fbpx

Teknikelever testade lean-spel

  1. Start
  2. Skola och förskola
  3. Flytta hit
  4. Teknikelever testade lean-spel

Näringslivet och skolan är viktiga samarbetspartners för att matcha undervisningens innehåll med arbetsmarknadens kompetensbehov. I Landskrona har industriföretaget Alfdex hållit i en lektion för elever på Öresundsgymnasiets teknikprogram om utvecklingsstrategin Lean, för att låta eleverna testa hur verkligheten ser ut på ett stort industriföretag.

Lean production är en starkt förankrad utvecklingsstrategi, inte minst inom svensk industri, som fokuserar på att skapa maximalt kundvärde av de resurser man har. Industriföretaget Alfdex i Landskrona är ett världsledande industriföretag inom avgasrening av dieselmotorer och har utvecklat ett Lean-spel för sina medarbetare.  Öresundsgymnasiets elever på teknikprogrammet fick testa spelet under en lektion som leddes av Alfdex.

–Vi började lektionen med en kort introduktion om vad Lean är, var det kommer ifrån och en genomgång av de åtta ”slöserierna”. Det första spelet går ut på att visa skillnaderna mellan push- och pullprinciperna. En dragande produktion där kunden avropar och man tillverkar exakt antal är mer effektiv än en produktion som trycker igenom produkterna och tillverkar mot ett lager. Spelet går ut på att man ska vika flygplan efter en given ritning. Kunden ska sedan godkänna efter ritningen. Vi delade upp eleverna i två grupper som tävlade mot varandra, detta gjorde att deltagarna blev väldigt engagerade, berättar Eva Inhammar, HR-generalist hos Alfdex i Landskrona till Teknikcollege.

Läs hela artikeln om Lean-spelet på Öresundsgymnasiet här.

Foto: Niclas Lundblad

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.