fbpx

Slottsträdgård

Slottsträdgård

Runt Tycho Brahes slott Uraniborg fanns en häpnadsväckande botanisk trädgård. Den var enligt renässansens symbolideal formad i kvadrater, trianglar och cirklar.

Tanken var att trädgården skulle återge Edens lustgård. Här odlades frukter och örter som senare användes i Tycho Brahes alkemiska medicinarbeten.

När Tycho lämnade Ven förstördes anläggningen successivt. Från och med 1990-talet har den dock återuppstått till viss del genom att två fjärdedelar rekonstruerats. Bland annat har växter som man vet funnits i danska slotts- och klosterträdgårdar på 1500-talet planterats.

Idag består trädgården av två delar. En kvartil är planterad så som vi tror att trädgården en gång såg ut. Den andra kvartilen presenterar planteringar satta efter växternas medicinska funktion och användningsområden.

Seed Stories, fotoutställning

I utställningen utforskar den franske fotografen Thierry Ardouin fröer ner på mikroskopisk nivå och blottar en fascinerande historia om deras resa världen över.

Foto: Mickael Tannus

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.