fbpx
 
NATUR OCH HAV

Fem favoriter i Landskrona

Landskrona är den lilla staden med det stora utbudet – mitt i Öresundsregionen. Här kommer fem favoritupplevelser i Landskrona. 

Utflykt till Ven
Ön Ven är en pärla i Öresund och ett måste att besöka. Du tar dig till Ven med Ventrafiken från stadskajen i Landskrona på 30 minuter. På Ven kan du cykla runt i det vackra landskapet, titta på konst och hantverk eller njuta av lokala råvaror, caféer och restauranger. Vill du ha inspiration till ditt Ven-besök kan du läsa bloggaren Underbara Claras guide till Ven.

Bäckviken på Ven. Foto: David Elg, Moob

Foto
Landskrona är en fotostad med en erkänd fotofestival. På Landskrona museum och i organisationen Landskrona Fotos utställningslokal i Tyghuset visas ofta intressanta fotoutställningar. Se deras respektive hemsidor för aktuell information.

Från fotoutställningen Fashion Exposed - 100 år av svensk modefotografi
Från fotoutställningen Fashion Exposed – 100 år av svensk modefotografi

Bada i havet
Det finns många fina badstränder i Landskrona och på Ven. Lill-olas och Cement i Borstahusen i den norra delen av Landskrona är mycket populära och här finns också restauranger, kulturhuset Pumphuset, camping och mycket mer.

Upplev naturen
Landskrona är omgiven av vackert skånskt landskap vid Öresunds kust. Här finns mängder av vackra vandringsleder bland annat Skåneleden som går längs kusten. Du kan också cykla på den nationella cykelleden Sydkustleden som sträcker sig genom hela Landskrona.

Landskronas historia
Det strategiska läget vid Öresund har präglat Landskronas över 600 år långa historia. Landskrona var dansk när staden grundades 1413 och i mitten av 1500-talet uppförde danske kung Christian III en fästning med en bred vallgrav, Landskrona citadell. I dag är Citadellet en av nordens bäst bevarade fästningar som är öppen för besök och guidade turer.

I slutet av 1800-talet anlades ett koloniområde på de yttre befästningarna. Citadellkolonierna är Sveriges äldst bevarade koloniområde och här finns Sveriges enda kolonimuseum, Rothoffska koloni.

Landskrona Citadell. Foto: David Elg, Moob

 

 

-----