fbpx

Historisk Lekplats och Planetstig

Historisk lekpark och Planetstig

Historisk lekpark

Trissor, bollar, käglor, kulor, hopp och spring! Prova olika sätt att leka under 1500-talet i Tycho Brahe-museets lekpark.

Varje station har instruktioner och information om lekens bakgrund. Här kan ni välja mellan att testa era styrkor i en hederlig dragkamp, försöka slå av varandra från en stock med kuddar eller tävla i en äldre variant av curling.

Den historiska lekparken är uppbyggd med hjälp av bidrag från EU Mål2 Öarna, Region Skåne, Stiftelsen Framtidens kultur, LSR och AB Landskronahem. Lekparken utvecklas i samarbete med Gerlev Idrætshøjskole.

Planetstig

På Ven finns en planetstig som ger dig en uppfattning om planeternas avstånd till varandra, vad som utmärker varje planet och hur Tycho Brahe studerade dem.

Stigen börjar med solen framför Allhelgonakyrkan på Tycho Brahe-museet och fortsätter ner till Cykeluthyrningen ovanför hamnen i Bäckviken. Det går också bra att börja där, med Saturnus som är den sjätte och sista planeten från solen som Tycho Brahe kände till. Vandra längs med Landsvägen och titta efter de planetformade skyltarna utmed kanten.

Varje planetskylt är försedd med en informativ text, både på svenska och engelska. Planeten som skylten berör är markerad och dess storlek är skalenligt anpassad för att stämma överrens med modellen av solen på museet. Avståndet mellan planeterna är också skalenligt korrekt. På så sätt fungerar planetstigen som ett solsystem i miniatyr. Vandringen är ungefär 1,5 km lång.

Ett barn kastar en ring

Foto: Mickael Tannus

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.