Från miljonprogrammet till Borstahusen
Robin Berkhuizen kallades ”fattigmansbarn” som liten och tjänade sina första pengar genom att sälja gräddbullar. Nu är han vd för Emrahus, och flyttar snart in i ett arkitektritat hus i Borstahusen med sin familj.
Robin Berkhuizen växte upp under enkla förhållanden i miljonprogramsområdet Silvergården i Landskrona. Han minns hur han började sälja gräddbullar för att kunna köpa en ny vinterjacka. Det var starten på en entreprenörskarriär. Nu är han vd för Emrahus, ett företag med bas i Häljarp som specialiserar sig på att bygga energieffektiva hus.

Robins dröm har inte handlat om att bli rik, utan om att skapa något bestående. Som en av tre bröder till en ensamstående mamma var det visserligen ont om pengar, men kreativitet fanns det gott om. Som 7-åring flyttade han till kollektivet Yxan i Landskrona, där det fanns möjlighet att dreja, snickra och måla.
– Eftersom vi inte hade så mycket pengar fick vi skapa saker själv. Om man ville ha något fick man tjäna sina egna pengar, eller göra det med sina egna händer, säger Robin.
Som 21-åring började han arbeta som säljare på rekryteringsbolaget Stepstone. Robin Berkhuizen blev en av företagets bästa säljare och tjänade stora summor på provision. Medan hans kollegor firade framgångarna genom after work på Lilla Torg i Malmö, sparade Robin allt. Han lade hela sitt sparkapital på att köpa en fastighet på Hagastigen i Landskrona, för att sedan rusta upp, renovera och sälja.
– Jag hade lagat prylar hela mitt liv och fixat upp min första lägenhet. Jag visste att jag kunde hantverket. Däremot kunde jag ingenting om att äga en fastighet. Men min mamma lovade mig att hon skulle stötta mig och läsa på om allt man behövde veta. Och det gjorde hon.

Renoveringen gjordes med en begränsad budget. Det blev många turer till fyndhörnan på Ikea där de köpte köksinredning och badrumsskåp. Men arbetsinsatsen gav frukt. Några år senare sålde Robin fastigheten med vinst.
– Det blev startplåten till att jag kunde fortsätta att arbeta med fastighetsutveckling.
Några år senare köpte han Flygeltofta gård i Häljarp och kom i kontakt med den förra ägaren till företaget Emrahus. Robin Berkhuizen blev nyfiken på företagets koncept med att bygga energieffektiva passivhus och köpte Emrahus som då var ett konkursbo. Företaget har vuxit från fyra anställda till 15 idag.

Den stora succén har varit Emrahus satsning på att bygga LSS-boenden som passivhus. Bara i år bygger man åtta LSS-boenden runt om i Sverige, och nästa år blir det ytterligare tio stycken. Robin Berkhuizens engagemang för LSS-boende sträcker sig långt utanför det egna företaget. Förra året gav han sig ut på en 80 mil lång cykelturné genom Sverige för att intervjua politiker, boende och psykologer om hur man skapar fler och bättre LSS-boenden. I höst gör han en liknande turné.
Ett annat passionsprojekt är kvarteret Morgondoppet (se bilden) i Borstahusen, ett mikrokvarter på 6 passivhus som Emrahus ska bygga. Robin Berkhuizen kommer själv att flytta in i ett av husen.

– Jag har drömt om att bo i Borstahusen länge. Min bonuspappa är yrkesfiskare och på somrarna stod jag och rensade näten nere vid Borstahusens hamn medan mina kompisar gick förbi på väg till stranden.
Husen i Morgondoppet har en unik arkitektur inspirerad av både Indonesien och gamla Borstahusen. Den övre delen av husen är klädd i vackert skiffer i olika färger inspirerat av fiskfjäll och taket är vågformat för att föra tankarna till havet.
– Jag ville göra ett kvarter som andas wow! Det ska sticka ut. Inspirationen kommer från Borstahusen, från fisket, näten och vågorna. Det kommer från mina minnesbilder från barndomen när det stormade på havet och man såg fiskenäten bölja upp ur vattnet.

För Robin är charmen med Borstahusen att det är nära till vardagslyx, nära till enkla nöjen som inte kostar något, men som förhöjer livskvalitén.
– Här i Borstahusen får man allt som inte tillhör det köpta livet. Här kan man ta en promenad vid stranden på morgonen, eller en löparrunda på Skånes vackraste plats, Glumslövs backar, direkt efter jobbet. Det är lyx för mig.
I dag hyr Robin och hans familj ett hus på Strandvägen i Landskrona i väntan på att kvarteret Morgondoppet i Borstahusen ska bli klart. Sträckan mellan kollektivet där han växte upp och Borstahusen är kort, men mentalt har han gjort en lång resa.
– Det finns helt klart ett mått av revanschlusta i mig. De kallade mig fattigmansbarn när jag växte upp. Jag ville visa upp mig och bevisa mig. Inte med pengar, men i skapandet, och att vara med och bidra. Nu handlar mitt liv framför allt om att se till att alla, oavsett bakgrund, har rätt till ett bra hem. Det känns viktigast för mig.
Namn: Robin Berkheuizen
Familj: Sambon Katarina, döttrarna Lia och Lo.
Bor: Landskrona
Gör: vd för Emrahus som bygger passivhus
Instagram: @robinberkhuizen
Foto: David Elg, Moob