fbpx

Här får gammalt bly nytt liv

  1. Start
  2. Karriär
  3. Flytta hit
  4. Här får gammalt bly nytt liv

Här får gammalt bly nytt liv

Visste du att ditt gamla bilbatteri kan ha hamnat i Landskrona? Här återvinns bly från fyra miljoner bilbatterier varje år på Boliden Bergsöe, en av de största återvinnarna i Europa. Ingenjörerna Angelica, 28, och Andreas, 30, tycker om att jobba på ett företag som gör skillnad.

Boliden är ett av de mest kända företagen inom svensk metallindustri. I nästan 100 år har man utvunnit och förädlat olika metaller. Men man tar också ansvar för den sista delen i kedjan, när metallerna ska återvinnas till ny råvara. Det gör man bland annat i Landskrona, på företaget Boliden Bergsöe. Här jobbar 80 anställda och två av dem är ingenjörerna Angelica Sroka och Andreas Persson, som båda pluggat på Luleå Tekniska Universitet.

Angelica Sroka är arbetsmiljöingenjör med rötterna utanför Gävle. Hon lockades till nordvästra Skåne av sin sambo, som tillbringat somrarna här. Angelica gjorde sitt exjobb inom arbetsmiljö, vilket gjorde att hon fastnade för en tjänst inom det området hos Boliden Bergsöe. Här stöttar hon arbetsledare i att skapa en säker arbetsmiljö, och har fokus på att minska risken för olycksfall och skador.

– Jag ser till att medarbetarna mår bra. Det kan handla om allt från att följa de lagar som finns inom arbetsmiljö till engagemang och förbättringar. Jag håller i många utbildningar och workshops, och jobbar även med psykosocial arbetsmiljö. Det är viktigt att man känner sig trygg på jobbet, och vågar säga ifrån om det finns risker, säger Angelica Sroka.

Hennes kollega Andreas Persson är processingenjör, vilket betyder att man stöttar de medarbetare som arbetar med återvinningsprocessen. Han arbetar bland annat med att försöka hitta förbättringar i processen, till exempel hur man kan göra den mer effektiv och klimatsmart. Just nu arbetar han med en anläggning som ska minska utsläppet av svavel.

– Förbättringsarbete är ett mantra för oss, det finns i allt. Vi vill både bli bättre på hur vi återvinner blyet, och på hur vi påverkar miljön. Vår nya avsvavlingsanläggning kommer till exempel leda till lägre koldioxidutsläpp.

De har båda jobbat på Boliden Bergsöe i drygt tre år och tycker att företaget har en välkomnande kultur som gör att man trivs.

– Omsorg är ett av våra värdeord och det märks väldigt starkt här. Man frågar varandra hur man mår och alla är villiga att dela med sig av kunskaper. Om man tycker om ett mångsidigt jobb ska man absolut söka sig hit. Jag har fått stor chans att påverka och jag jobbar nära alla mina kollegor. Jag kan namnet på i princip alla på företaget, säger Angelica Sroka.

Andreas Persson tycker att det stora ansvaret han har fått är en av fördelarna med företaget.

– Att jag fått mycket ansvar har gjort att jag kan utvecklas i mitt arbete. Fördelen med Boliden Bergsöe är att det är ett litet företag som är en del av ett storföretag. Jag får både det lilla och det stora perspektivet. Här i Landskrona är det lätt att få kontakt med vd, och det är väldigt prestigelöst.

Företaget Bergsöe har funnits i Landskrona i 80 år och blev en del av Boliden-koncernen år 1979.

Angelica Sroka är imponerad av den utveckling som har skett i metallindustrin de senaste decennierna.

– Förr jobbade man mera reaktivt. Vi var duktiga på att åtgärda problem som uppkom, men idag har vi mognat till att jobba mera proaktivt. Idag har vi ett oerhört högt säkerhetstänk och jag är så stolt över att bidra till att förbättra arbetsmiljön. I mitt jobb ser jag till att alla känner sig trygga på jobbet.

Angelica Sroka rekommenderar företaget till unga ingenjörer som är sugna på att ha många valmöjligheter.

– På utsidan kan vi se ålderdomliga och små ut, men på insidan är vi väldigt moderna. Vi är ju en del av en större familj på 6 000 medarbetare. Om man lockas av stora bolag så ska man verkligen undersöka Boliden. Jag får också resa i mitt jobb, minst två gånger om året åker jag till Finland och Norge och besöker andra anläggningar inom koncernen.

Andreas uppskattar att vara en del i ett större kretslopp, där Boliden Bergsöe förutom att återvinna bly, också skapar restvärme som blir fjärrvärme till bostäder i Landskrona. Dessutom återvinner man mycket av den plast som finns i bilbatterierna.

– Vi är i grunden ett återvinningsföretag och vi jobbar mycket med att ta ansvar. Det känns väldigt meningsfullt för mig.

En kvinna klädd i skyddshjälp

Text: Maria André, Foto: Hannele Piirainen

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.