fbpx

Aktiviteter vid havet

  1. Start
  2. Natur & hav
  3. Besöka
  4. Aktiviteter vid havet

Blå, blå vindar och äventyr

Aktiviteter vid havet – 5 tips

Kitesurfing eller draksurfing är en form av segling där utövaren står på en bräda och drivs framåt av vinden med hjälp av en drake (eller kite). Utövas vanligtvis från fem-tio års ålder och uppåt. Svårighetsgrad: Hög.

Vindsurfing är en form av segling med surfbräda, där seglet sitter fast i brädan. Utövas av alla åldrar. Svårighetsgrad: medel.

Wingsurfing är den senaste trenden, utvecklat från kitesurfing och vindsurfing. Utövaren håller i ett uppblåsbart segel och surfar på en bräda. Utövas av alla åldrar. Svårighetsgrad: låg.

Stand Up Paddle (SUP) är en vattensport där utövaren står på brädan och paddlar med en enbladig paddel. Utövas av alla åldrar. Svårighetsgrad: låg.

Kajak är en slags täckt kanot med en eller flera sittbrunnar. Utövas av alla åldrar. Svårighetsgrad: Mycket låg.

Vill du prova på?

Landskrona surfcenter ordnar prova på-dagar och kurser. Dagar och tider läggs regelbundet ut på
landskronasurfcenter.se Av klubben kan du också hyra SUP-bräda, vindsurf- och wingsurfingutrustning.

Av företaget Kayakomat kan du hyra både kajak och SUP-bräda vid Lill-Olas havsbad i Borstahusen.
kayakomat.com

Vens camping & stugby Camp Ven hyr ut kajaker. campven.com

Tänk på att!

För dig som ska ut med kajak eller SUP:

1. Håll koll på väderprognosen så det inte blåser upp.
2. Ta med en väska som är vattentät för mobilen, plånbok och annat viktigt.
3. Ta med en vattenflaska och ett litet mellanmål.
4. Ta med ett torrt ombyte om du blir blöt.
5. Glöm inte solkrämen.

en man kitesurfar

Paddla dig fridfullt fram på en stadig bräda, bli vindsnabb till havs med hjälp av en flygande drake – eller testa enkla sporten wingsurf. Längs Landskronas kust finns vattenäventyr för alla åldrar.

Sex killar och tjejer i blandade åldrar står tillsammans och riktar blickarna ut över den knallblå Lundåkrabukten. I dag är väderförhållandena optimala, konstaterar de; solsken och stark ostlig vind. De fäller upp sina stora färggranna drakar, låter vinden fylla dem och kliver upp på sina brädor. Drakarna är fästa i linor, fastsatta vid deras midjor. Effekten låter inte vänta på sig: Whooosh, låter det när vinden piskar i med full kraft. Snart är de långt ute, som färgglada prickar mot det blå havet och himlen. Kitesurfarna stortrivs.

– Lundåkrabukten är fantastisk att kitesurfa i, säger Jonas Ströberg, själv hängiven kitesporten sedan många år tillbaka och som för stunden vecklar ut sin egen klarblåa drake.
– Det som gör bukten här speciell är att du kan surfa i många vindriktningar, även när det är frånlandsvind. Det gör att det kommer folk hit från hela södra Sverige för att surfa. En gång var vi hela 50 surfare som var här, men det är stort så alla får plats.
Att det ligger en parkering alldeles intill är en annan fördel, konstaterar han. För kitesurfare har både tunga drakar och brädor att släpa på.
– Men sporten är superkul och funkar för alla som är simkunniga, från barn till pensionärer. Här är det dessutom långgrunt. Svårighetsnivån väljer man själv, säger han, som själv gärna gör hopp och volter, men många kitesurfare föredrar att bara låta vinden föra dem framåt i lugnt tempo över vattenytan.

Föreningen Landskrona surfcenter som har klubbstugan alldeles intill, erbjuder både prova på-dagar och kurser för nybörjare i kitesurfing och även i vindsurfing. Här i Lundåkrabukten finns också en relativt ny sport som växer enormt i popularitet: wingsurf.
– Det är jättepopulärt just här för att det är så platt vatten, det blir inga vågor. Det här är faktiskt ett bra nybörjarställe för alla vattensporter, säger Jonas.

Wingsurf är utvecklat från kitesurfing och vindsurfing och innebär att utövaren håller i ett uppblåsbart segel och står på en bräda.
– Det är jättelätt att lära sig och det kan inte gå särskilt fel. Vingen har ingen större kraft, det är bara att släppa den om det går för fort eller du vill kliva av brädan.

Något annat som är lätt att lära sig är SUP, Stand Up Paddleboard. Det är relativt enkelt att hålla balansen på den stadiga brädan och sporten passar alla åldrar. Även sådana finns att hyra här, av surfklubben.

Två personer paddlar kajak

Men Landskrona med omgivningar har givetvis fler vattensporter att erbjuda. Sedan ett år tillbaka finns företaget Kayakomat vid Lill-Olas havsbad i Borstahusen. En av Landskronaborna här är Olga Bergvall, som också är destinationsutvecklare på Landskrona stad:

– Vid Lill-Olas kan man hyra både kajak och SUP. Det är ett jättebra läge. Du kan ta dig längs kusten både norr- och söderut och det är en otroligt vacker paddling, säger hon.
– Det är väldigt långgrunt så håller man sig nära stranden behöver man inte vara rädd. Ett tips är att ta med sig matsäck. Man kan också paddla till Ålabodarna och äta på hamnkrogen eller ta en glass i kiosken. Både SUP och kajak kan man ju enkelt dra upp på stranden.

Även Camp Ven erbjuder kajakuthyrning, tipsar hon:
– Det är en mäktig känsla att paddla runt branterna på ön. Det är också lätt att hitta och lägga till vid en öde strand – eller paddla in i hamnarna och äta något gott. Men det är lite tuffare paddling på Ven, så med mindre barn är det kanske bättre att paddla på fastlandssidan.

en kvinna står på en strand med en surfvinge

Text: Petra Olander Foto: Oskar Fäldt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.