fbpx

Vandra med havsutsikt

  1. Start
  2. Natur & hav
  3. Besöka
  4. Vandra med havsutsikt

Vandra med havsutsikt

Landskapet kring Landskrona är perfekt för njutningsvandraren som kanske inte vandrat så mycket tidigare. Skåneleden går längs med kusten och här finns gott om både natur- och kulturupplevelser, matställen och historiskt intressanta platser – dessutom bra kommunikationer.

Skåneledens etapp SL Öresund etapp 8 går mellan Rydebäck och Landskrona och är 13 kilometer lång. Den är lättvandrad med undantag för enstaka branta partier och väldigt vacker med sitt havsnära läge.

Ålabodarna och Örenäsgånggriften

Efter en vandring längs stranden närmar du dig Ålabodarna. I fiskeläget kan du äta på hamnkrogen under säsong.
Precis innan fiskeläget ligger en av Sveriges bäst bevarade stenåldersgravar – den cirka 5 000 år gamla Örenäsgånggriften. Graven är stor, 17 meter i diameter, och består av elva stenblock som bär upp tre takblock.

Vandra i Landskrona

Tegelbruk

Tillbaka på Skåneleden igen fortsätter du till Rustningshamn. Tegelhistorien är tydlig här, stranden är full av kasserat tegel, slipat av väder och vind. Tegelindustrin blomstrade under flera århundraden men upphörde i trakten på 1960-talet.

Hilleshögs dalar och Sandbergen

Innan du tar trappan upp mot naturreservatet Hilleshögs dalar måste du stanna till nedanför för att se vandringens mest ovanliga naturupplevelse, Sandbergen. Detta är erosionsbranter som stupar rakt ner mot havet. Även på Ven kan du uppleva detta men där kallas de för Backafallen.

Borstahusen

När du kommer fram till Borstahusen har du lämnat rasbranterna och landskapet öppnar upp sig. Passa på att ta ett dopp vid Lill-Olas badplats om du vandrar under den varma säsongen. Nära badplatsen ligger även en av Skåneledens lägerplatser.

Fiskeläget Borstahusen har anor från 1700-talet. Här finns restauranger och Pumphuset med museum och konsthall.

Tre personer står på en bunker och blickar ut över Öresund

Landskrona

Efter Borstahusen närmar du dig Landskrona. 

Du vandrar förbi Citadellkolonierna nära Landskrona Citadell. De är Sveriges äldsta bevarade koloniområde och ligger väldigt vackert nära citadellets vallar. Här finns även Sveriges enda museikoloni – Rothoffska kolonin.

Intill kolonierna ligger Citadellet som bygdes på 1500-talet. På området finns också en lekplats med medeltida tema, Konditori Citadellet och konstnärer.

Citadellet syns uppifrån

Foto: Oskar Fäldt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.