fbpx

Malin i Annelöv

  1. Start
  2. Mitt Landskrona
  3. Flytta hit
  4. Malin i Annelöv
Hej! Jag heter Malin och bor i Annelöv tillsammans med man och två barn.

Hej! Jag heter Malin och bor i Annelöv tillsammans med man och två barn.


Efter några år i (flämt!) Stockholm saknade vi Skåne och beslutade oss för att flytta tillbaka. Av ren slump blev det Annelöv, en av Landskronas byar som ligger längst ner i den sydöstra spetsen. Det var helt klart en lyckosam slump för vi har fått fantastiska grannar och vänner i byn!

Jag delar med mig av några av mina (och barnens) favoriter. Det är också en bra påminnelse för mig själv om hur små utflykter nära en själv kan bjuda på de mest överraskande platser, historier och människor.

På bilden ovan kan ni se mig längst upp på klätterhindret på Annelövs utegym (i bakgrunden syns skateparken). Jag var så stolt över att komma upp. Ungefär två sekunder efter att jag tog selfien insåg jag att jag inte vågade hoppa ner. Det som såg lätt ut nerifrån marken var ofantligt högt när jag väl var uppe. Som ni kanske gissat kom jag ner igen. Hasande på mage med ett krampaktigt grepp om repet.

Dold inne i en glänta i utkanten av Annelöv finns en liten och oväntad pärla. En skatepark och ett utegym, perfekt för en familjeutflykt. Skateparken har särskilda nybörjartider, t ex på söndag förmiddag, men för det mesta samsas de flesta erfarenhetsnivåer, åldrar och sätt att åka fint med varandra oavsett tidpunkt. Vanligast är kickbikes och skateboard, även om enstaka inlines- och quadåkare har synts till. Vill du inte testa donuten kan du utmana dig själv i utegymmet istället, eller ta med dig grillkol och korv och ha en mysig picknick vid regnskyddet!

Du kommer dit antingen genom att ta Pågatåget till Dösjebro och följa cykelvägen fram till parken (ungefär 15 minuters rask promenad) eller så kan du ta bilen till Annelövs kyrka, och promenera ner längs grusvägen på sidan av kyrkan.

Annelöv och Kvärlöv har ett väldigt aktivt byalag, och under sommarhalvåret sker det många olika aktiviteter, allt från drakflygningar till loppisar. Men ett av de mest uppskattade inslagen är Trädgårdsrundan, där lokala trädgårdsentusiaster visar upp sina trädgårdar. Den är öppen för alla, men har i år en del begränsningar, bland annat i antal anmälda. Om du blir nyfiken och vill veta mer, sök på ”Trädgårdsrundan i sensommarskrud” på Facebook.

I ett litet skogsparti i Annelöv dyker det plötsligt upp en makaber påminnelse om Annelövs historia. Det är en minnessten som restes 1972 för att inte platsen skulle falla i glömska. Hur länge den funnits är inte helt klart, men 1798 begärde kronofullmäktige att det skulle avsättas en 400 alnars fyrkant (en aln är 90 cm) till avrättningsplats i anslutning till Annelövs marknad. Vill du veta mer om Galgbacken och dess historia rekommenderar jag boken ”Bland mördare och motorcyklar – Två byar, en historia” skriven av Byalagets historiegrupp.

Du hittar dit genom att parkera vid Annelövs Pizzeria (perfekt för en lunch- eller middagspuas) och vandra längs Billebergavägen i riktning mot Landskrona. Sväng sedan in på Margaretas väg. Längst in i rondellen finns en stig in i allmänningen. 50–100 meter in finns Galgbacken.

Text och foto: Malin Hole

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.