fbpx
 
KULTUR

Landskrona – Skandinaviens fotohuvudstad

Tack vare en internationellt känd fotofestival, en målmedveten politisk satsning och ett rikt fotoarkiv är Landskrona på väg att bli Skandinaviens fotohuvudstad.

Gideon Mendel, Submerged Portraits från Landskrona fotofestival 2018. Foto: Yazan-Smadi

Organisationen Landskrona Foto är motorn bakom att sätta fotografi på kartan i Landskrona. Redan 2012 startade man Landskrona Foto Festival och som dragplåster första året fanns internationellt erkända fotografer som Nan Golding och Duane Michaels. Jenny Nordquist har varit engagerad i Landskrona Foto Festival sedan 2016 och är nu chef för Landskrona Foto. Hon är själv fotograf och curator och uppvuxen i Landskrona, och har varit verksam inom foto i både London och Köpenhamn.

– Anledningarna till att Landskrona satsat på foto är delvis att vi har många fina utställningslokaler, delvis att det finns många duktiga curatorer inom fotografi i staden. På Landskrona museum har man länge arbetat med fotoutställningar, och här finns mycket kunskap, säger Jenny Nordquist.

Fotohistoriskt center skapas

Landskrona Foto Festival har sedan starten riktat sig främst till professionella fotografer.

– På det sättet har vi lyckats hålla hög kvalitet på utställningarna och lockat en internationell publik. Man måste leverera tio gånger bättre när man som Landskrona är en liten stad i södra Sverige. De stora städerna har redan sin etablerade publik. Nu räknas vi också till en av de viktiga internationella fotofestivalerna, säger Jenny Nordquist.

Men fotosatsningen i Landskrona är mer än festivalen. I Tyghuset i centrala Landskrona skapas just nu ett fotohistoriskt center som ska fungera som en mötesplats för fotointresserade. Här kommer det att bli utställningar, föreläsningar och samtalskvällar. Dessutom ska man etablera ett bibliotek med svensk fotohistoria i bokform.

– Vi vill vara ett öppet hus som välkomnar exempelvis forskare eller fotografistuderande. Det här ska vara en naturlig mötesplats för alla som arbetar med foto och fotohistoria. Och för den fotointresserade finns alla möjligheter att njuta av utställningar av hög klass.

Text: Maria André

-----