fbpx
 
LANDSKRONABOR BERÄTTAR

”Att flytta till Landskrona är det bästa vi gjort”

Sara Hansby Reis är popfantasten som driver musikfanzinet Fozzie. Från gathuset i Landskrona skriver hon om några av Sveriges största popstjärnor som Timo Räisänen och Veronica Maggio. När arbetsdagen är slut badar hon gärna i Öresund.

Efter att ha bott 14 år i Stockholm och två år i Malmö var Sara Hansby Reis och hennes man Christopher Hansby Reis redo för något nytt. Med tre barn ville de gärna ha en stor bostad till ett rimligt pris.

På Hemnet hittade de gathuset på 188 kvadratmeter i tre plan på Suellsgatan i Landskrona, perfekt storlek för en familj. Men när de frågade vänner i Malmö om hur Landskrona var som stad avråddes de från att flytta hit.

– Det var ett rungande ”NEJ” vem vi än frågade. De hade en väldigt negativ bild av staden. Och vi hade båda en vag känsla av att stadens rykte var ganska skamfilat.

Till slut kom Sara i kontakt med en gammal vän från skoltiden som arbetade i Landskrona, och som gav henne en mycket mer positiv bild. Sara och Christopher bestämde sig för att ge staden en chans.

– Vi tittade på huset en solig februaridag och det blåste inte alls. Det gör det ju alltid annars i Skåne! Och så var det så nära till havet. Det föll jag för direkt eftersom jag älskar att bada. Vi chansade, köpte huset och flyttade hit sommaren 2015. Det var det bästa beslut vi någonsin tagit, säger Sara Hansby Reis.

Hon är frilansande copywriter och hennes man Christopher är frilansande art director. De jobbar för det mesta på sitt hemmakontor i gathuset i Landskrona.

Säbyholms montessori i Landskrona. Här går Sara Hansby Reis barn i skolan.

Deras barn Alfred och tvillingarna Lilly och Flora går på Säbyholms montessori, som ligger idylliskt på Säbyholms gård i utkanten av Landskrona. Efter skolan tar de gärna ett bad vid badplatserna Lill-Olas eller Cement.

– Det finns ju mycket vatten i och runt Stockholm, men uppvuxen som jag är i Borås med sommarstuga i Varberg tycker jag att östkusten liksom är fusk. Vattnet är ju inte salt! Dessutom är Stockholm stort, och det blev aldrig av att vi badade. Att nu bo i Landskrona med bad på nära håll känns som en otrolig lyx!  Det är så enkelt att åka till stranden och ta ett eftermiddagsdopp.

I Landskrona har Sara Hansby Reis också tagit upp sitt gamla intresse, indiefanzinet Fozzie som hon startade 1994 i Uppsala. På den tiden var hon bandbokare på Kalmar Nation och kom i kontakt med band som Kent, Broder Daniel och Honey is Cool (där Håkan Hellström var trummis). I samma period startade hon fanzinet Fozzie, en tidning som skrivs av fans för andra fans.

– Jag älskar svensk indiepop, och tyckte inte att genren fick tillräckligt mycket uppmärksamhet i medierna, så jag startade helt enkelt en egen tidning och skrev om precis de band jag ville.

Under 90-talet gav hon ut sju nummer av tidningen, som då kopierades upp på A4-ark och såldes i skivbutiker. Det senaste numret, nr 13, gavs ut i juni 2019 och är formgivet av maken Christopher, tryckt i fyrfärg och har Veronica Maggio på omslaget.

– Jag fick en tvåtimmarsintervju med henne och det är väldigt ovanligt. Jag har kontakter kvar från min tid i musikbranschen och det gör det lite lättare att nå fram till artisterna.

I höst planerar hon att ge ut ett jubileumsnummer av Fozzie, eftersom det är 25 år sedan första numret gavs ut. Hon säger att flytten till Landskrona är en av anledningarna till att hon har vågat göra en nysatsning på sitt stora intresse – att skriva om musik.

– Vi kunde sänka våra levnadskostnader genom att flytta från Stockholm. Vårt liv här nere har inneburit en enorm förbättring i livskvalitet som väger upp för den ekonomiska osäkerheten jag har som frilans. Nu bestämmer jag över min egen tid, vilket har gett mig möjligheten att starta upp min musiktidning Fozzie igen, vilket är ett sätt att följa mina drömmar. Jag är en otroligt nyfiken person och att få intervjua mina favoritartister är en sådan lycka.

Vill du veta mer om musiktidningen Fozzie? Håll utkik efter Fozzie nr 14 på instagram @fozziefanzine

Fotnot: Fozzie är en av figurerna i tv-serien Mupparna. I varje intervju får artisterna svara på vem som är deras favoritfigur i serien.

-----