fbpx

En motor i Landskronas kulturliv

  1. Start
  2. Landskronabor berättar
  3. Flytta hit
  4. En motor i Landskronas kulturliv

En motor i Landskronas kulturliv

Han har roddat scener och kört ljus till kända band som Nazareth och Sweet, startat galleri och varit en av de drivande profilerna bakom kulturnatten i Landskrona. Men framför allt brinner han för att få fler lokala konstnärer att lämna sina kammare och våga ställa ut.

Jens Jentin kom in i kultursvängen i Landskrona redan som 14-åring, i början på 1980-talet. Då började han som scentekniker på Rio, en kombination av konsertlokal, disko och kafeteria. Här spelade bland annat dåtidens stora stjärnor som Sanne Salomonsen, Niclas Wahlgren och Queen Aida.

Han har alltid varit en mångsysslare, med eget företag inom IT, men hans passion är kulturen. Hans egen kulturyttring har framför allt varit foto, som han arbetat med både genom produktfotografi, porträtt och konstnärliga bilder.

– Jag ställde ut med mina foton för första gången runt år 2013. Då började jag upptäcka att det fanns många konstnärer i Landskrona som ingen kände till. Det fanns många som satt hemma och fotograferade, eller sysslade med hantverk, men som aldrig ställde ut. Jag ville stötta dem i att våga visa upp sitt konstnärskap.

Responsen på den första utställningen blev den tändande gnistan. Han arrangerade sedan en fotoutställning med lokala fotografer under den första internationella fotofestivalen i Landskrona år 2013. Och sedan dess har han aldrig slutat engagera sig i det lokala kulturlivet.

– Många internationella besökare tyckte att vår utställning hade så hög klass att vi fick ställa ut även året efter. Sen ville jag göra något ännu större. När jag får en idé går jag från tanke till handling på en sekund.

2016 arrangerade han fotoutställningen Landskronit på Landskrona konsthall med cirka 20 fotografer. Bland annat ställde fotografen Örjan Kristensen ut, som tidigare arbetat som kopist åt den världsberömde fotografen Christer Strömholm.

– Det blev succé! 1000 personer kom på vernissagen. Det var en helt otrolig känsla.

2018 upprepades framgången med ytterligare en Landskronit-utställning med 16 fotografer. Efter det hade Jens Jentin fått blodad tand för att arrangera utställningar.

Av en slump hittade han kort därefter en tom lokal i närheten av sin fotostudio. Han kom på idén att omvandla den till galleri. Som många gånger i Jens Jentins liv gick det snabbt från idé till genomförande.

– Jag pratade med damen som ägde fastigheten och presenterade att jag ville skapa ett galleri i hennes tomma lokal. Hon sa genast ”å, vad roligt! Jag ringer dem som hyr lokalen och säger upp kontraktet.”

Det var här som hans galleri, Galleri 1658, startade år 2018 i en vacker 1700-talsfastighet mitt i stadskärnan. Han fick ett litet bidrag från kommunen för att bygga om lokalen, eftersom hans bärande idé var att främja det lokala kulturlivet.

– Jag gör inte detta för att tjäna pengar. Jag ville stötta konstnärer från Landskrona, och i största mån de som sitter på kammaren, de som inte vågar ställa ut. Många gånger lät jag konstnärer ställa ut tillsammans för att de skulle känna sig tryggare.

Jens Jentin sitter på en stol

Förutom att driva sitt eget galleri har han också varit en av de drivande aktörerna bakom många kulturevenemang i Landskrona, som Gallerinatten i maj och Kulturnatten den andra fredagen i oktober.

– Jag älskar kulturlivet här, det finns inga konflikter mellan oss som driver gallerier. När Landskrona fotofestival startade 2013 upplevde jag ett stort lyft för kulturen. Den skapade ett ännu större fokus på att samarbeta kring nya utställningar.

Landskrona är som ett stort smörgåsbord för den som älskar konst och kultur, men också för den som själv vill uttrycka sig genom konst.

– För att vara en mindre stad finns det väldigt många gallerier. Dessutom finns det en bra gemenskap om man är kulturutövare. Vi är bra på att välkomna nykomlingar, vi vill samarbeta och vi vill bli fler. Och när det är större tillställningar i Landskrona, då går man ur huse. Då är det fullt tryck i stan. Det finns en fruktansvärd vilja till kultur.

När vi möts för intervjun är han mitt i planeringen för en ny utställning på galleri 1658. Han är trogen sin ursprungliga idé om att galleriet ska fokusera på det lokala. Men exakt vad den kommande utställningen ska handla om är fortfarande oklart.

– Jag fick ett samtal från en konstnär som berättade att de har ett projekt på gång, men inte några detaljer. Och det är helt ok att man inte vet! Det kostar inget att ställa ut hos mig, vilket gör att många kanske vågar spänna bågen. Säljer du ingenting, brukar jag säga ”det var synd, prova igen!”. Jag har gått minus alla år som jag har haft mitt galleri. Men jag har haft skitroligt.

Några personer tittar på konst

Tips på gallerier i Landskrona

Art Gallery Peter Plato
Kungsgatan 22

Galleri 1658
Norra Kyrkogränden 28

Galleri direkt
Gamla Kyrkogatan 21

Galleri gamla staden
Norra Kyrkogränden 31

Magnus Larsson Ateljé
Konstnär med ateljé på Landskrona slott, Citadellet

 

Text: Maria André
Foto: Oskar Fäldt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.