Landskronas parker

  1. Start
  2. Besöka
  3. Parker & trädgårdar
  4. Landskronas parker

Parkerna bidrar till en vacker stadsmiljö och här finns många intressanta och sällsynta träd och buskar.

 

 

Slottsparken

Slottsparken präglas av stora, gamla träd. 100-åriga ekar, lönnar, blodbokar och kastanjer sluter sig som ett tak över besökaren. En lindallé leder från Citadellvägen bort till strandpromenaden. Här erbjuds en bra livsmiljö för fladdermöss. Håligheterna i träden ger dem vila på dagarna och Citadellets byggnader ger skydd under vintersömnen.

 

Strax söder om Konsthallen står parkens ovanligare träd, en Sykomorlönn eller Tysklönn som den också kallas med vitspräckliga blad. I parken finns också ett Ginkoträd som lätt känns igen på sina solfjäderformade blad. Trädet har funnits sedan dinousariernas tid för ca 200 miljoner år sedan. Extrakt från trädets blad används inom kinesisk folkmedicin för att öka blodcirkulationen och förbättra minnet. Norr om konsthallen står ett näsduksträd, även kallat spökträd och duvträd.. När trädet blommar ser det ut som det är klätt med just näsdukar, duvor eller små spöken.

 

Stadsparken

Stadsparken karaktiseras av sina stora träd och öppna gläntor som släpper in ljuset. Här finns många lägre buskar och träd och sittplatser som inbjuder till att sitta ner och beundra det vackra. Stadsparken är Landskronas äldsta, centrala park som anlades 1869. Här låg en gång S:t Johannes Baptistae som var lika stor som Lunds domkyrka. Kyrkans forna plats är markerad.

 

I Stadsparken står en Pappersbjörn som även kallades för kanotbjörk i USA därför att man använde den till tillverkning av just kanoter. Här finns också en Katsura som även kallas för kakträd, då trädet fäller sina blad utsöndras en tydlig doft av nybakade kakor/spunnet socker eller hallonsoda. 

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.