fbpx
 
VEN

Tips på vad du kan uppleva på Ven

Enklast tar du dig runt mellan sevärdheterna med cykel. Du cyklar fram på mysiga cykelvägar och passerar pittoreska hamnar och fantastiska utsiktsplatser. För dig som inte vill cykla finns det självklart andra transportmedel.

Foto: Clara Lidström

Tycho Brahe-museet

Astronomen Tycho Brahe fick hela ön Ven av dåvarande kungen Fredrik II efter att ha upptäckt en ny stjärna i stjärnbilden Cassiopeia. Här byggde han upp den tidens mest intressanta byggnader, slottet Uraniborg, det underjordiska observatoriet, Stjerneborg, och en renässanspark. I dag kan du ta del av Tychos liv och upptäckter genom att besöka museet. I den före detta Allhelgonakyrkan finns idag ett museum, parken är rekonstruerad och i observatoriet kan du se ett ljud- och ljusspel.

Nämndemansgården

En bra inblick i öns historia får du också genom ett besök på Nämndemansgården, museum och hembygdsgård med anor från sent 1700-tal. Titta runt i byggnaderna och trädgården som tar dig med på en resa till svunna tider.

S:t Ibbs kyrka

På en av Sveriges säkert vackraste platser, ovanför Kyrkbackens hamn står S:t Ibbs medeltida kyrka. Delar av byggnaden är ifrån 1100-talet och är populär för bröllop.

Konstnärerna på Ven

Det sägs att ljuset på Ven är unikt. Detta har lockat många konstnärer och keramiker till ön. Gör en rundtur bland ateljéer och verkstäder och möt såväl skulptörer som silversmeder på din väg. Varje år i maj arrangeras en konstrunda på ön. På kartan ser du var konstnärerna finns

Spirit of Hven

Destilleriet Spirit of Hven Backafallsbyn är en av världens minsta familjeägda Pot Still destilleri där allt från mäskning till jäsning, destillering samt ekfatslagring och buteljering sker under samma tak. Destilleriet erbjuder både guidade visningar och whiskyprovningar.

Tycho Brahe
Tycho Brahe, Foto: Anders Ebefeldt/Studio-e.se
-----