fbpx

Om Trädgårdsgillet

Den 11-12 augusti bjuder Landskrona återigen in till ett sprakande trädgårdsgille i grönskans och odlingens tecken.

Under två dagar arrangeras det inspirerande workshops, föreläsningar, guidade vandringar, underhållning och mycket mer. Som vanligt avrundas trädgårdsgillet med en stor trädgårdsmarknad och vallgraven runt Landskrona Citadell smyckas under gillet av praktfulla, flytande trädgårdar.

Den prunkande köksträdgården
Goda, dekorativa och mångsidiga blommor, växter och grönsaker – I år vänder vi blicken lite extra mot köksträdgården och dess möjligheter och utmaningar. Balkongodling, trädgårdsodling eller varför inte fönsterodling – tillsammans utforskar vi och inspireras av den prunkande köksträdgården i alla dess former.

Bild Martin Bofeldt

Trädgårdsgillet i Landskrona är något speciellt. Det finns en uppsjö av trevliga trädgårdsarrangemang men det som får Trädgårdsgillet att sticka ut är att det sker i Landskrona. Ett konstaterande som ibland lyfter en del ögonbryn men det är sällan jag mött en stad med en sådan rik trädgårdshistoria och där så många som brinner för odling.

Staden har inte bara Sveriges äldsta koloniområde utan är än idag Sveriges kolonitätaste stad. Slottssparken är full med ovanliga träd, många är rariteter som odlats på Weibulls arboretum, för ja, Weibull startade här en gång i tiden. Och visste du att lindarna i allén framför Konsthallen fraktats hela vägen från Köpenhamn med båt, som fullvuxna träd? När Linné besökte Landskrona sin skånska resa 1749 skrev han varmt om alla kaprifoler och formklippta ligusterhäckar som odlades i staden. Och Citadellet, som är en av Nordens bäst bevarade vattenfästningar från 1500-talet, har en lång historia med odling av medicinalväxter.

Men kanske det viktigaste alla dessa människor som brinner för odling och trädgård. Trädgårdsföreningar, koloniföreningar, balkongodlare, förespråkare av Landskronaäpplet eller de som bara vill bevara smultronen från Borstahusen. Så ja, det är något speciellt med Landskrona trädgårdsgille.

– Martin Bofeldt, trädgårdsmästare Landskrona stad

"En trädgård är en vän du kan hälsa på närsomhelst."
Sydney Eddisson

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.