fbpx
 
KULTUR

Konsthallar med spektakulär arkitektur

Om du är intresserad av konst och spännande arkitektur får du inte missa ett besök på Landskrona konsthall och Kulturhuset Pumphuset.

Landskrona konsthall Foto: Ole Jais
Landskrona konsthall

Landskrona konsthall är en av Skånes vackraste konsthallar. Med stora fönsterväggar och konkret formspråk smälter byggnaden in i den omgivande parken samtidigt som den har en distinkt form. Konsthallens sydvästra vägg pryds av en skulptural glasvägg av Erik Höglund. I konsthallens atriumgård finns en japansk trädgård skapad av Ulla Mohlin 1989.
Konsthallen byggdes till stadens 550-års jubileum, 1963, och ritades av Sten Samuelson och Fritz Jaenecke. Den är ett renodlat exempel på en svensk modernistisk efterkrigsarkitektur.
I parken runt konsthallen finns Kaptensgårdens Skulpturpark, invigd 1998 och med verk av 20 konstnärer.

Läs mer om aktuella utställningar

> Gå en vandring genom Kaptensgårdens Skulpturpark

Kulturhuset Pumphuset

Kulturhuset Pumphuset som ligger i Borstahusens hamn innehåller förutom konsthall även museum och restaurang. Byggnaden utgörs delvis av det ursprungliga pumphuset i tegel vilket uppfördes 1883 i nyrenässansstil för att inhysa en motordriven havsvattenpump till tvätt av sockerbetor. I början av 2000-talet restaurerades det gamla huset och dessutom kompletterade man med en nybyggd del ritad av arkitekt Per Dockson.

Läs mer om aktuella utställningar

Pumphuset konsthall, Landskrona, Borstahusen
Kulturhuset Pumphuset Foto: Nicklas Jessen
-----