fbpx

Sofie i Asmundtorp

  1. Start
  2. Mitt Landskrona
  3. Flytta hit
  4. Sofie i Asmundtorp
Hej! Sofie heter jag.

Hej! Sofie heter jag.

Jag är född och uppvuxen i Asmundtorp, flyttade så småningom hit igen och bildade en egen familj. Jag vill dela med mig lite av vad vi sysselsätter oss med och vad som händer och sker i denna lilla by. Kanske kan det inspirera dig till ett besök.

För ett litet samhälle med cirka 1 500-1 600 invånare har vi en ganska levande by. Under vanliga omständigheter händer det en hel del här tack vare vår pampiga kyrka, engagerade byalag och fina hembygdsgård. 

Mitt i Asmundtorp breder vår vackra kyrka ut sig. Den är lika vacker utanpå som inuti så har ni inte varit på besök i den så tycker jag absolut det är något ni ska göra! Tornet är hela 66 meter högt och syns vida omkring.

I Häljarps församling som Asmundtorp tillhör, pågår det många aktiviteter. Allt från café, sopplunch, till ungdomsaktiviteter och babyrytmik. Det är heller inte helt ovanligt att det är konserter i Asmundtorps kyrka. Här har bland annat hårdrocksbandet Elaine spelat, precis som Danne Stråhed, Christer Sjögren och många fler. 

Byns andra pärla, Hembygdsgården, är en fin liten dagsutflykt. Du kan enkelt cykla hela vägen från Landskrona på en säker cykelväg.

Museet skildrar traktens historia, bland annat slaget vid Landskrona 1676 som bidrog till att Skåne blev svenskt. En fika i den lummiga trädgården rekommenderas varmt.

Här brukar man även hålla ett stort skördegille i samband med Asmundtorpsdagen med marknad, hoppborgar, ponnyridning och mera. I år hälsar föreningen att man kan höra av sig om man vill ha en guidning av trädgården, annars finns det länk till en film som visar byggnaderna och samlingarna på deras hemsida. 

Föreningen ansvarar också för smedjan i byn och Häljarps mölla.

Mina sista tips från Asmundtorp är för er som vill röra på er! När man tröttnat på den gamla vanliga lekplatsen och inte riktigt vet var nästa lekplatsutflykt ska bära hän har Asmundtorp några stycken att utforska. Här kommer de 3 största:

Kokkolokko
Nyligen upprustad och tillbyggd lekplats som är populär bland både stora och små. Skogsdungarna intill är också bra för kurragömma och annan lek. En kort bit därifrån finns det även en ny motionsslinga där man kan röra på sig i härlig miljö.

Nissebos lekplats
Även denna lekplats har fått en upprustning. Här finns klättermöjligheter för de lite äldre, en inbjudande tunnel med diverse leksaker för de små. Glöm inte ta med en boll för precis bredvid finns en stor fotbollsplan där man kan lattja!

Plommonskogens lekplats
Passar lite äldre barn. Det kan vara klurigt att ta sig upp till den snirkliga rutschkanan men väl uppe kommer du snabbt ner på ett fartfyllt och roligt sätt! Utmana dig på klätterväggen, balansera på den svävande hängbron eller ta dig upp i nätet. De yngre barnen kan rida en sväng på hästen, åka rutschkana eller varför inte göra det alla barn älskar – gunga! Bredvid lekplatsen finns en skogsdunge där man, som namnet vittnar om, kan plocka plommon att avnjuta på bänken.

X-camp
Även vi vuxna kan behöva leka. Sedan snart tre år tillbaka har vi ett nytt gym i Asmundtorp, något vi är väldigt glada över! Helena, som startade gymmet hade en vision om ett familjärt gym med stort utbud, vilket det verkligen har blivit! Gruppassen är populära, framförallt en träningsform som heter Jumping fitness, träning i grupp på studsmatta. Vill man prova på ett nytt sätt att träna, som gör att svetten rinner, musklerna får jobba och samtidigt ha väldigt roligt under tiden är det ett måste att boka in sig! 

Text och foto: Sofie Wiberg

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.