fbpx
 
MAT OCH DRYCK

I Glumslöv ligger ett av Skånes bästa caféer

Hon hade jobbat 30 år i skolans värld. Han hade drivit lantbruk i hela sitt liv. För fem år sedan tog Maria och Per-Håkan Persson ett modigt beslut och köpte Hillesdals gård i Glumslöv. Där har de skapat utflyktsmålet Hillesdal inredning och café som förra året nominerades till Skånes bästa café.

Foto Hillesdal inredning och café:

Det är en regnig dag i mitten av augusti när Maria Persson tar emot på Hillesdal inredning och café. I dag är verksamheten stängd och det är tyst och stilla bland borden. Det är en total kontrast mot hur det brukar se ut här under de öppna dagarna, från torsdag till söndag.

– Det här har varit den bästa sommaren för oss sedan vi startade 2015. Man märker att begreppet hemester har slagit igenom fullt ut, och att många semestrar på hemmaplan. Och vår satsning på bra mat av hög kvalitet har gett resultat. Många kommer hit för att de har fått tips av nöjda vänner, säger Maria.

Maria och Per-Håkan Persson driver Hillesdal inredning och Café i Glumslöv.

Hon driver företaget tillsammans med sin man Per-Håkan Persson, även kallad Pelle. Han är lantbrukare och drev i drygt 35 år en gård i Källs Nöbbelöv utanför Svalöv. Hon är specialpedagog och hade arbetat i förskolans och skolans värld i hela sitt liv – och hennes erfarenheter från den världen kommer till nytta i hennes företag.

– Jag älskar människor och jag älskar möten. Jag tror att det är en av nycklarna till att det vårt café går så bra. Och Pelle, med sin kunskap från lantbruket, har stort fokus på maten. Det ska vara närodlat och hög kvalitet. Vi har bott på landet i 25 år och uppskattar verkligen bra råvaror, till exempel kommer alla våra tomater från Tomatens Hus i Vallåkra.

Att starta ett café har länge varit en dröm för Maria Persson. Hon drev tidigare en liten inredningsbutik, Boningshuset, på gården i Källs Nöbbelöv. Men läget var inte optimalt för att locka stora mängder besökare. Dessutom var inget av barnen sugna på att ta över gården, vilket gjorde att Maria och Pelle började leta efter nya utmaningar. När de fick chansen att köpa Hillesdals gård, som har en fantastisk utsikt över Öresund, Ven och Danmark var situationen en helt annan. Här har de stora ytor där de kan driva både inredningsbutik och café, men också ett utmärkt läge på kusten mellan Landskrona och Helsingborg.

– Vi har väldigt mycket gratis tack vare det fantastiska läget här i Glumslöv. Det är lätt att ta sig hit och gården ligger väldigt naturskönt. För många är det en upplevelse i sig att bara sitta i trädgården och titta på havet. Många är stressade i dag och har ett stort behov av naturupplevelser och avkoppling.

Förutom naturupplevelsen är alltså hembakat och närodlat en viktig del i caféets koncept. Man lagar all mat från grunden och har en meny på bara fem till sju rätter för att vara säkra på att hålla hög kvalitet. Dessutom vill man ha en stark lokal förankring även på personalsidan. Många av de säsongsanställda ungdomarna kommer från trakten.

– Vi vill att Glumslövsborna ska känna att vi engagerar oss i byn och att vi har en stark koppling hit. Caféet har blivit en naturlig mötesplats för unga föräldrar här i byn och det gör mig glad eftersom jag vurmar lite extra för dem. Jag tycker om att ha barn som gäster.

Besökare har de inte ont om. Caféet är fullsatt varje helg och man arrangerar dessutom ibland temakvällar som musikkvällar, ölprovningar och ost- och vinprovningar. Men det har tagit några år att få lönsamhet i företaget.

– Om man ute efter snabba vinster ska man inte driva café, säger Maria och skrattar till. Nu går verksamheten bra i båda delarna, men första året var kämpigt på grund av alla investeringar som krävdes för att driva ett café.

Hennes råd till dem drömmer om att starta café är att ha en annan inkomst i början. Och att driva företag tillsammans med sin partner tycker hon har fungerat lysande.

– Det är väldigt roligt att ha ett gemensamt projekt. Jag är stadsbo från Helsingborg och visste ingenting om lantbruk, jag kunde inte ens skilja på vete och korn. Så den världen var svår att dela. Men det här gör vi verkligen tillsammans. Pelle följer gärna med på mig på modemässan i Köpenhamn för att planera inköpen för nästa säsong. Det är verkligen roligt att kunna dela på allt.

Hon ser ljust på företagets framtid, men har inga planer på att expandera mera. Hon tror i stället på att finjustera det koncept de redan har – att erbjuda mat av hög kvalitet och skapa en miljö som handlar mer om avkoppling än om konsumtion,

– Många klädkedjor har det svårt i dag. Och nätbutikerna kan jag inte slåss med i pris. Däremot kan jag erbjuda en upplevelse, och det behöver vi mer av framöver. Vi har en längtan inom oss efter att få vara nära naturen. Det är läkande.

Hillesdals inredning och café
Var?
Glumslövsvägen 345, Glumslöv (mellan Landskrona och Helsingborg)
Öppettider? torsdagar-söndagar kl 11-16
Vad finns i närheten? I närheten kan du vandra i Glumslövs backar och Hilleshögs dalar som är ett naturreservat. Man kan vandra en kortare slinga eller följa Skåneleden för en längre vandring.
Fler besöksmål i området? I närområdet finns också Tomatens hus (Vallåkra), inredningsbutiken Enkla Ting (Vallåkra), Örenäs slott, inredningsbutiken Heddas hus (Glumslöv) och Glumslövs golfklubb.

Text: Maria André

-----