fbpx
 
NÄRINGSLIV

Derome kommer med både jobb och bostäder till Landskrona

Deromegruppen omsätter 7,5 miljarder och har totalt 2000 anställda. Det är ingen liten spelare som nu väljer Landskrona som plats för stort och viktigt nästa steg utvecklingen.

Johan Winroth, vd för Derome Byggvaror & Träteknik

1946 var andra världskriget slut och framtiden såg ljus ut. Den unge snickaren Karl Andersson från halländska Derome bestämde sig för att satsa allt han hade på en liten bysåg. Det var rätt tid att satsa. Folkhemmet skulle byggas, Sveriges export blomstrade när Europas länder skulle återuppbyggas efter kriget. Men Karl Andersson kunde förstås inte drömma om att hans lilla bysåg skulle bli starten på en företagsgrupp som idag finns på ett 60-tal orter runt om i landet.

Sönerna och sedan barnbarnen fortsatte att utveckla verksamheten och idag är Deromegruppen Sveriges största familjeägda träindustri.

De senaste åren har Derome varit med och byggt framtidens Landskrona, bland annat med kvarteret Svanen mitt emot kommunhuset, 44 villor i Glumslöv och nu med bostadsrättsföreningen Havsgatan och fler villor i stekheta Borstahusen.

I början av april är det också full driftstart för Deromegruppens nya regionlager, placerat i Pilkingtons gamla lokaler utmed E6.

– Vi tittade på några olika alternativ när vi skulle etablera det nya regionlagret. I Landskrona föll alla bitarna på plats. Det fanns redan en fastighet som var perfekt för ändamålet, staden ligger väldigt bra till rent geografiskt för ett lager som ska serva ett område som sträcker sig upp till Hallandsåsen, ut till Kristianstad och ner till Trelleborg. Sedan mötte vi också en välkomnande, tillmötesgående kommun, säger Johan Winroth, vd för Derome Byggvaror & Träteknik.

På totalt 27 000 kvadratmeter blir det en fullskalig bygg- och järnhandel, men också ett distributionslager som förser både byggarbetsplatser och Deromes egna handlare i regionen med leveranser.

– Fördelen med att distribuera allt från ett stort regionlager är att vi får en lagertillgänglighet och en sortimentsbredd som inte går att åstadkomma på respektive lokal anläggning. Vi blir mer leveransdugliga och kortar ledtiderna i och med att vi kan jobba fler timmar per dygn.

Johan Winroth säger att etableringen initialt kommer att innebära 50 nya arbetstillfällen till Landskrona.

– Men när allt rullar på för fullt tror jag att vi kommer att behöva fler än så, från säljare till chaufförer och takstolsingenjörer.

Derome Mark & Bostad kommer knappast att minska sitt engagemang i Landskrona nu när kommunen begåvats med ett sprillans nytt regionlager.

– Vi har varit i staden redan i flera år och märker hur mycket som händer. Ny industri hittar till Landskrona, det är en kommun som har en väldigt positiv inställning. Vi ser Landskrona som en stad på uppgång, säger Anders Jonsåker, divisionschef för Derome Mark & Bostad.

Det finns fortfarande några lediga bostadsrätter i den nya brf Havsgatan, och något fåtal villor i Borstahusen. Snart går Derome vidare med nya projekt. Derome nästa projekt blir på östra sidan av Eriktorpsvägen i Borstahusen, längre fram i vår väntar nya marksläpp i närområdet.

– Vi vill fortsätta att vara med och bygga det nya Landskrona, definitivt, säger Anders Jonsåker.

 

Fakta om Deromegruppen

Beräknad omsättning 2018: 7,5 miljarder.

Antal anställda: 2000.

Ursprungsort: Derome, Varbergs kommun.

Bolag: Derome Skog (förser de egna sågverken med timmer), Derome Timber (fyra egna sågverk som producerar ett brett sortiment trävaror för både den svenska marknaden och flera exportmarknader), Derome Byggvaror (bredd sortiment av byggmaterial), Derome Järnvaror (Järnvaror och förnödenheter för bygg- och industrikunder), Derome Träteknik (certifierade takstolar och prefabricerade byggkomponenter i trä), Derome Mark & Bostad (driver hela processen från markanskaffning fram till ny stadsdel eller bostadsområde med nyckelfärdiga hem), Derome Förvaltning (Förvaltning av fastigheter för bostads- och lokaluthyrning), Varbergshus (skräddarsydda lösvirkeshus), A-hus (nyckelfärdiga villor och trähus i byggsats), Woodtec (träskyddbehandlingar och impregnering), Derome Plusshus (volymhusproduktion), Andersson Haus & Dach (takstolar för den tyska marknaden), Derome Takstolteknikk (takstolar för den norska marknaden).

-----