fbpx
 
MAT OCH DRYCK

På Erikstorps kungsgård får du träffa vinmakare från hela världen

På Erikstorps Kungsgård fokuserar man på det enkla, kvalitativa och kreativa, då och då kryddat med besök av inspirerande kockar och vinbönder från olika delar av världen. Vi tittade in på en Winemakers dinner, ett av restaurangens många uppskattade event.

Erikstorps kungsgård

– Vi gör det här för att vi vill sätta Landskrona på kartan, och ge folk möjligheten att träffa vinbönder från olika länder här i vår underbara stad, säger restaurangchefen Dion Liljegren. Dion driver restaurangen Erikstorps kungsgård tillsammans med Ludvig Odeholm, i samarbete med Daniel Berlin. En trio som som gärna vill lyfta fram kunskap, hantverk och kreativitet, samt ett nära samarbete med lokala producenter för att få fram kvalitativa råvaror som grunden för en solid matupplevelse. Speciellt när de nu är så lyckligt lottade att de verkar i en region som är fylld med förstklassiga råvaror, vilka de väljer med omsorg. Ofta från olika producenter som har samma inställning som de själv har, det vill säga med så lite miljöpåverkan som möjligt när det gäller jordbruket och en så human djurhållning som möjligt. Här hittar vi till exempel kött från Olinge gård och Friskatorpet, två uppfödare som jobbar med frigående djur, tillsammans med andra lokala aktörer som Brekeriet och Borstahusens fisk.

Inför kvällens event är det redan dukat, två av de sammanlagt sex vinerna som ska serveras under middagen är upphällda och levande ljus skapar en mysig inramning i höstmörkret. De tidiga gästerna har hunnit med ett glas champagne, många verkar känna varandra och det skapas snabbt en familjär stämning som är både avslappnad och förväntansfull bland det trettiotalet gäster som bokat bord.
Just den här kvällen är det viner från Mauro och Daniella Veglio från byn Ciotto, nära La Morra i Piemonte, som ska serveras och som presenteras av deras syskonbarn Alessandro, den som en dag förmodligen kommer att ta över vingården. Piemonte är för övrigt ett favoritdistrikt hos ägartrion, som numera valt att servera mat gjord på lokala skånska råvaror till sina Winemakers dinner.

Dion Liljegren, restaurangchef Erikstorp Kungsgård

– Jag har kört sådana här evenemang i över 20 år, och i början när det kom upp vinmakare från Frankrike och Italien försökte vi laga rätter från deras länder. Men vi kom snabbt på att de uppskattade mycket mer att vi lagade mat med våra lokala råvaror, som vi sedan parade ihop med deras viner, berättar Dion.
– Här på Erikstorp har vi haft sammanlagt elva liknande evenemang på två år, mestadels med fokus på olika vinbönder, sedan vi tog över, fortsätter han.

Kvällens gäster fick njuta av rå skånsk kalv med lagrad ost, och gotländsk tryffel, följt av kalvbräss med björnbär och långbakad rödbeta, samt ankbröst, confiterat anklår, kål, svart vitlök och kantarell. Till efterrätt bjöd man på ost med svenska inlagda druvor, äppelkompott och knäcke, och allting parades naturligtvis med Barolo, Barbera och L´inseimeviner från Mauro Veglio. Prislappen landade strax under tusenlappen, vilket väl får sägas vara väldigt modest i sammanhanget.
– Vi försöker hålla samma moderata prisbild som i övriga verksamheten, men det viktigaste med dessa kvällar är att få visa upp Erikstorp och Landskrona för våra gäster. Att kunna locka hit folk från stan, men även utifrån då det inte är ofta du har möjlighet att äta en middag med vinbonden för att prata om det gemensamma intresset – mat och vin, berättar Dion, som tillägger att omdömena och feedbacken från både gäster och vinmakare från kvällen var oerhört positiva, och att de verkligen fick uppskattning för den lyckade kombinationen av just den här maten och de här vinerna tillsammans.

Förutom Winemakers dinners händer det mycket annat spännande på Erikstorps kungsgård. Allt ifrån matlagningskurser för både barn och vuxna till olika temaevent med fokus på mat och dryck.
– Vi har inte spikat vårt schema för den kommande våren, men vi jobbar på två gästspel av kockar samt två besök av nya intressanta vinbönder från någonstans i världen, avslutar Dion.

-----