fbpx

Rothoffs museikoloni

  1. Start
  2. Parker & trädgårdar
  3. Besöka
  4. Rothoffs museikoloni

Rothoffs museikoloni

Välkommen till Sveriges enda museikoloni!

Kolonistugan är öppen 1 maj – 15 september tisdagar, lördagar och söndagar kl. 12-16. Trädgården är öppen för besök året om.

Trädgården

Verkmästare Anton Rothoff (f.1876) byggde sin kolonistuga 1903. Från början var trädgården framför allt nyttobetonad. Anton och Hilma blev kolonister därför att familjen växte och de behövde någonstans att sätta potatis. De planterade också bärbuskar och fruktträd. Ett tag hade de 20 vinbärsbuskar, som vid ett tillfälle gav så mycket som 120 liter. Den första gräsmattan anlades redan på 1920-talet, men på 1940-talet utvidgades den betydligt.

Från 1940-talet tog sönerna hand om kolonin. Det var framför allt Sture, Nisse och Ragnar Rothoff och deras fruar som skötte den. Sture och Svea skötte den fram till 1983. Även de odlade en del grönsaker, men de hade också mycket blommor. Ett tag hade de så mycket som 212 rosenplantor på en gång. De var även väldigt förtjusta i perenner. Sture Rothoff var koloniföreningens ordförande i många år, och ofta höll man styrelsemötena i hans trädgård. Det är Sture Rothoff som har berättat allt om Rothoffska kolonins historia, i samband med att Landskrona museum köpte den 1993.

Familjen Rothoff står och sitter vid verandan till deras kolonistuga

Museum

I trädgården bedriver museet ekologisk museiverksamhet. Här odlas ekologiskt, med perennrabatter och rosor på framsidan och köksland med grönsaker och kryddväxter på baksidan. Landskrona Biodlarförening har hand om den originella bikupan med snickarglädje och den goda kolonihonungen säljs i museets butik.

Rothoffs koloni är till glädje för alla. Välkommen att slå dig ner med kaffekorgen i bersån, titta på växterna och smaka på smultronen. Trädgården fungerar både som en inspirationsplats för dig som är trädgårdsintresserad och som en stilla oas för dig som bara vill njuta en stund i en vacker miljö.

Foto: Studio-e.se, Minnesbanken och Clara Lidström

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.