Vd som 26-åring
USA, Sydamerika, europeiska kontinenten, Ryssland, Asien – från Techonomy i Landskrona kommer reservdelar som håller fartygsmotorer i hela världen i gång.
– Det är en bransch i ständig förändring, säger Susanna Ling, vd.
Nyligen drabbades ett större fraktfartyg av motorhaveri i Öresund. Då åkte tekniker från Techonomy i Landskrona ut med reservdelar och besättningen kunde snart fortsätta sin resa mot Tyskland.
– Fartyget låg förankrat utanför Falsterbo så det går ju fort för oss att åka dit med grejerna, konstaterar Susanna Ling, vd för Techonomy AB i Landskrona, ett företag med över 50 års erfarenhet av fartygsmotorer. Läget i Landskrona passar verksamheten bra, konstaterar hon.
– Det är optimalt transportmässigt. Vi har nära till kontinenten och det är lätt med flyg- och sjöfrakt och längs motorvägen. Vi har bara en timmes körning till Trelleborg och därifrån är det nära till Tyskland.

För de allra flesta uppdrag Techonomy får är inte akut motorkrångel i Sundet. Fartyg, från stora containerfartyg till mindre fiskebåtar, hör av sig när de behöver serva sina dieselmotorer enligt ett schemalagt underhåll. Kunderna finns internationellt och just nu är Italien den starkaste marknaden. Techonomy är specialiserade på fem vanliga modeller av dieselmotorer.
– Vi har allt i hela kedjan i våra modeller, från att de behöver en liten O-ring till en helt ny motor. Hos oss kan de lösa alla sina problem, berättar Susanna.
Här på Fartygsgatan i Landskrona finns kontor, verkstad och lagerlokaler, fyllda av bland annat vevaxlar, pumpar liksom hela motorer. Här finns också specialbyggda delar och verktyg för att lösa problem i de egenkomponerade konstruktioner som ofta finns ute på fartygen. De sex anställda behärskar sex språk – svenska, engelska, danska, tyska, polska, ryska.
– Det underlättar kommunikationen med kunderna mycket. Ibland arbetar vi genom en mellanhand, men då faller ofta mycket av den tekniska kunskapen bort i kommunikationen. Det är bäst om vi kan prata med våra kunder direkt, säger Susanna, som är vd sedan sju år tillbaka.

Techonomy grundades 1977 av Susannas föräldrar och alltsedan dess har familjeföretaget varit familjens bebis. Det innebar att familjen levde och andades fartyg under Susannas uppväxt. Ingen semester gick till spillo utan att ett tankfartyg, fiskebåt eller kryssare skulle besökas. Och allra helst maskinrummen.
– I 11–12-årsåldern var jag så trött på det; inte en båt till! säger Susanna och skrattar åt minnet.
Efter att ha studerat utomlands i bland annat Nederländerna och England, återvände hon hem till Sverige för att lära sig företaget.
– Möjligheten dök upp att ta över företaget, men då måste jag ju prova på först för att se om jag skulle tycka det var kul. Och det var det ju, det är en häftig bransch och jag gillar utmaningar.
Som 26-åring tog hon rodret som vd. Inte alltid helt lätt i en mansdominerad bransch.
– Det var lite knepigt ibland den första tiden, jag vet inte om det var för att jag var kvinna eller väldigt ung, eller båda. Men numera bryr jag mig inte om vad människor tänker om mig. Det har ju ingen betydelse, jobbet ska bli gjort i vilket fall, konstaterar hon.
– Och, världen håller på att förändras. Första gången jag träffade leverantörerna i Indien, 2006, var det nästan som att de inte kunde titta på mig. Men nu och speciellt när jag träffar de yngre, är det helt annorlunda. Kulturen har förändrats i synen på kvinnor.
Tidigare byggde en stor del av Techonomys verksamhet på reparation, lagning och så kallad överhalning – skötsel av utrustning. Sedan Susanna blev vd har fokus flyttats över till nya reservdelar.
– När jag tillträdde såg jag att utvecklingen var på väg mot högre efterfrågan på nytt, de flesta fartyg vill numera ha nya delar, men fortfarande reparerar vi åtminstone hälften av utrustningen.

En stor del av hennes tjänst är kund- och leverantörskontakter. Men också att kunna se vart marknaden är på väg för att veta vilka nya investeringar som är nödvändiga.
– Vi måste hänga med i utvecklingen. Snart står vi till exempel inför ett skifte, där motorerna drivs av annat än diesel, som el eller gas. Men fartygsbranschen är långsammare än till exempel bilbranschen. På ett fartyg finns kanske 4–6 motorer och utöver det startmotorer. Det handlar om stora investeringar att byta drivmedel och ingen vill experimentera med motorer och bränsleformer som kan vara en återvändsgränd. Det är stora investeringar även för oss, att köpa in nya motorer och lära oss dem.
Susanna medverkar bland annat i EMISA, ett internationellt maritimt nätverk.
– Vi behöver veta hur det ser ut på marknaden om ett år och om fem år. Vi behöver bolla idéer med varandra, förstå utvecklingen och fånga upp trenderna. Vi kan aldrig stå stilla, vi måste hitta nya tankesätt.
Branschen har varit i uppåtgående de senaste tio åren, parallellt med en allt mer globaliserad värld med allt fler resor, handel och frakter mellan världens alla hörn. Just nu råder en pandemi, vilket lagt en våt filt över branschen.
– Det är dyrt att ha fartyg i hamn och med personal som går och väntar på att få börja jobba. Men handeln kommer komma tillbaka och så småningom även kryssningstrafiken. Men större än det är just nu, blir det nog inte. Det blir inte fler fartyg på jorden, men fartygen i sig kommer att förändras.
Susanna själv är delvis uppvuxen i USA, kompletterat med skolgång i Häljarp. Numera bor hon i Landskrona.
– Jag älskar Landskrona, staden växer hela tiden i mina ögon. Den är enormt vacker och ligger otroligt bra med stora ytor. Det poppar upp stora företag titt som tätt här. Potentialen är enorm, det ska bli spännande att se utvecklingen.
Text: Petra Olander. Foto: David Elg, Moob