fbpx

Hållbarhet har fått Ohlssons att växa

  1. Start
  2. Karriär
  3. Flytta hit
  4. Hållbarhet har fått Ohlssons att växa

Hållbarhet har fått Ohlssons att växa

Ödmjukhet, jäklar anamma och hållbarhetsfokus är tre faktorer som gjort att Ohlssons vuxit från familjeföretag till miljardkoncern. Här välkomnar man unga medarbetare som vill göra skillnad. Två av dem är Malin Kronström och Jesper Olofsson.

I 20 år har Dagens Industri utsett Sveriges ledande tillväxtföretag. Endast ett fåtal företag har sedan starten kvalificerat sig som Gasellföretag i tre år eller fler. Ohlssons i Landskrona tillhör den exklusiva skaran. Därför får man kallas sig Mästargasell.

Företaget har ”haft en ovärderlig betydelse för Sveriges framtid, konkurrenskraft, nya jobb och välfärd” skrev Dagens Industris chefredaktör Peter Fällman när han gratulerade Ohlssons till mästargasell-titeln år 2020.

Men vad gör Ohlssons? Ohlssons AB, med huvudkontor i Landskrona, arbetar med allt inom renhållning, entreprenad och transport. Inom koncernen arbetar cirka 800 personer, varav två tredjedelar i Ohlssons AB. 

En av dem är koncernekonomen Jesper Olofsson, som tog sin examen i ekonomi på Högskolan i Halmstad för några år sedan. Nu har han återvänt till Skåne, och efter en sväng inom revisionsbranschen sökte han jobb på Ohlssons. Han bor i Borstahusen och trivs med att ha nära till allt i vardagen. Dessutom lockade det att arbeta på ett företag som fokuserar på hållbarhet.

En man sitter vid ett skrivbord och en dator

Viktigt att ta vara på jordens resurser

– Jag får jobba i en intressant bransch, det ligger i tiden med renhållning och återvinning, och det är viktigt att ta vara på jordens resurser. Jag vill helst arbeta i ett företag som har en kärnverksamhet som jag tror på, säger Jesper.

I radhuset i Borstahusen bor han tillsammans med sin sambo och deras hund. Att de har nära till strand och natur var avgörande när de valde bostad.

– Vi har sneglat på större städer, men landade i att vi vill bo här i Landskrona för att det är behagligare. Här finns väldigt många grönområden och dessutom närheten till havet. Vi pendlar hellre till Malmö om vi vill ha storstadsupplevelser.

Jesper Olofsson har rollen som koncernekonom vilket innebär att han ser över processerna på ekonomiavdelningen, samt jobbar med controlling och redovisning.

– Jag har blandade arbetsuppgifter, och det passar mig bra. Jag trivs särskilt med att Ohlssons är ett växande företag med högt tempo. Det rör sig hela tiden framåt, det uppskattar jag.

En av hans kollegor är Malin Kronström, transportledare på Ohlssons entreprenadavdelning. Hon planerar transporterna av exempelvis schaktbilar, kranbilar, hjullastare och grävmaskiner. Trots att hon inte hade någon erfarenhet av transportledning sedan tidigare blev hon i princip headhuntad till jobbet.

Här kan man utvecklas

– Jag träffade en tidigare entreprenadchef på Ohlssons som tipsade mig om att söka jobb här. Han presenterade företaget på ett väldigt bra sätt, och visade att det fanns många möjligheter, att man kunde utvecklas inom företaget. Dessutom är Ohlssons ett företag som växer. Det lockade mig, säger Malin.

I hennes roll som transportledare ingår en stor del logistik och planering, vilket hon har erfarenhet av sedan tidigare. Avdelningen består av sex personer på kontoret och variationen i arbetsuppgifter är stor.

– Jag har väldigt bra kollegor, och tycker att det är kul att komma hit varje dag. Mitt jobb varierar från dag till dag, det är många utmaningar att lösa. Jag lär mig också något nytt om fordon varje dag, särskilt när jag pratar med chaufförerna.

Livspusslet fungerar smidigt

Malin bor också i Borstahusen i norra Landskrona, och har två barn, 4 och 7 år gamla. Hon tycker också om att ha nära till allt.

– Det är jätteviktigt för mig att bo och arbeta i samma stad. Jag har tio minuter mellan jobb och hem, och det gör att livspusslet funkar väldigt smidigt. Innan jag fick barn ville jag flytta till Malmö, men nu inser jag att det är mycket smidigare att bo nära jobb och skola. Min man jobbar också i Landskrona, på Borg Warner. Det gör att det är lätt för oss att hinna med barnens aktiviteter efter skolan.

Positivt rykte

Både Malin och Jesper lockades av att Ohlssons hade ett så gott rykte. Innan de började på företaget bekräftade många i bekantskapskretsen att det var ett företag med bra arbetsmiljö, god stämning och i positiv utveckling.

– Jag hade många vänner och bekanta som lade ett gott ord för Ohlssons, och det goda ryktet har spridit sig även utanför Landskrona. Dessutom var det inspirerande för mig att de hade vunnit Dagens Industris gasellpris ett flertal gånger. Det är fin utmärkelse, och imponerande att kunna vara i tillväxt under så lång tid, säger Jesper Olofsson.

En kvinna står framför en Ohlsson lastbil

Intresserad av att jobba på Ohlssons? Läs mer på ohlssons.se

Fakta om Ohlssons

Ohlssons Invest AB arbetar med allt inom renhållning, entreprenad och transport. Koncernen sysselsätter ungefär 800 personer, varav två tredjedelar är anställda i Ohlssons AB.
Företaget grundades 1998 i Landskrona och har uppdrag i ett 30-tal kommuner runtom i Sverige. Koncernen omsätter drygt 1 miljard kronor och huvudkontoret ligger i Landskrona. 

Ohlssons och hållbarhet

Ohlssons arbetar medvetet med hållbarhet inom flera områden. Här är några exempel: Ohlssons är hållbarhetscertifierade enligt Fair Transport i godstransporter på väg. Certifieringen innebär att de arbetar klimatsmart, trafiksäkert och har en god arbetsmiljö. Företaget har ett miljömedvetet system för insamling och förädling av återvinningsbara produkter. En stor del av fordonsflottan består av fordon med högsta miljöklassning, de har minskat sin bränsleförbrukning markant de senaste åren och kör på fossilfritt drivmedel i möjligaste mån.

En lastbil står parkerad

Text: Maria André, Foto: Oskar Fäldt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.