fbpx

Våra utställningar

Våra utställningar

The Naked Eye

Utställingen, the Naked Eye, handlar Tycho Brahe som både individ och vetenskapsperson, samt vardags- och hovliv vid Uraniborg. 

Tycho Brahe var  unik. Renässansens främsta astronom skapade världens modernaste observatorium på Ven. Här ifrågasatte han de tusenåriga lagar som sades styra universum. Här iscensatte han beräkningar som sedan skulle stå sig i trehundra år. Här identifierade och namngav han 777 stjärnor på himlavalvet, med blotta ögat – the Naked eye.

Barnhörna 

I museets barnhörna kan barn, ungdomar och även vuxna sätta sig ner och inspireras av de mängder uppfinningar, modiga och nyfikna människor som beskrivs i alla de böcker som finns på plats. Via en touch-skärm vill museet skapa en kanal till 1500-talet, som inte bara berättar om adeln och vetenskapen. I den digitala utställningen ”Insula Hvæna” möter vi 1500-talets venbor – bönderna, fiskarna och barnen i byn.

TED-talk

Tycho Brahe – The scandalous astronomer. I en avgränsad biograf kan du lyssna och se Dan Wenkels internationella TED-talk. Föredraget är på engelska, med svensk text. I föredraget berättar Dan Wenkel inte bara om Tychos uppväxt och liv, utan den faktiska betydelse hans arbete haft inom moderna vetenskap och astronomi.

Ett underjordiskt observatorium

Ruinen av Tycho Brahes underjordiska observatorium är en av museets höjdpunkter. Här finns originallämningar av hans anläggningar på Ven.

Observatoriet byggdes 1584 som en mer väderskyddad observationsplats än de balkonger på slottet Uraniborg som fram till dess hyst Tychos instrument. Här gjorde Brahe och hans assistenter de mest exakta mätningarna av himlakropparnas positioner och rörelser fram tills dess. Dessa låg senare till grund för Johannes Keplers revolutionerande korrekta tolkning av vårt solsystem.

Liksom Tycho Brahes övriga byggnader raserades Stjärneborg. På 1900-talet grävdes dock lämningarna ut och täcktes med en rekonstruktion av de ursprungliga byggnaderna ovan jord. Där instrumenten stått finns nu skalenliga kopior.

På denna historiska plats visar vi en sju minuter lång ljud- och ljusföreställning som skildrar en natts observationer under Tychos ledning. Föreställningen startar en gång i kvarten – biljetter köps och platsbokning sker i museets entré.

Bilden förställer utställningen inne i den gamla Allahelgona kyrkan

Foto: Mickael Tannus

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.