idé till färdig produkt. Jag ser mig själv jobba med detta i flera år framöver, avslutar Ivana.

Text: Hanne Skak Jensen, Foto: Oskar Fäldt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.