fbpx

Skolan och Tycho

Intresset för vetenskap och historia väcks genom nyfikenhet och möjlighet till egna upptäckter! I Tycho Brahe-museets pedagogiska program möts vetenskapshistoria och uppfinningsrikedom, med utgångspunkt i Tycho Brahes arbete. 

Det pedagogiska programmet varar i ca 45 minuter. Programmet innehåller en guidad visning om Tycho Brahes liv och arbete på Ven. Guiderna anpassar alltid innehållet efter vilken årskurs barnen går i, särskilda behov eller intresse. Vill ni, får ni gärna boka en av våra efterföljande aktiviteter. Dessa anpassas alltid efter årskurs / svårighetsgrad.

För att ni ska få ut så mycket som möjligt av ert besök hos oss har vi begränsat antal barn till max 30, per pedagog.

Under våren 2021 kommer vi tyvärr inte att hålla i några guidade visningar eller pedagogiska program, pga. rådande pandemi. Våra öppettider är dessutom begränsade till endast helger fram till och med maj. Fr o m den 1 juni går det att boka de pedagogiska programmen. Vill ni däremot själva besöka platsen för Uraniborg eller besöka museets Renässansträdgård är ni naturligtvis välkomna att göra detta på egen hand!


Machina Mundi, pappersverkstad
Renässansen var en tid med stora tankar och frågor. Men hur spred man sina idéer? Böcker var dyrt, ovanligt och krångligt. Transporter likaså. Brevväxling var därför det snabbaste och effektivaste sättet. På Ven såg Tycho Brahe till att han hade tillgång till både egen papperstillverkning och boktryckeri. Lump till sitt papper fick han bland annat av att i Sankt Ibbs kyrka beordra de boende på Ven att lämna in sina gamla kläder (lump) för att användas vid papperstillverkning.

Prova på att göra papper på gammalt vis av bomull- och linnelump. Pappret kan smyckas av växter från Renässansträdgården.

Tid: ca 40 minuter, beroende på gruppstorlek. Eftersom pappret måste hinna torka innan ni kan ta med det hem, hämtas de upp på museet innan hemfärd.

Astro Medicus, tipspromenad
På slottet Uraniborg stod det skrivet “då jag ser upp, så ser jag samtidigt ner” och ”när jag ser ner, ser jag samtidigt upp” – Himlen och jorden hängde i Tycho Brahes värld samman som varandras spegelbilder.

Dela in barnen i mindre grupper. Låt de namnge sina grupper på tema Astronomi / Tycho Brahe. Av museipersonalen kommer varje grupp att få ett antal frågor. Låt barnen promenera runt och upptäcka platsen för Tychos universum, dvs platsen för Uraniborg och dess kringliggande trädgård. Svar på frågorna finns gömda både i den guidade visningen och i informationsskyltarna på Slottsgården eller i Renässansträdgården.

Svaren lämnar ni in för rättning i museibutiken. Glöm inte att skriva namn på skola/klass/grupp på era lappar. Våra pedagoger kommer att rätta era inlämnade svarstalonger och skicka dessa till er skola efter ert besök.

Stella Nova, mät avstånd som under renässansen
År 1572 upptäckte Tycho Brahe en ny stjärna – Stella Nova. Enligt den grekiske filosofen Aristoteles fanns jorden i universums centrum och runt jorden cirklade planeterna och stjärnorna längs kristallsfärer. Dessa himlasfärer ansågs vara evigt oföränderliga. Genom sina observationer lyckades Tycho dock bevisa att ”den nya stjärnan” uppstod just i den himmelska sfären. Alltså inte i de fasta kristallsfärerna. Den gamla världsbilden verkade inte stämma!  

För de äldre barnen kommer pedagogen mer i detalj att berätta om de mätinstrument Tycho Brahe konstruerade och hur de användes. Barnen får även prova på att mäta grader och vinkelavstånd med en så kallad Jakobstav. 

För de yngre barnen fokuserar vi istället på människans mått. Med rep som enda hjälpmedel får de mäta in våra kroppsmått – aln, fot, tum och se hur de förhåller sig till varandra.  

Tid: ca 30 min.

Lärarhandledning
Inför eller efter ett besök hos oss har vi tagit fram lärarhandledningarna nedan.

Lågstadiet
Mellanstadiet
Högstadiet
Gymnasiet

Kulturtrappan
I Tycho Brahe-museets nya utställning finns föremål från när och fjärran, från Mellanöstern och Ven, från middagarna på slottet. Från mätinstrument till matrester, från vetenskap och kultur. Museets pedagoger fokuserar på Tychos liv på ön, hans arbete och arv till dagens moderna kunskap om universum och rymden.

En guidad visning tar ca 45 min.

Boka gärna in en efterföljande workshop på olika teman. Se ovanstående teman.

Tycho Brahe-museet är en del av Landskrona stads kulturtrappa. Det betyder att vi kostnadsfritt tar emot alla sjätteklassare från Landskrona kommun. Det enda skolan betalar själv är färjeöverfarten (45 SEK per person).

Vid bokningsförfrågan väljer ni Kulturtrappan under fliken “Visning/tour”.


Priser

Pedagogiskt program: 40 kr per elev
Pedagogiskt program inklusive överfart med Ventrafiken: 108 kr/elev (85 kr för skolor i Landskrona
Taxan för skolor (40 kr/pers) gäller även vid skolbesök utan bokat skolprogram.

För Landskrona stads sjätteklassare är programmet kostnadsfritt genom Kulturtrappan.

Foto: Mickael Tannus

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.