fbpx

Program

Årets Trädgårdsgille bjuder in till allt från trädgårdsmarknad till gröna samtal, quiz och familjeaktiviteter. Samtliga aktiviteter äger rum i området kring Landskrona konsthall. Fri entré!

Fredag 11 augusti

19:00 Jazzkonsert med Amanda Ginsburg och Iris Bergcrantz

Vi avslutar sommarens konserter från Sommar i Landskrona och inleder årets trädgårdsgille med en jazzkonsert i parken utanför konsthallen. I år fyller konsthallen 60 år, och vid invigningen 1963 arrangerades The Swedish Jazz Festival i området där storheter som Count Basie, Quincy Jones och Monica Zetterlund spelade. I samma anda vill vi 60 år senare knyta ihop säcken genom en konsert med två av Sveriges bästa jazzsångerskor och -musiker.

Artist Iris Bergcrantz
Iris Bergcrantz.

Lördag 12 augusti

10:00–16:00 Trädgårdsmarknad

Utforska trädgårdsgillets populära marknad med allehanda trädgårdsrelaterade produkter, växter och plantor.

Lila blommor i förgrunden, människor ur fokus i bakgrunden. Trädgårdsgillets marknad. Foto: Yazan Smadi

På Trädgårdsgillets scen:

09:30 Musik och underhållning

10:00 Invigning

Malin Persson från SVTs Trädgårdstider och trädgårdsmästare Martin Bofeldt inviger årets Trädgårdsgille.

10:15 Köksträdgården – låt det bli hjärtat i trädgården!

I denna föreläsning fokuserar trädgårdsinspiratörerna Hanna och Rebecca från podden Trädgårdsliv på hur man på olika sätt kan bygga upp en köksträdgård. Många smarta tips och inspiration till en lång odlingssäsong ligger till grund i denna härliga föreläsning!

Porträttfoto av trädgårdsprofilerna Hanna och Rebecca Trädgårdsinspiratörerna Hanna och Rebecca. Foto: Elin Alexandra Photography.

11:00 Fråga Trädgårdsmästaren och Ulla Molins trädgård

Trädgårdsmästare Martin Bofeldt är på plats för att svara på era gröna frågor. Han berättar även om arbetet med att renovera atriumträdgården av Ulla Molin inne i Landskrona konsthall.

13:00 Workshop med Malin och Linda Persson

Livet är en fest, så låt oss fira tillsammans. Det är i gemenskapen vi möts – och hittar oss själva! Systrarna Persson är tillbaka med en ny bok och en ny föreläsning och denna gång bjuder de in oss till sin favorithögtid, skördefesten. De vill inspirera till att mötas upp i trädgården, till att duka upp ett dignande skördebord med hemkokta marmelader, syrad kål, saft och annat gott.

Under denna workshop kommer de att dela sina bästa recept på inläggningar och andra godsaker som man kan fylla upp sina skafferier med inför höst och vinter. Så, välkomna till systrarna Perssons skördefest med tips på uppdukade långbord, yviga dikesbuketter, härlig gemenskap, roliga lekar och, såklart, en massa recept på läcker grön mat.

Porträttfoto av Linda och Malin Persson Systrarna Persson bjuder in till skördefest. Foto: Petra Bindel

14:00 Grönt quiz med Gunnel Carlson

Om växtjägare och växter, trädgårdsmänniskor och platser, om grönt och blommigt – Gunnel frågar och vi svarar. Ett trädgårdsquiz för alla som gillar trädgård och vill veta mer om varför saker och ting heter som de heter. Vem var det till exempel som gav namn åt magnolian? Fundera på det, så får du svar vid Gunnels quiz!

Porträttfotografi av trädgårdsprofilen Gunnel Carlson. Gunnel Carlson bjuder in till trädgårdsquiz. Foto: Pernilla Bergdahl

15:30 Flottaste flotten 2023

De vackra flytande trädgårdarna i vallgraven runt Citadellet är Trädgårdsgillets signum. Vilken flotte har ni besökare röstat fram som absolut flottast i år? Malin Persson och Martin Bofeldt korar årets vinnare!

I Skulpturparken:

10:00-16:00 Nell och Draken

Nell och Draken gästar trädgårdsgillet med aktiviteter för för barn, unga och deras familjer. Kom och slå er ner i läshörnan och läs och mys tillsammans. Du kan också låna en av våra Upptäckarväskor eller prova på stafflimåleri. Nell & Draken är ett samarbete mellan kulturinstitutionerna i Landskrona och drivs av personal från biblioteket och museet.

Närbild på färgglada vimplar med texten
Nell & Draken arrangerar aktiviteter för barn och deras familjer i parken. Foto: Yazan Smadi

10:00-16.00 Naturskyddsföreningen och natursnokarna

Naturskyddsföreningen finns som vanligt på plats med aktiviteter och tips på vad du kan göra i din trädgård för att gynna biologisk mångfald. Nytt för i år är att Natursnokarna, Naturskyddsföreningens barn- och familjeverksamhet, också är på plats med lekar och tips för våra yngre besökare. 

13:00 Guidad visning av parken utanför Landskrona konsthall

Är du nyfiken på Skulpturparkens alla träd, vilka länder de kommer ifrån och berättelserna runt parkens växter? Häng med Sten Christensen som firar 48 år i parkavdelningens tjänst på en rundtur. Samling vid konsthallens entré.

Landskrona Trädgårdssällskaps tält

I Landskrona Trädgårdssällskaps tält i parken håller Sten Christensen workshops i trädbeskärning under dagen. Här kan du även utforska trädgårdslitteratur och delta i trädgårdssällskapets traditionsenliga lotteri.

Bokmarknad

Fynda allehanda trädgårdslitteratur i gillets boktält.

Inne i konsthallen:

Japanska trädgården

Missa inte ett besök till den japanska trädgården från 1989 av Ulla Molin inne i konsthallen. Trädgårdsmästare Martin Bofeldt har under de senaste året arbetat med att varsamt renovera trädgården – hör mer om detta arbete från gillescenen klockan 11.00.

Café 63

Café 63 inne i konsthallen håller öppet under Trädgårdsgillet.

Keramik av Eva Hild

Eva Hild är en av Sveriges mest prisade och framgångsrika skulptörer och i sommar visas hennes största och mest omfattande utställning hittills på Landskrona konsthall. Fri entré. Läs mer om utställningen här

Svart skulptur av Eva Hild, fotograferad mot en vit bakgrund.
Keramik av Eva Hild visas i konsthallen. Foto: Johan Stern

I Rothoffs museikoloni:

Rothoffs museikoloni på Citadellkolonin är Sveriges enda museikoloni. I stugan från tidigt 1900-tal visas en liten utställning om koloniområdets historia och i trädgården odlas ekologiska växter och blommor. Trädgårdsmästaren Martin Bofeldt guidar och berättar om årets tema ’Beredskapsträdgården’. Hur odlar vi om det blir kris och vad gör man om man bara bor i en lägenhet? Och vad har morotskaka med saken att göra? Här kan du läsa mer om Rothoffs och om årets tema

Två personer sitter på en bänk i en grönskande trädgård. Rothoffs museikoloni är Sveriges enda museikoloni.

Sång med kören Joyvoice

Kören Joyvoice framför välkända pop-rock hits på engelska och svenska i Rothoffs lummiga trädgård.

Landskrona Citadell:

SlowFlowers på Ewerlöfs Holme

Välkommen till Ewerlöfs Holme inne på Citadellområdet för att prata SlowFlowers och närodlade blommor med blomsterkreatör och florist Liselotte Waldemarsson.

TellMeYourStories

TellMeYourStories firar 7-årsjubileum med inspirerande utställning om hur du kan ta tillvara på textilier du har. Hur du det blir något unikt som berättar en bit av din historia. Öppettider: 11/8 kl 12-18, 12/8 9-16. Adress: Slottet 7 inne på Landskrona Citadell.

Öppen ateljé hos Magnus Larsson

Kom och se de senaste målningarna av Magnus Larsson i ateljén. När det finns tid målar han även live. Öppettider: 11/8 kl. 12-18, 12/8 kl. 9-16. Slottet 7 inne på Landskrona Citadell.

Trädgårdsgillets program 2023. Programmet uppdateras löpande. 

 

"En trädgård är en vän du kan hälsa på närsomhelst."
Sydney Eddisson

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.