fbpx

Sveriges äldsta koloniområde

  1. Start
  2. Parker & trädgårdar
  3. Besöka
  4. Sveriges äldsta koloniområde

Landskrona är en av Sveriges kolonitätaste städer. Med ca 1400 kolonilotter är det lätt att få en lantlig känsla fast man befinner sig mitt i staden. Kolonilotterna är fördelade på sex olika koloniområden i varierade storlekar. Varje område har sin egen koloniförening.

Citadellets koloniområde

Citadellets koloniområde är ett av landets äldsta och här ligger Rothoffs museikoloni som är den enda av sitt slag.

Man har odlat här sedan 1700-talet då Citadellet miste sin militärstrategiska roll och befattningshavarna fick lotter att odla på. På 1860-talet odlade apotekare Bergh medicinalväxter här och hans anläggning var en stor sevärdhet. Kort där efter började allt fler arrendera lotter och små trähus bygdes.

I dag finns det ca 125 lotter i koloniområdet. Kolonierna varierar i ålder och utseende. De äldsta stugorna har träpanel i ljusa färger och spröjsade fönster. Här finns också några paviljonger som byggdes 1913 då staden fyllde 500 år.

Gå en guidad kolonivandring

Rothoffs museikoloni

Stugan byggdes 1903 och är en av de äldst bevarade stugorna i området. Kolonin är möblerad som på 1900-talets början och med en liten utställning om koloniområdets historia och familjen Rothoff. Rothoffska kolonin är idag en vacker och rogivande plats där du kan sitta ner och njuta av trädgården och titta in i stugan.

Se filmen Sommar i Rothoffs museikoloni

Läs mer om Rothoffs museikoloni

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.