fbpx

Landskronas arkitektur

  1. Start
  2. Kultur
  3. Besöka
  4. Landskronas arkitektur

Landskrona bjuder på fascinerande arkitektur från olika tidsepoker. Bland pärlorna finns Citadellbadet som är ritat av Gert Wingård, Landskrona idrottshall som ritades av den stora danska arkitekten Arne Jacobsen och Landskrona konsthall som ritades av Fritz Jaenecke och Sten Samuelson.

Landskrona idrottshall
Idrottshallen ritades av den framstående arkitekten och designern Arne Jacobsen. Detta blev ett av hans sista projekt som invigdes 1965. Det är en renodlat modernistisk byggnad som är enkel i sitt utseende med stora glasfasader och utskjutande tak av plåtkassetter. Arenan är nedsänkt i marken och har 1100 sittplatser.

Stadshuset
Stadshusets huvudbyggnad har en T-formad kropp i sex våningar. Fasaderna är i guldeloxerat aluminium och guldglasfönster. Byggnaden ritades av Sten Samulesson och Inge Stoltz 1976. På bild ovan.

Citadellbadet
Badet ritades av den både nationellt och internationellt kända arkitekten Gert Wingårdh år 2006. Badet är stilsäkert och enkelt i sin form och har fina utsmyckningar som förstärker intrycket av vatten. Färgerna turkost och blått återkommer på flera ställen.

Landskrona konsthall
Konsthallen anses vara Skånes vackraste konsthall och ritades av Fritz Jaenecke och Sten Samuelson. Byggnaden uppfördes som en tillfällig utställningshall för industridesign i samband med Landskronas 550-års jubileum 1963. Hallen har en stomme av betong och stora glasade fasader. Man får en känsla av att den svävar ovan mark. I Konsthallens atriumgård finns en japansk trädgård skapad av Ulla Mohlin. Runt om konsthallen finns en skulpturpark med verk av 20 konstnärer.

 

Klicka på kartan och gå en guidad arkitektur- och kulturvandring på egen hand.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.