Tillfälliga utställningar
Bakom kulisserna – motocross på Exercisfältet och Saxtorp
Vi får följa med bortom tävlingarna, till förberedelserna innan och segerruset efter. Vi får möta människorna bakom sporten – idolerna, de som arbetade med tävlingarna och åskådarna. Boken ger en inblick i livet som kretsade kring motocrossen. I utställningen ser vi ett urval av bilderna i boken från tävlingar på Exercisfältet och på Saxtorp. På Exercisfältet kördes motocrosstävlingar mellan 1950-1955.
Plats: Café Nell Walden, Landskrona museum
Dagar i en stad
Sandgren-Peterssons bilder från 1950- och 1960-talens Landskrona. Utställningen visas till den 21 april 2024.
I lite drygt 100 år var den familjeägda fotostudion, SP-FOTO, en självklar del av Landskrona. Det var hit man gick för att ta porträtt, pass och körkort eller för att få dokumenterat livets stora händelser. Studion blev till slut en så familjär plats för Landskronaborna att det berättades att en kund brukade sätta sina tofflor strax innanför dörren, precis som han gjorde hemma.
Men Sandgren Petersson tog också bilder till flera reportage, eller ”ute-bilder” som de själva kallade dem. De dokumenterade stort som smått. Allt från statsministersbesök och sporthändelser till arbetsplatser, bränder och olyckor.
På Landskrona museum finns denna unika skildring av en stad och dess invånare bevarad. I utställningen har vi valt att fokusera på 50- och 60-talets Landskrona.
FRAGMENT
Sandsäckar från ingenjör Andrées luftfärd med ballong över Arktis 1897 och p-pillerkartor från sextiotalets kärlekssomrar. FRAGMENT är en utställning med mer eller mindre osannolika föremål som samlat damm i museets källare under de senaste hundra åren.
I samlingarna har museets personal identifierat ca 250 sällan skådade föremål.

Fasta utställningar
Reklam!
Sveriges arkiv för reklam och grafisk design, Rum för Reklam, finns idag på Landskrona museum. Samlingen består av över 100 000 objekt och innehåller allt från skisser och original till annonser och hela kampanjer. Utställningen Reklam! är baserad på denna samling.
Appen ”Reklam!” är speciellt framtagen till utställningen. Här finns tillgång till mer material ur samlingen, audioguider och ett syntolkningsspår. Låna en läsplatta i muséets entré eller ladda ner appen i App Store eller Google Play.
Carl Fredrik Reuterswärd, Non-violence
Skulpturen Non-Violence, en revolver med tillknuten pipa, tillkom 1980 med anledning av mordet på John Lennon. Utställningen visar målningar, teckningar och skulpturer – alla på temat Non-violence. En del verk har aldrig visats för allmänheten tidigare.
En arbetets stad
Under 1900-talet var staden en utpräglad industristad och i utställningen visas delar av företag och produkter som tillverkats och tillverkas – socker, flygplan, kläder, fröer, stridsvagnar, dörröppnare mm.
Nya staden
Lera, vatten, pumpar, hårt arbete och stora drömmar präglade Landskrona under senare delen av 1700-talet. En ny stad byggdes på mark erövrad från havet. Landskrona skulle bli en befäst stad med raka gator och kanaler omgivet av två fästningar. Följ de spännande och storslagna planerna att anlägga en helt ny stad.
Landskrona 1413 – stad i ny tid
Den 20 mars 1413 fick Landskrona sina första stadsprivilegier. Med hjälp av en spännande scenografi, arkeologiska fynd, kartor, musik, en animerad film med mera, berättas i utställningen om hur Landskrona växte fram och hur livet under 1400-talet kan ha tett sig i staden.
Systrarna och deras brudkistor
Systrarna Andersson växte upp på en gård utanför Asmundtorp kring sekelskiftet 1900. De vävde, sydde och broderade allt till det framtida hemmet. Brudkistorna fylldes. Tiden gick och fyra av systrarna gifte sig aldrig. Landskrona museum visa upp en stor del av de sex systrarnas textilskatt.

Foto: Anders Ebefeldt/Studio-e.se, Oskar Fäldt