fbpx
 
NATUR OCH FRITID

Trädgårdar och parker i Sveriges kolonitätaste stad

Landskrona bjuder på flertalet parker och grönområden samt Sveriges äldsta koloniområde mitt i stadskärnan. Landskrona är en av Sveriges tätaste kolonistäder och med ca 1400 kolonilotter är det lätt att få en lantlig känsla fast man befinner sig mitt i staden.

Citadellets koloniområde och Rothoffs museikoloni

Citadellets koloniområde är placerat på Citadellets gamla befästningsvallar. Redan på 1700-talet började man odla här. Här kan du strosa runt på stigarna och njuta av en sagolik snickarglädje och vackra blommor. I koloniområdet hittar du landets enda museikoloni, Rothoffs koloni.

Den lilla gröna stugan byggdes redan 1903 och är möblerad som på 1900-talets början och med en liten utställning om koloniområdets historia. Trädgården odlas ekologiskt, med perennrabatter och rosor samt köksland med grönsaker och kryddväxter.

Årets utställning heter ”Barn i trädgård”. Kom och besök vår solrosdjungel, lukta på växter som doftar läsk, polkagris, choklad eller kokos, se vad du kan odla av sakerna i skafferiet eller titta på blommor och insekter med förstoringsglas.

Välkommen att slå dig ner med kaffekorgen i bersån, titta på växterna och smaka på smultronen. Kolonistugan är öppen kl. 12–16 dagligen under perioden 1 maj–15 september. Trädgården är öppen året om.

Tycho Brahes återskapade renässansträdgård på ön Ven

Även på ön Ven kan vi stoltsera med en fantastisk trädgård. Runt Tycho Brahes slott Uraniborg fanns en häpnadsväckande botanisk trädgård. Den var enligt renässansens symbolideal formad i kvadrater, trianglar och cirklar.

Tanken var att trädgården skulle återge Edens lustgård. Här odlades frukter och örter som senare användes i Tycho Brahes alkemiska medicinarbeten.

När Tycho lämnade Ven förstördes anläggningen successivt. Från och med 1990-talet har den dock återuppstått till viss del genom att två fjärdedelar rekonstruerats. Bland annat har växter som man vet funnits i danska slotts- och klosterträdgårdar på 1500-talet planterats.

-----