fbpx
 
MAT OCH DRYCK

Ven – matparadiset i Öresund

Ön Ven är en av Skånes mest välsmakande platser. Du cyklar enkelt från White guide-restauranger till whiskeydestilleri och avslutar med lokalt producerad glass.  

Vens omkrets är bara 11,7 kilometer vilket gör det enkelt att ta sig runt ön. Det vanligaste färdmedlet är cykel, och de 1 300 gula hyrcyklarna är öns mest kända signum.

För att komma till Ven tar du Ventrafikens färja från Landskrona till Bäckviken. Väl på ön måste du ta chansen att testa alla de småskaliga restauranger och mathantverkare som finns här. Ett smultronställe är White Guide-restaurangen Ella i Kyrkbacken. Ett stenkast bort ligger restaurangen Bread on Wine som drivs av krögaren Niclas Robertssons, tidigare privat kock åt bland annat Kofi Annan och Isabella Rosselini.

På en annan del av ön tillverkas en internationellt känd dryck, whiskeyn Spirit of Hven. En stor del av råvaran till whiskeyn, kornet, kommer från Ven. Destilleriet är också ett populärt besöksmål, och man kan få titta in i både produktionen och lagerhuset där whiskeyn lagras.

7 kulinariska höjdpunkter på Ven

Restaurang Ella
Ägaren och kökschefen Henrik Ljungqvist värnar öns marina förflutna och gör kreativa tolkningar av fisk- och skaldjursrätter.
Adress: Kyrkbacken

Café och restaurang Pumpan, Ekologiskt och modernt vegetariskt i skånelänga från 1800-talet. Dansksvenska paret Claréus maler sitt mjöl och rostar sitt kaffe. Missa inte den stenugnsbakade durumpizzan.
Adress: Landsvägen 134.

 

Spirit of Hven – Backafallsbyn
4-stjärnig hotell- och konferensanläggning med eget whiskydestilleri och välsorterade whiskybar.
Adress: Norreborgsvägen 55

 


Bread on Wine
Restaurang, bageri, kaffebar och vinbar med stor vinkällare på över 300 olika sorters viner.
Adress: Kyrkbacken

Hvens glassfabrik
Egen tillverkning av glass på ekologisk grädde. All glass produceras 200 meter från kiosken i Bäckviken.
Adress: Bäckviken

Vens Rapsolja & Skafferi
Försäljning av rapsolja tillverkad på ön samt grönsaker.
Adress: Mildahns väg 59

Hvendurum
Försäljning av bröd, bullar och kakor av durumvete från Ven.
Adress: Landsvägen 192

-----