fbpx
 
LANDSKRONABOR BERÄTTAR

Helena och Liselotte bytte bana mitt i Livet

Ingen av dem hade drömt om att starta företag. Men längtan efter att skapa något nytt blev för stor.

Sedan 2010 driver Liselotte Waldemarsson och Helena Lindberg Skumpa&Spaljé, en inrednings- och blomsterbutik som väcker uppmärksamhet långt utanför Landskronas gränser.

 

Kunderna kommer från hela Skåne för att besöka Skumpa&Spaljé. Miljön i butiken är en upplevelse i sig med mjuka soffor, vackra blomsterarrangemang och på fredagarna bjuds det på fika.

– Många av våra kunder tycker att det är en behaglig plats att vara på. Vi vill att man ska känna sig välkommen och hitta något unikt när man är här. Namnet Skumpa&Spaljé kommer av att vi vill erbjuda den där lilla guldkanten och samtidigt vara ett stöd till våra kunder, säger Liselotte.

Liselotte Waldemarsson är en av “skumporna” som driver butiken Skumpa&Spaljé.

Hon och Helena har känt varandra i snart 30 år, men tanken på att starta företag tillsammans kom inte förrän 2010. Idén grodde först hos Liselotte som då hade avslutat en tjänst i en blomsterbutik. Samtidigt närde Helena, som arbetade på en förskola, drömmar om att byta bana.

– Vi hade båda lämnat småbarnsåren, och var i en ny fas i livet. Liselotte och jag hade känt varandra länge och delade intresset för resor, inredning, blommor och mat. När Liselotte föreslog att vi skulle starta företag ihop kändes det lite läskigt. Jag tycker egentligen om att vara anställd och trygg. Men efter att ha fått uppbackning hemifrån hoppade jag på, säger Helena.

Helena Lindberg, den andra delägaren i Skumpa&Spaljé, har alltid delat Liselottes intresse för blommor, inredning och resor.

I november 2010 slog de upp dörrarna till sin butik i centrala Landskrona. Sedan dess har verksamheten växt och finns nu i nya lokaler vid Järnvägstorget. Från att börja med blommor och inredningsdetaljer, har de nu också utökat till att sälja kläder från utvalda märken. Dessutom har man arrangerat pop up-café, kurser i blomsterbinderi, designmarknader och julmarknader tillsammans med andra företag i Landskrona.

– Att driva den här butiken har gjort mig rik på upplevelser. Det är så roligt att vara engagerad i olika nätverk, att träffa andra entreprenörer och att göra saker tillsammans. Och så är det roligt att göra skillnad för Landskrona, att erbjuda något nytt, säger Helena.

Styrkan i deras företag är att de har olika personligheter och olika kompetens. Helena tycker om att nätverka och sköta sociala medier, medan Liselotte är utbildad florist med gesällbrev och skapar blomsterkonstverk. Samtidigt hjälps de åt med det mesta och samarbetet är avgörande för deras framgång.

– Det är fantastiskt för mig att ha Helena som snappar upp trender och ser till att vi ständigt är i förändring. Det blir väldigt dynamiskt, säger Liselotte.

Varför valde ni att starta i Landskrona?

– Vi var helt övertygade om att det var här butiken skulle ligga. Vi ville göra något nytt och erbjuda något som inte redan fanns. Det vi köpte in inte skulle finnas i någon annan butik i Landskrona, säger Helena.

Det märks tydligt att båda deras hjärtan klappar för staden. Det är här de bor, driver företag och har många nära vänner. De trivs med att Landskrona kan erbjuda tempo och möjlighet till återhämtning på samma gång.

– Här finns lugnet, men samtidigt närheten till de stora pulsstäderna Malmö och Köpenhamn. I Landskrona finns också havet och kulturlivet. Om du är kulturellt intresserad är detta en fantastisk stad att flytta till. Det händer så mycket på den fronten, säger Helena.

Liselotte, vad är det bästa med att bo och driva företag i Landskrona?

– Närheten till allt. Vi kan inte tävla med storstäderna i utbud, men vi har något annat, det småskaliga och genuina. Jag hoppas att alla som flyttar hit känner att de kan vara en del av det.

För mer inspiration, följ Skumpa&Spalje på Instagram

Helenas och Liselottes smultronställen i Landskrona:
• Restaurangen Erikstorps Kungsgård
Sandbergen, naturområde norr om Borstahusen
• Piren i Borstahusens hamn
Citadellområdet
• Promenader längs havet
• Bad på Lill-Olas strand vid Borstahusen

-----