fbpx

Utställningar

Tillfälliga utställningar

TITTUT!
Lekutställning för små barn
28 november – 27 februari 2022

Utställningen bygger på scenografen Annika Thores dagboksklipp och tankar om vardagen. Att vakna, borsta tänderna, klä på sig, äta frukost och komma iväg på morgonen. Med utställningen vill Annika visa att vardagens stretande kan förvandlas till något roligt. Bordet blir en koja, klädhögarna till vinglande torn, lamporna till klangspel och strumporna i byrålådorna lever sitt eget liv. Här kan barn och vuxna tillsammans upptäcka och utforska vardagsvärldar med krypin, tittut, speglingar, bilder och nykomponerad musik. Passar för de allra yngsta och för barn upp i förskoleåldern.

FRAGMENT
Sandsäckar från ingenjör Andrées luftfärd med ballong över Arktis 1897 och p-pillerkartor från sextiotalets kärlekssomrar. FRAGMENT är en utställning med mer eller mindre osannolika föremål som samlat damm i museets källare under de senaste hundra åren.
I samlingarna har museets personal identifierat ca 250 sällan skådade föremål.

Rum för reklam

Fasta utställningar

Reklam!
Sveriges arkiv för reklam och grafisk design, Rum för Reklam, finns idag på Landskrona museum. Samlingen består av över 100 000 objekt och innehåller allt från skisser och original till annonser och hela kampanjer. Utställningen Reklam! är baserad på denna samling.

Appen ”Reklam!” är speciellt framtagen till utställningen. Här finns tillgång till mer material ur samlingen, audioguider och ett syntolkningsspår. Låna en läsplatta i muséets entré eller ladda ner appen i App Store eller Google Play.

Carl Fredrik Reuterswärd, Non-violence
Skulpturen Non-Violence, en revolver med tillknuten pipa, tillkom 1980 med anledning av mordet på John Lennon. Utställningen visar målningar, teckningar och skulpturer – alla på temat Non-violence. En del verk har aldrig visats för allmänheten tidigare.

En arbetets stad
Under 1900-talet var staden en utpräglad industristad och i utställningen visas delar av företag och produkter som tillverkats och tillverkas – socker, flygplan, kläder, fröer, stridsvagnar, dörröppnare mm. 

Nya staden
Lera, vatten, pumpar, hårt arbete och stora drömmar präglade Landskrona under senare delen av 1700-talet. En ny stad byggdes på mark erövrad från havet. Landskrona skulle bli en befäst stad med raka gator och kanaler omgivet av två fästningar. Följ de spännande och storslagna planerna att anlägga en helt ny stad.

Landskrona 1413 – stad i ny tid
Den 20 mars 1413 fick Landskrona sina första stadsprivilegier. Med hjälp av en spännande scenografi, arkeologiska fynd, kartor, musik, en animerad film med mera, berättas i utställningen om hur Landskrona växte fram och hur livet under 1400-talet kan ha tett sig i staden.

Systrarna och deras brudkistor
Systrarna Andersson växte upp på en gård utanför Asmundtorp kring sekelskiftet 1900. De vävde, sydde och broderade allt till det framtida hemmet. Brudkistorna fylldes. Tiden gick och fyra av systrarna gifte sig aldrig. Landskrona museum visa upp en stor del av de sex systrarnas textilskatt.

Landskrona museum

Foto: Anders Ebefeldt/Studio-e.se

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.