fbpx

Hon har tröttnat på snabbt mode

  1. Start
  2. Landskronabor berättar
  3. Flytta hit
  4. Hon har tröttnat på snabbt mode

Hon har tröttnat på snabbt mode

Landskronabon Filippa Nielsen kallar sig ”second hand fashionista” på Instagram där 7 000 följare inspireras varje dag av hennes tips på hur man shoppar kläder på ett hållbart sätt. Hennes mål är fler ska bli klimatsmarta och samtidigt ha kul med kläder.

Filippa Nielsen flyttade från Linköping till Landskrona som 10-åring. Pappan fick arbete på bibelskola i Helsingborg och i Landskrona fanns det lediga bostäder. Nu har hon rotat sig med sin egen familj i den lilla byn Säby stationsby i utkanten av Landskrona. Till vardags arbetar hon som svensklärare på Internationella Engelska Skolan i Borstahusen, men på fritiden inspirerar hon andra till att handla mer klimatsmart i sina olika kanaler, som Instagram och podden Secondhandblusarna.

Landskrona är en perfekt stad att bo i om man är intresserad av second hand, tycker Filippa Nielsen.

– Här finns många bra second hand-butiker på nära håll. Dels i Landskrona, dels i butiker i Helsingborg och Malmö, dit man lätt kan ta sig med tåg.

Hon har alltid handlat kläder på second hand, men intresset exploderade 2011 när hon skulle spara pengar inför en New York-resa.

– Jag pluggade till lärare och min man jobbade halvtid. Vi hade inte massor med pengar på kontot direkt. Jag bestämde mig för att ha köpstopp på kläder i ett halvår för att spara till reskassan. Då märkte jag att jag kunde spara hur mycket pengar som helst! 

I samma veva startade hon en blogg där hon skrev om sitt intresse för second hand. Hon har läst på om slow fashion, alltså medveten och hållbar klädkonsumtion.

Sedan dess har jag funderat på varje inköp jag har gjort. Och sedan 3-4 år tillbaka köper jag inget nyproducerat alls. Jo, jag unnar mig ett par nyproducerade skor om året. I och med att jag bara köper ett par nya skor, tänker jag verkligen efter innan.

Hela familjen har påverkats av Filippa Nielsens second hand-intresse. En stor del av barnens kläder köps också på second hand.

Landskrona är en helt fenomenal stad när det kommer till barnloppisar. Nu har de minskat på grund av pandemin, men innan dess kunde jag åka på loppis väldigt ofta. Det är ett roligt helgnöje.

För fem år sedan startade hon Instagram-kontot Fairfashionista Filippa, men de första tre åren kände hon sig ganska ensam om att missionera om att visa outfits som enbart bestod av kläder köpta på second hand. De senaste åren har omvärlden vaknat, och fler intresserar sig för hur man kan konsumera kläder på ett hållbart sätt.

Nu är vi många som brinner för second hand-shopping. Jag blir väldigt glad när någon hör av sig till mig och säger att jag har inspirerat dem att handla second hand i stället för att köpa ett nyproducerat plagg.

De flesta av de bilder hon delar på sociala medier tar hon i och runt Landskrona.

Här finns många fina miljöer, både inne i stadskärnan, vid havet, och i naturen utanför Landskrona.

Filippa märker att hennes eget intresse för second hand har ändrat fokus.

– Från början gjorde jag det till stor del för att spara pengar. Nu handlar det mycket mer om klimatfrågor, etik och moral. Det är viktigt för mig att de kläder vi bär har producerats på ett rättvist och hållbart sätt, och att tillverkningen är human. Jag tänker mycket på människorna som har producerat kläderna, och att de också ska ha det bra, säger Filippa.

Hon vill inte att kläder och mode ska vara kopplat till skam och dåligt samvete, hon vill att det ska kännas kul och kreativt. Själv har hon ofta färgglada kläder, gärna rosa, och kombinationer som ibland överraskar.

Har jag inte en kul outfit så blir jag inte glad. Ibland blir jag trött på mig själv, att jag alltid ska ta det så långt. Men jag får också många positiva kommentarer från mina elever och andra runt omkring mig. De tycker att jag klär mig roligt och blir glada.

Förutom Instagramkontot Fair Fashionista Filippa och podden Secondhand-blusarna erbjuder hon också sina tjänster som personal shopper inom second hand. Då tar hon med sig kunder till sina favoritbutiker och hjälper dem att hitta plagg som passar dem och deras stil.

För någon som inte är så van att handla second hand kan det kännas omöjligt att hitta något. Då kan jag hjälpa till att guida. När man handlar second hand är det viktigt att ha ett öppet sinne och prova mycket. Ett plagg kanske inte finns exakt i den färg eller storlek som du har tänkt, då får man vara öppen för något annat. Och ha kul! Kläder ska vara roligt.

Även om Filippa Nielsen brinner för att shoppa medvetet, har hon ett tips som är ännu mer hållbart.

Det bästa för både plånbok och samvete är att shoppa i sin egen garderob. Fundera över hur du kan använda det du redan har på ett nytt sätt och i nya kombinationer. Eller låna kläder av en kompis som har samma storlek som du!

Filippa Nielsens sex tips till dig som vill second hand-shoppa:

1. Skriv ner innan vad du letar efter. Var inte för specifik. Tänk ”en svart klänning”, eller ”en blå kofta”.

2. Planera in några timmars shopping.

3. Ta med en vän som kan vara smakråd.

4. Var öppen, gå hellre på färg eller typ av plagg än ett exakt mönster eller stil.

5. Prova mycket.

6. Se potentialen i det du köper, kan det användas på flera sätt?

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.