fbpx
 
NÄRINGSLIV

En passion för skönhet

En passion för skönhet i olika former förenade Hussein och Kelly som numera är både gifta och driver Landskronas enda förenade Beauty och Barbershop. Hit kommer kunder långt utanför stadens gränser och paret vill, förutom att erbjuda olika former av behandlingar, också att salongen även ska fungera som en social mötesplats.

Beauty och Barbershop

Ur högtalarna strömmar bluesmusik, som blandas med surret från rakapparater, klippmaskiner och en och annan hårfön. De röda frisörstolarna lyser från sin plats längre in i lokalen och på väggarna samsas speglar med diverse hår och skäggprodukter, rakhyvelsätt och en och annan reklamdekal. Hussein går fram till vasken, tar en tvålkopp och blandar till ett skum, innan han med van hand guidar sin rakkniv genom en av sina kunders ymniga skäggväxt.

– Jag har det i blodet sedan jag föddes, skrattar Hussein Awda, som driver salongen tillsammans med sin fru Kelly, diplomerad nagelteknolog, fransstylist och nyligen klar med sin utbildning inom plasmabehandling.

Hussein öppnade sin första salong i Beirut som 22-åring 2005. För åtta år sedan flyttade han till Sverige, där han träffade Kelly. De jobbade båda på varsitt håll på andra salonger en tid, men funderade väldigt mycket på att öppna eget. De ville driva någonting där de kunde kombinera sina olika behandlingar. Det blev till H & K Beauty Barbershop, som öppnade 2015 på Norra Långgatan i Landskrona. En salong för både män och kvinnor, och där man erbjuder allt från rakning och klippning till olika skönhetsbehandlingar.

– Det finns salonger som lägger till tjänster som rakning, men någon renodlad barberare, så som vi kör det, tror jag inte finns. När vi nu dessutom slagit ihop våra båda verksamheter tror jag vi är ganska ensamma i hela Landskrona kommun, menar Hussein, som också berättar att de har kunder från många delar av landet, och att majoriteten av männen är sådan som klipper sig, men att skägget kommer mer och mer.

Ja, att trenden med skägg formligen har exploderat igen de senaste åren har väl knappast undgått någon. Numera handlar det om så mycket mer. Skägget har i det närmaste blivit en frisyr. Igen, ska man kanske säga. För tittar man historiskt så har skägget varit en stor del av mannen i olika omgångar och i olika omfattningar.

– Sociala medier har spridit mycket kunskap och inspiration när det gäller barberarna, men det har mer eller mindre alltid funnits, även om det numera är mer vanligt i vissa länder utomlands. Där är det mer som en social mötesplats, många går till barberaren varje dag och rakar sig, men också för att umgås., säger Hussein, som för övrigt tog sin master i Italien, där traditionen är mycket mer levande, precis som den var när Hussein bodde i Libanon. Och både Hussein och Kelly vill försöka lyfta fram både den sociala biten och att även män ska börja gå på salong, inte nödvändigtvis bara för en klippning eller rakning.

– Vi är som en manlig skönhetssalong, ett spa, om man så vill, som inte bara klipper, säger Hussein.

– Det vi vill med vår salong att det också ska vara en mötesplats för grabbarna, utan fruntimmer, där man bara sitter och snackar skit och har det roligt, samtidigt som man kanske trimmar sitt skägg eller klipper sig, precis så som man gör på många håll utomlands, inflikar Kelly.

Men hon är medveten om att det är en kulturgrej, den svenska kulturen är lite mer tillbakadragen, det tar lite tid innan det sker en förändring, speciellt hos männen.

– Kvinnorna har ju alltid haft sin salong. Men det är helt okej att som man komma hit utan skägg, eller ens att klippa dig. Du kan till exempel göra en ansiktsbehandling och bara ta hand om och skämma bort dig själv, precis som kvinnorna gör i mycket större utsträckning. Männen är lite dåliga på det, så vi vill lyfta fram den biten. Se det som en upplevelse, säger Kelly, och menar att kvinnorna ser det som mycket mer naturligt att gå och fixa allt ifrån naglar och hår, till att ta bort rynkor och göra olika utfyllnader.

Riktigt så lång har nog inte männen kommit, men att det skulle vara en övergående grej, det här med att gå till barberaren igen, är de inte alls oroliga för.

– Jag tror inte det kommer att dö ut helt, det kan gå i olika trender, men han tror fullt och fast på att både skägget och barberaryrket är här för att stanna, säger Hussein.

-----