fbpx

Tips på sevärdheter och aktiviteter

  1. Start
  2. Ven
  3. Besöka
  4. Tips på sevärdheter och aktiviteter

Tips på sevärdheter och aktiviteter

Enklast tar du dig runt mellan sevärdheterna med cykel. Du cyklar fram på mysiga cykelvägar och passerar pittoreska hamnar och fantastiska utsiktsplatser. För dig som inte vill cykla finns det självklart andra transportmedel. 

Tycho Brahe-museet

Mitt på den lilla ön Ven i Öresund, byggde den excentriske adelsmannen Tycho Brahe ett imponerande forskningscentrum med slott och observatorium under slutet av 1500-talet. Här studerade han himlavalvet och gjorde upptäckter som sedan låg till grund för hur vi idag ser på världen.

Tycho ses som en av vetenskapshistoriens viktigaste personer och på platsen där han för mer än 400 år sedan studerade stjärnhimlen står nu Tycho Brahe-museet. Här kan du lära dig mer om Tychos liv och vetenskap och få en inblick i hur livet såg ut för de människor som bodde på ön under 1500-talet.

Se hur det gick till när Tycho studerade stjärnhimlen i sitt underjordiska observatorium Stjärneborg, ta en promenad i den rekonstruerade renässansträdgården eller utmana en vän i den idéhistoriska lekparken.

Nämndemansgården, hembygsgård och museum

En bra inblick i öns historia får du också genom ett besök på Nämndemansgården, museum och hembygdsgård med anor från sent 1700-tal. Titta runt i byggnaderna och trädgården som tar dig med på en resa till svunna tider.

Spirit of Hven

Destilleriet Spirit of Hven Backafallsbyn är en av världens minsta familjeägda Pot Still destilleri där allt från mäskning till jäsning, destillering samt ekfatslagring och buteljering sker under samma tak. Destilleriet erbjuder både guidade visningar och whiskyprovningar.

Nova Harmonias Skogsträdgård

I en skogsträdgård odlas frukter, bär nötter och fleråriga ätliga örter tillsammans som i ett naturligt ekosystem som en lund eller ett skogsbryn. Skogsträdgården består av olika växtskikt – träd, buskar, örter och klätterväxter. Växterna och djuren samverkar och bygger upp bördigheten i jorden och blommande växter lockar dit pollinerande insekter och rovinsekter som håller nere ”skadedjuren”.

Konstnärerna på Ven

Det sägs att ljuset på Ven är unikt. Detta har lockat många konstnärer och keramiker till ön. Gör en rundtur bland ateljéer och verkstäder och möt såväl skulptörer som silversmeder på din väg. Varje år i maj arrangeras en konstrunda på ön.

På kartan ser du var konstnärerna finns

S:t Ibbs kyrka

På en av Sveriges säkert vackraste platser, ovanför Kyrkbackens hamn står S:t Ibbs medeltida kyrka där delar av byggnaden är från 1100-talet. Kyrkan är populär för bröllop.
Öppettider:

1 maj – 30 juni 13.00-16.00
1- 31 juli 11.00-16.00
1 augusti – 31 augusti 13.00-16.00

St ibbs kyrka

Foto Tycho Brahe-museet: Mickael Tannus

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.