fbpx

”Vi är en del av den gröna omställningen”

  1. Start
  2. Karriär
  3. Flytta hit
  4. ”Vi är en del av den gröna omställningen”

”Vi är en del av den gröna omställningen”

På Wabtec i Landskrona tillverkas delar till järnvägsindustrin, till exempel tågbromsar. Ingenjören Rasmus Jönsson och ekonomen Katya Kubar tycker om att jobba i en bransch som är mer aktuell än någonsin.

När Rasmus Jönsson är ute och reser i världen tittar han gärna lite extra på tågens bromsar. Kanske är de producerade i Landskrona?

– På Wabtec tillverkar vi produkter man kan relatera till. Jag kan se ett tåg på perrongen på morgonen och direkt känna igen våra bromsar. En del av våra produkter sitter på Pågatåg i Skåne, men vi gör också produktunderhåll på exempelvis pendeltåg i Stockholm. Jag tycker om att arbeta på ett företag där jag kan se produkterna ute i verkligheten, säger Rasmus Jönsson.

Avancerat från ingenjör till chef

Han är utbildad högskoleingenjör och har studerat industriell ekonomi på Linnéuniversitetet. Tidigare i karriären har han arbetat på Scania i Oskarshamn. Nu har han varit på Wabtec i drygt sju år och avancerat från produktionsingenjör till produktionsteknisk chef.

– Jag är fortfarande högst involverad i produktionen, men i min roll som chef ska jag framför allt leda och coacha produktionsingenjörerna. Det handlar om att starta upp helt nya produktunderhållsprojekt, tillverka nya bromsmodeller, skapa nya verktyg och rutiner samt leda förbättringsarbete. Här i Landskrona har vi hela produktionsprocessen, från ax till limpa, från konstruktionsavdelning till utskeppning av produkt. Det gillar jag, säger Rasmus Jönsson.

”Påverkar tiotusentals människor varje dag”

Han tror att Wabtec särskilt kan passa personer som vill vara med och bidra till den gröna omställningen, och vill vara del av hela produktionskedjan.

– Jag är stolt över att få vara med och bidra till grönare transporter. Alla de produkter som vi underhåller och tillverkar, de påverkar hundratusentals människor varje dag. Vi jobbar med bromsar som har en kritisk funktion. Man tänker inte alltid på dem, men de är viktiga för väldigt många människor, säger Rasmus.

Rasmus kollega Katya Kubar är business controller och började på Wabtec för några år sedan. Hon är född i Belarus, tog sin examen inom ekonomi i Österrike och har de senaste åren bott och arbetat i Mexiko. Genom karriären har hon varit på globala jättar som lastbilstillverkaren MAN och Volkswagen. För två år sedan flyttade hon och hennes mexikanska make till Sverige och blev förälskade i nordvästra Skåne. Nu pendlar hon mellan hemmet i Örkelljunga och kontoret i Landskrona.

– Vi var tidigt inne på att flytta till Skåne. Landskrona ser litet ut, men här finns många stora företag som Oatly och DSV. Jag sökte mig till Wabtec eftersom jag tycker om och är bekant med teknikföretag. Dessutom lockade det att arbeta i en bransch som kan bidra till en positiv samhällsförändring.

En man som arbetar på Huhnseal

”Som en familj”

Från att ha arbetat i multinationella företag med tiotusentals medarbetare uppskattar hon att vara en del av ett mindre företag. I Landskrona arbetar ”bara” 200 medarbetare.

– Det är lättare att få saker gjorda i ett mindre företag. Det är lätt att genomföra förbättringar och att samarbeta med kollegor på ett smidigt sätt. Det är litet och mysigt här, som en familj. Alla stöttar varandra.

Förutom den positiva kulturen på företaget uppskattar hon också att det går att kombinera arbete med privatliv.

– Jag är gravid just nu och ser att det går att få balans i livet här i Sverige. Här kan jag till exempel jobba några dagar i veckan på distans. Jag ser framför mig att jag och min man stannar i Skåne i minst 20 år. Sverige är verkligen ett bra land att skaffa familj i. Dessutom är det en internationell känsla här i Skåne, med många olika språk och kulturer.

Stora möjligheter att utvecklas

Till unga talanger som är nyfikna på Wabtec vill Katya skicka med att det är ett företag där det finns utrymme att utvecklas och göra karriär. Wabtec är nämligen en stor global koncern där det finns möjligheter till karriärutveckling och att arbeta utomlands.

– Wabtec är ett stort företag och det går att flytta till andra länder, om man är intresserad av det. Jag tycker att det finns stora möjligheter att utvecklas inom företaget. Jag uppskattar också att här i Sverige är det vad man gör på jobbet som räknas, inte exakt hur många minuter man är där. Det är ett positivt fokus på effektivitet som jag tycker om.

En kvinna sitter vid ett skrivbord

Läs mer och sök jobb på Wabtec

Wabtec i Landskrona

Företaget är en systemleverantör till den internationella järnvägsindustrin och grundades för över 100 år sedan, och är en av de ledande aktörerna inom den nordiska tågbranschen.

Tillverkar blockbromsar och bromsregulatorer som exporteras till många olika typer av tågprojekt globalt. Har cirka 200 anställda i Landskrona inom försäljning, projektledning, konstruktion, utveckling, tillverkning, service och underhåll samt supply chain & inköp, ekonomi, HR och kvalitet. Företaget har en god tillväxt sedan flera år och omsätter idag över 500 miljoner kronor.

Koncernen Wabtec har sitt huvudkontor i Pennsylvania, och totalt cirka 27 000 anställda.

Text: Maria André, Foto: Oskar Fäldt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.