Rothoffs museikoloni
Verkmästare Anton Rothoff (f.1876) byggde sin kolonistuga 1903. Det är en av de äldsta stugorna som nu finns kvar på Citadellets koloniområde. I dag är stugan ett museum.

Öppettider
Kolonistugan är öppen tisdagar, lördagar och söndagar kl. 12-16 1 maj- 15 september. Trädgården är öppen för besök under dygnets ljusa timmar året om.
Årets tema i Rothoffska koloniområdet är beredskapstidens grödor och tekniker för att ta hand om det som odlas, som fermentering, torkning, saltning och syltning. Martin Bofeldt som är trädgårdsmästare har bland annat gjort en sylt av den invasiva arten parkslide som han använt till småkakor.
Här är Martins recept på sylt med parkslide och jordgubbar.
Parkslide och jordgubbssylt
Parkslide kan användas precis som rabarber, de är kusiner och lika i smaken. Men precis som gröna rabarber blir de bruna när man kokar så lite jordgubbar (eller hallon för den delen) ger färg och lite balans i smaken.
Ingredienser
500 gram frysta jordgubbar, ca 1 liter
500 gram parkslide, gärna unga skott
3 tsk vaniljsocker
800 gram socker eller syltsocker om sylten ska sparas länge
3 msk citronsaft
Tillagning
Lägg jordgubbarna i en kastrull, du behöver inte tina.
Skiva parkslide på längden i 0,5 cm skivor och lägg i kastrullen.
Tillsätt vaniljsocker, citronsaft samt socker och koka upp under omrörning.
Värm gärna syltburkarna i ugnen under tiden på 125 grader i 10 minuter så att de steriliseras.
Låt koka på medelvärme i 5-10 minuter utan lock. Mosa ihop den under tiden ev. med en potatisstöt eller en stavmixer. Skumma med en slev.
Nu är sylten klar att hällas upp i syltburkar och förslutas med lock. Vänd dem upp och ner och låt svalna.
Förvara dem svalt och mörkt. Öppnad burk bör du helst ha i kylen.

Trädgården
Från början var trädgården framför allt nyttobetonad. Anton och Hilma blev kolonister därför att familjen växte och de behövde någonstans att sätta potatis. De planterade också bärbuskar och fruktträd. Ett tag hade de 20 vinbärsbuskar, som vid ett tillfälle gav så mycket som 120 liter. Den första gräsmattan anlades redan på 1920-talet, men på 1940-talet utvidgades den betydligt.
Från 1940-talet tog sönerna hand om kolonin. Det var framför allt Sture, Nisse och Ragnar Rothoff och deras fruar som skötte den. Sture och Svea skötte den fram till 1983. Även de odlade en del grönsaker, men de hade också mycket blommor. Ett tag hade de så mycket som 212 rosenplantor på en gång. De var även väldigt förtjusta i perenner. Sture Rothoff var koloniföreningens ordförande i många år, och ofta höll man styrelsemötena i hans trädgård. Det är Sture Rothoff som har berättat allt om Rothoffska kolonins historia, i samband med att Landskrona museum köpte den 1993.

Museum
I trädgården bedriver museet ekologisk museiverksamhet. Här odlas ekologiskt, med perennrabatter och rosor på framsidan och köksland med grönsaker och kryddväxter på baksidan. Landskrona Biodlarförening har hand om den originella bikupan med snickarglädje och den goda kolonihonungen säljs i museets butik.
Rothoffs koloni är till glädje för alla. Välkommen att slå dig ner med kaffekorgen i bersån, titta på växterna och smaka på smultronen. Trädgården fungerar både som en inspirationsplats för dig som är trädgårdsintresserad och som en stilla oas för dig som bara vill njuta en stund i en vacker miljö.

Foto: Studio-e.se, Minnesbanken och Clara Lidström