fbpx

Sveriges bästa golfstad

  1. Start
  2. Natur & hav
  3. Besöka
  4. Sveriges bästa golfstad

Sveriges bästa golfstad

I Landskrona är golfen alltid nära, och det finns många högklassiga banor att välja på.
– Jag cyklar från min lägenhet i stadskärnan till golfbanan på tio minuter. Det är få städer i Sverige som har en så bra golfbana på så nära håll, säger elitgolfspelaren Christian Hovstadius som är medlem på Landskrona golfklubb.

Tidningen Svensk Golfs läsare röstade fram Landskrona till Sveriges bästa golfstad både 2017 och 2018. Det är lätt att förstå varför. På bara några kilometers avstånd finns fyra golfbanor av hög kvalitet med fantastisk utsikt; Landskrona golfklubb, HG Golf i Glumslöv, Sankt Ibbs golfklubb på Ven och Öresunds golfklubb i Häljarp.

En av många som älskar golfstaden Landskrona är före detta elitspelaren Christian Hovstadius. Han är född och uppvuxen i Landskrona, men har de senaste åren gjort en avstickare till Daytona Beach för att spela golf på några av de bästa banorna i Florida, samtidigt som han studerade på universitet. Han är nu tillbaka i Sverige för att fokusera på studier, men golfen är fortfarande en viktig del i livet. Och förutsättningarna för att spela golf är lika bra i Landskrona som i Florida. Christian är medlem i Landskrona golfklubb, som ligger i Borstahusen strax norr om Landskrona.

– Klubben är superbra och förbättras hela tiden. Den gav väldigt bra förutsättningar för mig att utvecklas när jag var junior. Dessutom har den två högklassiga 18-hålsbanor, vilket är optimalt om man har ett så stort golfintresse som jag.

Restaurang, golf och boende vid havet

Patrik Brorsson är klubbchef på Landskrona golfklubb och menar att det som gör klubben attraktiv för golfare från hela Sverige är att man har allt på samma plats – två fina 18-håls-banor, stugby, restauranger och allt detta precis vid havet. Till Landskrona kommer golfspelare från både västkusten, Göteborg och Stockholm.

– Allt vi gör i vårt dagliga arbete ska leda till att vi når visionen om att bli Sveriges bästa golfupplevelse. Det är många delar som spelar in, till exempel banornas kvalitet, träningsmöjligheter, lokaler, restauranger och mycket annat. Gästernas golfupplevelse börjar ju redan när de parkerar sin bil, så vi ska verkligen jobba som en samlad upplevelse tillsammans med boendeanläggningen Mötesplats Borstahusen och restaurangen Kvarteret Erikstorp.

Golfens Hall of fame

Landskrona golfklubb är också hem för Svenska Golfmuseet som är det enda av sitt slag i Sverige, och öppnade med en ny utställning sommaren 2022. Här kan du lära dig mer om den svenska golfens historia, och om de stora händelserna och personligheterna inom sporten.

Det finns bland annat pekskärmar och 360-graders-upplevelser så gästerna kan få känna på några av de stora ikoniska momenten inom golfen. Dessutom kan man se golfens Hall of Fame, där kända namn som Lotta Neumann, Annika Sörenstam och Henrik Stenson har valts in.

Unik upplevelse

Om du är i Landskrona under flera dagar, passa på att göra en avstickare till ön Ven och Sankt Ibbs golfklubb.
Här möts du av en niohåls park- och seasidebana där havet på vissa ställen bara är ett stenkast bort. Banans fairways kantas av fruktträd, vilket ger en vacker inramning, men också en extra utmaning för spelaren.

FAKTA/Hitta din golfbana i Landskrona

Landskrona golfklubb

På Landskrona golfklubb spelar du med en hänförande utsikt över norra delen av Öresund med Ven och Danmark. Här finns två högklassiga 18-hålsbanor som anlades 1960 respektive 1988 och är kombinerade park- och seasidebanor som kräver god spelstrategi. Landskrona GK erbjuder goda träningsmöjligheter för såväl nybörjare som proffs.
Vid Landskrona golfklubb finns också restaurangerna Kvarteret Erikstorp och Brasseriet.

Landskrona golfklubbs hemsida

Sankt Ibbs golfklubb på Ven

Park- och seasidebana med nio hål. Den ganska smala fairwayen kantas på våren av blommande körsbärs- och äppelträd och lockar på höstkanten med mogen frukt. Det gäller att vara taktisk och spela rakt, att vara övermodig med sin driver ger ingen förtjänst här.

St Ibbs golfklubbs hemsida

Öresunds golfklubb

Öresunds golfklubb ligger vid Häljarp söder om Landskrona. Här finns greener och fairways med utmärkt kvalitet längs Öresunds kustlinje med Landskrona, Malmö och Köpenhamns skyline i horisonten. Banans karaktär gör den lika spännande för nybörjare som för den erfarne spelaren. Banan med 18 hål blev spelklar 2005 och rankades tidigt bland de främsta i Sverige. Det är en modern, trixig bana med mycket vatten och fantastiska greenområden byggda enligt de hårda USGA-normerna. På Öresunds golfklubb finns också restaurangen Clubhouse.

Öresunds golfklubbs hemsida

HG Golf i Glumslöv

Här finns en utmanande 9-hålsbana, en pay and play-bana på 18 hål och en golfsimulator. Det finns även en traditionell utomhusrange på anläggningen.

Öresunds golfklubbs hemsida

Spela på din favoritbana med simulatorn Toptracer!

På HG Golf i Glumslöv finns tekniken Toptracer som är ett perfekt träningsverktyg för golfaren. Det är en kombination av avancerad simulator och tracefunktion, där du antingen kan träna på att slå rakt eller långt, eller spela din favoritbana i världen.
För de minsta golfarna finns spelet ”Go fish” där man samlar poäng och kan få upp all från en haj till en stövel.

Glumslöv golfs hemsida

 

Text: Maria André & Hanne Skak Jensen
Foto: Anna Wiedner

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.