Sveriges äldsta koloniområde
Citadellets koloniområde
I Citadellets koloniområde har man odlat sedan sedan 1700-talet då Citadellet miste sin militärstrategiska roll och befattningshavarna fick lotter att odla på. På 1860-talet odlade apotekare Bergh medicinalväxter här och hans anläggning var en stor sevärdhet. Kort där efter började allt fler arrendera lotter och små trähus bygdes.
I de tidigaste kolonierna mellan borggraven och yttre vallgraven bodde ”noblessen”. De odlade grönsaker, men hade också plats för gräsmattor där man kunde spela krocket eller roa sig på annat sätt.
Det yttre citadellområdet kom främst att koloniseras av arbetarklassen i början av seklet. Om det alls fanns ett hus på tomten var det litet och primitivt. Från början var det primära att odla grönsaker, men efterhand gjorde gräsmattan sitt intåg även här.
1963 planerade staten, som äger området, att återskapa Citadellets försvarsanläggning och röja undan alla kolonierna. Man insåg dock att de hade ett stort kulturhistoriskt värde och avröjningen genomfördes bara delvis.
Rothoffs museikoloni
Stugan byggdes 1903 och är en av de äldst bevarade stugorna i området. Kolonin är möblerad som på 1900-talets början och med en liten utställning om koloniområdets historia och familjen Rothoff. Rothoffska kolonin är idag en vacker och rogivande plats där du kan sitta ner och njuta av trädgården och titta in i stugan.
Foto: Minnesbanken, Landskrona stad och Clara Lidström.