fbpx

Hon skapar smycken med känsla

  1. Start
  2. Landskronabor berättar
  3. Flytta hit
  4. Hon skapar smycken med känsla

Hon skapar smycken med känsla

Myriam Jabert har alltid haft ett intresse för design. Hon pluggade modevetenskap när hon samtidigt fick upp intresset för silversmycken. Allt hon skapar tillverkas för hand i hennes verkstad i Landskrona. 

 Många av de bijouterier som säljs hos de stora modekedjorna är massproducerade och har transporterats lång väg innan de möter sina kunder. För Myriam Jaberts smycken är det tvärtom. De är unika, designas av henne, tillverkas av hennes egna händer och säljs fysiskt i Landskrona (och i hennes egen onlinebutik så klart). Intresset för att skapa smycken kom plötsligt.  

”Som barn drömde jag inte om att bli designer. Det kom som en blixt från klar himmel år 2011 att jag ville börja skapa smycken. Jag började göra enklare armband och halsband tillsammans med en kompis, vi köpte pärlor på Panduro och sålde smyckena på marknader. För pengarna åkte vi till Paris när vi fyllde 25.” 

Det första smyckesprojektet gav mersmak. 2014 tog hon en kurs i silversmide. 

”Mitt första smycke var en silverstav där det stod ’Fashion’, eftersom jag pluggade modevetenskap då. Jag har varit intresserad av mode sen jag var barn. Min farmor och farfar är från Libanon och hade kabel-TV där de kunde få in kanalen Fashion-TV. Där såg jag mina första modevisningar från Paris och drömde om att en gång bli modell eller arbeta med mode.” 

Myriams mamma är från Landskrona och hennes pappa är från Libanon. Hon är själv född i Frankrike och hade en koppling till smycken redan som liten. 

”När jag var barn drev min pappa en smyckesbutik under en kort period och jag minns hur vi fick hjälpa till att packa ner smyckena i små påsar när han skulle åka på marknader. Vi flyttade från Frankrike till Landskrona när jag började nian, och först var det en kulturkrock för mig. Tjejerna här var mycket mer sminkade än jag var van vid, även i skolan, och klädstilen var annorlunda.” 

När hon skapar smycken går hon framför allt på känsla. Hon har ingen traditionell skolning i smide och har därför fått lära sig genom testa och ibland göra misstag. 

”Jag har helt enkelt fått lära mig genom att göra fel. Jag tittar inte på vad andra gör, utan inspirationen kommer inifrån mig själv. Jag bryr mig inte om vad som är trendigt. Det roligaste är att få specialbeställningar, att göra unika ringar eller halsband. Jag lägger mycket kärlek i mitt arbete, och tänker på bäraren medan jag tillverkar smycket. Därför vill jag inte syssla med massproduktion. Det är svårt att lägga lika mycket känsla i smycket om man producerar 100 likadana ringar.” 

Förutom att tillverka och designa smycken jobbar Myriam Jabert också som modell och inredare. Hon har bland annat haft uppdrag som inredningsstylist åt mäklare inför lägenhetsförsäljningar. Just nu studerar hon till social media manager eftersom hon i framtiden även vill hjälpa andra företagare med annonser och innehåll i sociala medier.  

”Att syssla med många olika saker berikar mig, och gör att jag blir mer kreativ.” 

Hon tycker att rollen som entreprenör och designer har gjort att hon har vuxit som människa. 

”Som barn var jag ganska blyg. Jag började jobba som modell som 18-åring och tyckte ofta det var svårt att tala inför en stor publik. Men som företagare måste jag vara framåt, annars händer det ingenting. Med företaget har jag blivit bättre på att ta initiativ, att sälja in mig själv och utvecklas som person och företagare. Jag har hittat många här i Landskrona att samarbeta med, och jag gillar att lyfta Landskrona. Jag trivs så bra här. Här finns allt jag behöver.”

Fotnot: Myriam Jaberts smycken säljs i butiken Elsas hörna på Järnvägsgatan 11 i Landskrona och online. Du kan läsa mer om smyckena och de smyckeskurser Myriam erbjuder på www.myriamjabertjewelry.com 

 Foto: Kentaroo Tryman och My Tapper-Pfeiffer.

smycken Myriam Jabert Landskrona

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.