fbpx

Matfotografen i Borstahusen

  1. Start
  2. Landskronabor berättar
  3. Flytta hit
  4. Matfotografen i Borstahusen

Matfotografen i Borstahusen

Som nyutbildad fotograf var David Back övertygad om att han aldrig skulle plåta mat, det var ”det tråkigaste fotojobb” som fanns. Nu reser han jorden runt och möter världens bästa kockar. I sitt hem och fotostudio i Borstahusen hittar han inspiration.

Landskronakillen David Back är född och uppvuxen i Öresundsparken, ett stenkast från sekelskifteshuset på Nedre Gatan i Borstahusen där han nu bor och har sin fotostudio. Här fotograferas många av de vackra matbilder som syns i mattidningar och flera prisvinnande kokböcker. Men när David Back utbildade sig till fotograf som 20-åring fanns matfotografi inte bland livsdrömmarna.

– Det fanns inte så mycket rock n’ roll i matfotografi på slutet av 90-talet. Det verkade helt enkelt jättetråkigt. Då verkade det coolare med mode, reklam eller resa till avlägsna platser och plåta krig och konflikter, säger David när vi ses i hans hem och fotostudio på Nedre Gatan i Borstahusen.

Efter några hundår i början av karriären, där han bland annat arbetade som fotoassistent åt Denise Grünstein, återvände han till Landskrona för att starta upp sin första fotostudio i en gammal mopedverkstad. Till en början fotograferade han mestadels bröllop, men även golf eftersom hans bror arbetade på golftidningen Golf Digest.

När Davids styvpappa Thorbjörn Östman (som bland annat är en av grundarna bakom Dagens Industri) startade mattidningen Mat & Vänner år 2004 började David motvilligt fotografera mat, och upptäckte att det var roligare än han hade föreställt sig. Framför allt var det tempot i restaurangmiljön som lockade.

– Det är fart i ett kök. Jag tycker också om att plåta människor som gör något med händerna, som är koncentrerade på något annat än att jag är där. Det blir ofta väldigt bra bilder då.

Genom olika reportage i tidningen Mat & Vänner har han också fått träffa de flesta av Sveriges mest kända kockar som Mathias Dahlgren, Marcus Samuelsson, Werner Vögeli, Tommy Myllymäki, Niklas Ekstedt och flera utländska stjärnor som Reneé Redzepi på danska Noma och bröderna Roca på den trestjärniga Guide Michelin-restaurangen El Celler de Can Roca.

– Det är roligt att plåta kockar eftersom de överlag är så himla trevliga. De är lätta att umgås med och det är ofta bra stämning i ett kök.

Men efter tio års anställning på tidningen Mat&Vänner ville David ha en friare roll och driver nu sitt eget företag. Han fotograferar fortfarande mat, men arbetar förutom med tidningar även med matböcker, marknadsmaterial och webbsidor.

Han har också ett nära samarbete med den välkända barbequerestaurangen Holy Smoke utanför Nyhamnsläge på Kullahalvön. Tillsammans gjorde de en road trip i USA 2016 där de åt på 65 BBQ-restauranger på 15 dagar. Resan resulterade i boken ”Holy Smoke BBQ – ingen rök utan kött”, som han tog fram tillsammans med Johan Fritzell och Johan Åkerberg.

– I början hade jag både gråten och magsyran i halsen, men man vänjer sig vid en strikt BBQ-diet efter ett tag. Någon dag grät jag för att jag var så otroligt mätt. Det var en magisk resa och det blev oerhört fina bilder.

Foto: David Back

Efter att ha bott i Helsingborg i många år hittade David Back ett hus på Nedre Gatan i Borstahusen, några tiotal meter från stranden, år 2012. Han tyckte egentligen att det var för dyrt, men lade ett skambud som säljarna till stor förvåning accepterade. Från vardagsrummet har han obruten utsikt över ett glittrande Öresund, och efter år av renoveringar har huset blivit precis som han har tänkt. Det havsnära läget tycker han är unikt.

– Jag älskade huset direkt. Det skulle aldrig gå att hitta ett hus med samma läge i Helsingborg. Borstahusen är en pärla som den breda massan inte har upptäckt än. Jag tror knappt folk förstår hur bra det är här. Borstahusen har ingen snobbstämpel utan är ett mysigt, genuint fiskeläge med lång historia.

David Back tror att Borstahusens popularitet bara kommer att öka med tiden, särskilt när den nya stadsdelen norr om Borstahusen står helt klar.

– Borstahusen är helt klart på gång. Det nya området blir ett fint komplement till det gamla och här finns flera bra restauranger på gångavstånd. Både Erikstorps Kungsgård och Pumphuset håller mycket hög klass och kan lätt mäta sig med många bra restauranger i Malmö och Helsingborg.


Vill du se fler fina matfoton? Gå in på davidback.se

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.