fbpx

Ny scen för Jepson

  1. Start
  2. Landskronabor berättar
  3. Flytta hit
  4. Ny scen för Jepson

Ny scen för Jepson

Nu har konstnärerna från Fröfabriken Creative space flyttat in i nya lokaler mitt i stadskärnan, nämligen i Rådhuset. Dessutom har nya hyresgäster hittat hit, som Glumslövsbon Mikael Jepson, designer och även känd som gitarrist i the Ark. 

Mikael Jepson blev känd för hela svenska folket under sin tid i the Ark. Men parallellt med artistlivet har han också varit designer i egna lilla företaget ”Designed by Jepson”. Intresset för att skapa med händerna har han med sig från uppväxten i byn Rottne utanför Växjö. 

Min mamma var syslöjdslärare, så vi hade alltid mycket tyger och garn hemma. Jag lärde mig tidigt att sy och gjorde mycket egna kläder redan i fjärde klass, säger Mikael Jepson. 

På 90-talet flyttade han ner till Malmö och Möllan. Det var i Malmö som the Ark slet för att till slut slå igenom brett runt år 2000. Innan dess marknadsförde de sig själva hårt i Malmö. 

Vi fick kämpa mycket i början. När vi bodde i Rottne fanns det inga musikscener så vi fick skapa dem själv. I Malmö fick vi inte heller några spelningar i början, så vi anordnade egna fester där vi själva kunde spela. 

För tio år sedan, ungefär samtidigt som the Ark tog beslutet att sluta spela tillsammans, flyttade Mikael Jepson till Glumslöv tillsammans med sin fru Cornelia.  

Cornelia är från Glumslövoch när vi fick barn började vi titta på hus där. I början var det konstigt att bo på en liten ort. Det var en omställning efter femton år på Möllan. Men jag märkte att det var mer fritt att bo så här när man har små barn. Vi kunde släppa ut barnen i trädgården, och det ger mer frihet även för oss vuxna. 

I och med att turnerandet med the Ark tog slut, väcktes också Mikael Jepsons skaparlust igen. I huset i Glumslöv fanns också en källare där han kunde skapa, pyssla och arbeta. 

Jag har skapat i olika former länge. Men musiken var länge nummer ett i mitt liv och jag offrade allt för det. Ibland när vi hade lugnare perioder mellan turnéer så kom jag igång med skapandet. Då började jag samla på 70-talsgrejer, framför allt tyger. Jag började skapa tygtavlor, och det håller jag på med fortfarande. 

Mikael Jepson började också trycka egna mönster på tyger, och gärna i storformat. Några av de allra största trycken har sålts till privata samlare i New York och sitter på väggarna i deras penthouse. Han har också designat bokhyllan Adaptive, som tidigare såldes via det kända designmöbelhuset Svenssons i Lammhults. 

Jag tycker om att skapa i olika material och format. Jag är inte så sugen på massproduktion, utan vill helst sälja i limiterade upplagor. 

Sedan i början av året hyr han en studio i Rådhuset i Landskrona. Här har han precis installerat sig och håller på att inreda det som ska bli hans nya kreativa rum.  Han sitter tillsammans med en rad andra konstnärer och designers i det som kallas Rådhuset Creative Space. En del av konstnärerna har flyttat hit från Fröfabriken Creative Space, som nu alltså finns i nya lokaler. Mikael Jepson vill vara en del av kulturlivet i Landskrona. 

Jag har bott här så länge, men insett att jag inte kan så mycket om Landskrona. Jag har velat komma in i konst– och kulturlivet här, men inte hittat ett sätt förrän nuJag vill gärna samarbeta mer med staden och vara mer i Landskrona. 

Även om designen tar stor plats, finns musiken fortfarande kvar i hans liv. 

Jag skriver fortfarande musik och har en studio i Malmö. Varannan vecka sitter jag där och varannan vecka i Landskrona. Men jag tycker om att vara mångsysslare. Vi startade bandet när jag var 16 år och under en lång tid struntade jag i allt som inte hade med musik att göra. Nu vill jag göra många olika saker, och få arbeta med mina händer och skapa. 

Text: Maria André, Foto: Oskar Fäldt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.