fbpx

”Det märks att Landskrona satsar på kultur”

  1. Start
  2. Landskronabor berättar
  3. Flytta hit
  4. ”Det märks att Landskrona satsar på kultur”

”Det märks att Landskrona satsar på kultur”

Mathilda Björk är konstnären som flyttade från Gotland till Landskrona och kom ännu närmre både stad och hav. Här bor hon i ett townhouse i tre våningar med utsikt över Öresund och nära till Landskronas rika kulturliv. 

När vi kommer in i hallen hos Mathilda Björk möts vi genast av de nyfikna hundarna Bottas och Loke. Båda verkar trivas med att bo i en stad där det finns mycket fin natur.  

– Jag går med hundarna varje dag, och det finns så många bra turer. Vi går bort till fiskeläget Borstahusen, eller till Citadellet med sina vackra kolonier, eller ännu längre bort till naturområdet vid Glumlövs backar. Det finns mycket att se, säger Mathilda Björk.  

Hon är uppvuxen i Ängelholm, har en master of Fine Arts från konsthögskolan Valand i Göteborg och har även bott på Gotland där hon utbildat sig till föremålsantikvarie. Hon har kombinerat de båda utbildningarna och arbetar nu som hembygdskonsulent på Skånes hembygdsförbund parallellt med sitt konstnärskap.  

Hennes konst fokuserar till stor del på fotografi och skulpturala föremål, där Mathilda skapar skulpturer som hon sedan gör fotokonst av. Ett återkommande tema är arkivmaterial och släktfoton, som de händer hon i skulpterat fram i gips. De är en del av hennes mastersprojekt från Valand ” “Still Life with Hands (Will you still love me)”.  

– Handskulpturerna är inspirerade av foton av min farmor. När farmor förlorade synen blev hennes händer och beröring viktiga för vår relation, säger Mathilda.   

 

Mathilda Björk med skulptur

Ett annat tema är skulpturala föremål, känsloklumpar, som ska symbolisera olika känslor. Till exempel har Mathilda skapat en boll i blåmålad papier mache som hon kallar If grief had a shape, this would be it. Ett annat konstverk består av kramat fogskum och heter The Hug #1 (If anxiety had a shape, this would be it).  

Hennes konst har väckt flera galleriers uppmärksamhet, och hon har ställt ut på bland annat Tjörnedala konsthall, Spritan i Ödåkra och Cow Girl Gallery i Malmö. En anledning till att hon trivs så bra i Landskrona är de många utställningarna och det rika kulturlivet.  

– Jag går gärna på Landskrona Fotos utställningar i Tyghuset vid Kasernplan. Jag har också varit på konsert med Jonathan Johansson och dansföreställning med Skånes dansteater på Landskrona teater. Det märks att Landskrona satsar mycket på kultur och att det är viktigt i staden. 

Mathilda Björk visar konst

Att det blev Landskrona var lite av en slump. Hon och hennes sambo visste att de ville bo på västkusten i Skåne, men inte exakt var. När de hittade sitt townhouse i Landskrona på 116 kvadratmeter i tre våningar, där översta våningen har havsutsikt, var beslutet enkelt.   

– Jag trivs att bo i en lite mindre stad. Jag har gjort storstadsliv i Göteborg och är klar med det. Landskrona är en mysig stad, det är lätt att ta sig runt och så trivs jag med att vara nära havet. Mitt kvarter är så vackert, precis intill småbåtshamnen i Nyhamn och bara en kort promenad till Citadellet. Det känns lyxigt att ha allt det fina så nära, säger Mathilda.  

Mathilda Björk går över bron

Är du också nyfiken på att flytta till Landskrona? Läs mer här 

Text: Maria André
Foto: Linus Grahl
Publicerad: Juni 2024

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.