fbpx

Stadsparken och Slottsparken

  1. Start
  2. Parker & trädgårdar
  3. Besöka
  4. Stadsparken och Slottsparken

Stadsparken och Slottsparken

Landskrona är fylld med parker och grönområden. I parkerna finns många ovanliga buskar och träd som du kan beskåda men det är också skönt att bara slå sig ner och njuta av grönskan. 

Stadsparken

Stadsparken karakteriseras av stora träd och öppna gläntor. Man har också satsat på lägre blommande träd och buskar. Stadsparken är stadens äldsta park som anlades redan 1869. Här låg en gång S:t Johannes Babtistae kyrka som var lika stor som Lunds domkyrka. Kyrkan invigdes i början av 1400-talet och revs i slutet av 1700-talet.

Några av träden som finns i parken:

Pappersbjörk som även kallas för kanotbjörk i USA. Urbefolkningen använde den till tillverkning av kanoter.

Sockerlönn härstammar från Kanada, där man förutom att använda timret även framställde sirap av saven.

Katsura, även kallad kakträd. Då trädet fäller sina blad utsöndras en tydlig doft av nybakade kakor, spunnet socker eller hallonsoda. Honträden blommar i rosa och bildar sen små bananliknande frukter.

Den Svarta valnöten härstammar från USA och Kanada. Svart valnöt har en långsam utveckling och kan bli upp till 38 meter höga. I Landskrona har vi ett praktfullt exemplar.

Slottsparken

Slottsparken präglas av de stora gamla träden. Här finns 100 åriga ekar, lönnar, blodbokar och kastanjer. En mäktig Lindallé leder från Citadellvägen bort till Strandpromenaden. Här erbjuds en god livsmiljö för fladdermöss. I håligheter i träden kan de vila på dagarna och på vintern söker de skydd i Citadellets byggnader.

Några av träden som finns i parken:

Gingkoträdet känns lätt igen på sina solfjäderformade blad. Gingkon har funnits sedan dinosauriens tid för 200 miljoner år sedan. Extrakt från trädets blad används inom kinesisk folkmedicin för att öka blodcirkulationen och förbättra minnet.

Näsduksträdet, även kallat spökträd och duvträd har sitt naturliga utbredningsområde i Kina. Trädet blommar på våren och då ser det ut som trädet är klätt med näsdukar, duvor eller små spöken.

Kinesisk sekvoja är ett av jordens äldsta träd som har vuxit här under 200 miljoner år. Fram till 1940 hade man bara funnit en fossil av trädet och man trodde att det var utdött. Då upptäckte en kinesisk botanist ett levande exemplar och sen introducerades det även i väst.

Kentucky kaffe-trädet är ett litet elegant träd som egentligen hör hemma i USA och där dess frön användes som ersättning för kaffe av nybyggarna.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.