Vandra med havsutsikt
Landskapet kring Landskrona är perfekt för njutningsvandraren som kanske inte vandrat så mycket tidigare. Skåneleden går längs med kusten och här finns gott om både natur- och kulturupplevelser, matställen och historiskt intressanta platser – dessutom bra kommunikationer.
Skåneledens etapp SL Öresund etapp 8 går mellan Rydebäck och Landskrona och är 13 kilometer lång. Den är lättvandrad med undantag för enstaka branta partier och väldigt vacker med sitt havsnära läge.
Du hoppar av buss eller tåg i Rydebäck och börjar vandringen söderut längs med vattnet. Rydebäck är ett klassiskt tegelbruksområde. Leran här är perfekt för tegelproduktion och 1622 utfärdade danske kung Christian IV ett privilegiebrev för ett tegelbruk vid Rya som fick namnet Rydebäck. Vid Rydebäck finns även en av Skåneledens lägerplatser.
Efter en vandring längs stranden närmar du dig Ålabodarna. Ovanför fiskeläget ligger en av Sveriges bäst bevarade stenåldersgravar – den cirka 5 000 år gamla Örenäsgånggriften. Graven är stor, 17 meter i diameter, och består av elva stenblock som bär upp tre takblock. Gånggriften upptäcktes 1843 när en oxe trampade igenom dess tak. Då var den överodlad men idag finns en stig över åkern fram till graven. Kryper du in i den blir det alldeles tyst – tre personer får plats där inne samtidigt. Strax öster om graven ligger resterna av en hällkista.
Ålabodarna är främst känt som uppväxtmiljö för poeten Gabriel Jönsson som ofta beskrivit kustlinjens skönhet, bland annat i dikten ”Flicka från Backafall”. I fiskeläget kan du äta på hamnkrogen under säsong. Vill du göra en omväg inåt land är Örenäs slott drygt en kilometer till fots från Ålabodarna en intressant plats. Det är ett av Sveriges yngsta slott, byggdes 1914–1918 och är ritat i tysk barockstil av arkitekterna Frans Sundbärg och Harald Holmqvist.

Amelie Posse föddes 1885, växte upp här när egendomen hette Maryhill, levde ett innehållsrikt och dramatiskt liv, skrev flera självbiografiska böcker och är känd för sin kamp mot nationalsocialismen. Hon var bland annat med och startade Tisdagsklubben i Stockholm som planerade för en svensk motståndsrörelse om Sverige skulle bli ockuperat.
Tillbaka på Skåneleden igen vandrar du förbi det lilla samhället Sundvik – även det med namn efter ett tegelbruk från 1748 – och fortsätter till Rustningshamn. Tegelhistorien är tydlig här, stranden är full av kasserat tegel, slipat av väder och vind.
Tegelindustrin blomstrade under flera århundraden men upphörde i trakten på 1960-talet. Eftersom branterna här ständigt rasar var leran lättillgänglig. Numera är de gamla lertagen igenväxta eller fyllda med vatten – något som gynnar ett rikt fågelliv. Inåt land har du Hilleshögs dalars naturreservat och Glumslövs backar om du vill göra en avstickare. Området är vackert med mjuka böljande kullar men har även gott om gravhögar.
Efter Rustningshamn kommer den här sträckans mest ovanliga naturupplevelse, samtidigt som vandringen blir lite mer ansträngande. De eroderande rasbranterna vid kusten är unika, det är bara här och på Ven du kan uppleva denna natursort.
Vid storm rasar branterna och skapar nya bomöjligheter för backsvalor. Här trivs även vissa sorters sällsynta växter och djur, till exempel klintsnyltroten och sandödlan. Höjdskillnaderna är höga, de högsta rasbranterna stupar 100 meter, och du har fin utsikt mot Ven.
När du kommer fram till Borstahusen har du lämnat rasbranterna och landskapet öppnar upp sig. Passa på att ta ett dopp vid Lill-Olas badplats om du vandrar under den varma säsongen – stränderna är långgrunda och här finns gott om sjöfågel. Nära badplatsen ligger även en av Skåneledens lägerplatser.
Fiskeläget Borstahusen har anor från 1700-talet och grundades 1774 av bröderna Rasmus Andersson Borste och Jöns Andersson Borste. Borstahusen är fortfarande ett fiskeläge med aktiv hamn, men här finns också ett stort utbud som passar besökare, som restaurangerna Pumphuset och Erikstorps kungsgård. Missa inte Lena Lerviks skulptur ”Borstahusgumman” som står och spanar ut över havet. I det tidigare pumphuset i hamnen finns en konsthall och ett litet lokalmuseum.

Efter Borstahusen närmar du dig Landskrona. Ute vid strandpromenaden – även kallad Linjen – står en staty av Selma Lagerlöf gjord av skulptören Jonas Högström. Lagerlöf kom till Landskrona som 27-åring 1885 för att börja arbeta som lärarinna på Elementarskolan för flickor. Detta blev både hennes första och sista anställning eftersom det var här hon skrev debutromanen ”Gösta Berlings saga” – en stor succé när den kom ut 1891.
Du vandrar förbi Citadellkolonierna nära Landskrona Citadell. De är Sveriges äldsta bevarade koloniområde och ligger väldigt vackert nära citadellets vallar. Landskrona är Sveriges kolonitätaste stad, redan 1870 skaffades kolonier till arbetskarlar och timmergesäller som arbetade på fästningen. Idag har Citadellets koloniförening 122 kolonier, här finns även Sveriges enda museikoloni – Rothoffska kolonin.
Det stjärnformade Citadellet är Nordens bäst bevarade 1500-talsfästning. Den byggdes som försvarsanläggning på initiativ av danske kungen Kristian III 1549-1559. Borgen har ett välbevarat vallgravssystem och har varit centrum för mycket dramatik genom århundradena. Inte minst vid slaget vid Landskrona den 14 juli 1677 med omkring 26 000 stridande. I dag används slottet delvis för konferenser och bröllop. På området finns också den nyöppnade restaurangen Smörtaxen, en lekplats med medeltida tema och caféet Konditori Citadellet. På sommaren erbjuds också guidade turer på Citadellet.

Restauranger längs Skåneleden
Rydebäck
Restaurang Tegels webbsida
Fortuna strandkrogs webbsida
Borstahusen
Pumphusets webbsida
Erikstorps kungsgårds webbsida
Borstahusens hamnkrogs webbsida
Kompass Mat & Bars webbsida
Tips när du ska vandra
Skåne är vandringsvänligt året om och terrängen är lättvandrad. Det enda du behöver är bra skor, ryggsäck, vind- och regntät jacka, vattenflaska och en liten matsäck för mellanmål. Vill du inte packa med dig mycket mat, finns det många fina restauranger längs leden, se separat faktaruta.
• Använd ett par ingångna och bekväma skor som du inte får skoskav av. Trakten kring Landskrona är lättvandrad och det går bra att vandra i gymnastikskor.
• Glöm inte vattenflaskan – den är nästan viktigast. Du blir varm av vandrandet och står solen på blir du snabbt törstig.
• Skulle du känna för att sova över någonstans i samband med din vandring finns det gott om hotell, pensionat och B&B längs delleden Öresund. Se bara till att boka i förväg om du vandrar under högsäsong.
• Även sommartid går det att överraskas av en regnskur så ta med en regncape eller en vind- och vattentät jacka. Under vår- och sommarvandringar är det även klokt att ha med solglasögon och solkräm.
• Vandrar du vintertid behöver du rusta dig lite extra. Då är det bra med ett underställ i merinoull, vind- och vattentäta byxor, tunna yllestrumpor, en vanlig tröja, en fleecetröja – gärna i ullfleece – och jackan ytterst. Även mössa och vantar är viktigt.
• En vanlig vardagsryggsäck går bra eftersom du inte ska bära på så mycket. Tänker du släpa med dig extra vikt är det bra med en dagsryggsäck med remmar över bröstet och höftbälte.
• Räkna med att du går 2-3 kilometer i timmen i lugn takt, det är lagom om du vill stanna till här och var och njuta av landskapet.
Fakta/Skåneleden
Första etapperna av Skåneleden invigdes i november 1978. I dag är den uppe i runt 125 kilometer uppdelade på cirka 100 etapper och fem delleder – Kust till kust, Nord till syd, Ås till ås, Österlen och Öresund. En sjätte delled är på gång i Vattenriket Kristianstad.
Foto: Oskar Fäldt, David Elg, Moob