fbpx

Att uppleva på museet

The Naked Eye
Utställingen, the Naked Eye, handlar Tycho Brahe som både individ och vetenskapsperson, samt vardags- och hovliv vid Uraniborg. 

Tycho Brahe var  unik. Renässansens främsta astronom skapade världens modernaste observatorium på Ven. Här ifrågasatte han de tusenåriga lagar som sades styra universum. Här iscensatte han beräkningar som sedan skulle stå sig i trehundra år. Här identifierade och namngav han 777 stjärnor på himlavalvet, med blotta ögat – the Naked eye.

Insula Hvæna – om 1500-talets venbor
Tycho Brahe-museet vill skapa en upplevelsekanal till 1500-talet, som inte bara berättar om adeln och vetenskapen. I den digitala utställningen ”Insula Hvæna” möter vi 1500-talets venbor – bönderna, fiskarna och barnen i byn.

Uraniborg
Upplev Uraniborg från insidan och möt några av de som levde och arbetade där! Tillsammans med historiska föremål från slottet visas några av dess mest spännande rum i en digital rekonstruktion.

Tycho Brahes slott Uraniborg stod färdigt 1580. Mindre än 40 år senare revs det. Endast fragment finns kvar från slottet, som i sitt uppförande var unikt för sin tid.

Se hur arkeologiska bitar får nytt liv i berättelser om hur tillvaron på slottet kan ha sett ut. Hur gick festligheterna i den gröna salen till? Vad tillagade man i köket? Och vad hände egentligen nere i det alkemiska laboratoriet?

Ett underjordiskt observatorium
Ruinen av Tycho Brahes underjordiska observatorium är en av museets höjdpunkter. Här finns originallämningar av hans anläggningar på Ven.

Observatoriet byggdes 1584 som en mer väderskyddad observationsplats än de balkonger på slottet Uraniborg som fram till dess hyst Tychos instrument. Här gjorde Brahe och hans assistenter de mest exakta mätningarna av himlakropparnas positioner och rörelser fram tills dess. Dessa låg senare till grund för Johannes Keplers revolutionerande korrekta tolkning av vårt solsystem.

Liksom Tycho Brahes övriga byggnader raserades Stjärneborg. På 1900-talet grävdes dock lämningarna ut och täcktes med en rekonstruktion av de ursprungliga byggnaderna ovan jord. Där instrumenten stått finns nu skalenliga kopior.

På denna historiska plats visar vi en sju minuter lång ljud- och ljusföreställning som skildrar en natts observationer under Tychos ledning.

Idéhistorisk lekpark – Lekparken är delvis stängd

Vår lekpark är delvis stängd pga renovering. Alla delar öppnar dock till nästa säsong igen!

Trissor, bollar, käglor, kulor, hopp och spring! Prova fjorton olika sätt att leka under 1500-talet i Tycho Brahe-museets lekpark.

Varje station har instruktioner och information om lekens bakgrund. Här kan ni välja mellan att testa era styrkor i en hederlig dragkamp, försöka slå av varandra från en stock med kuddar eller tävla i en äldre variant av curling.

Planetstig
På Ven finns en planetstig som ger dig en uppfattning om planeternas avstånd till varandra, vad som utmärker varje planet och hur Tycho Brahe studerade dem.

Stigen börjar med solen framför Allhelgonakyrkan på Tycho Brahe-museet och fortsätter ner till Cykeluthyrningen ovanför hamnen i Bäckviken. Det går också bra att börja där, med Saturnus som är den sjätte och sista planeten från solen som Tycho Brahe kände till. Vandra längs med Landsvägen och titta efter de planetformade skyltarna utmed kanten.

Varje planetskylt är försedd med en informativ text, både på svenska och engelska. Planeten som skylten berör är markerad och dess storlek är skalenligt anpassad för att stämma överrens med modellen av solen på museet. Avståndet mellan planeterna är också skalenligt korrekt. På så sätt fungerar planetstigen som ett solsystem i miniatyr. Vandringen är ungefär 1,5 km lång.

Välkommen att boka en visning av planetstigen! Under en timme fördjupar vi oss i planeternas karaktärer och myterna omkring dem, Tychos observationer och 1500-talets världsbilder.

Trädgård
Runt Tycho Brahes slott Uraniborg fanns en häpnadsväckande botanisk trädgård. Den var enligt renässansens symbolideal formad i kvadrater, trianglar och cirklar. Delar av denna trädgård är rekonstruerad. Läs mer

Foto: Mickael Tannus

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.