fbpx

Camilla sadlade om från ingenjör till läkare

  1. Start
  2. Företagande
  3. Näringsliv
  4. Camilla sadlade om från ingenjör till läkare

Camilla sadlade om från ingenjör till läkare

Camilla Ling Jinnestål var civilingenjör med internationell chefskarriär på Tetra Pak när hon bestämde sig för att byta bana och utbilda sig till läkare.  
– Jag vill jobba med något som känns meningsfullt.  

I dag driver hon vårdcentralen Läkargruppen Landskrona tillsammans med läkarkollegan Kim Gerløv. 

Camilla Ling Jinnestål är i grunden civilingenjör i kemi och arbetade tidigare på Tetra Pak i Lund med mejeriutrustning; värmeväxlare, separatorer och annan teknisk utrustning som är basen i mejeriproduktion. Hon avancerade snabbt från ingenjör till säljsidan och därifrån till chef. De tre sista åren, från 2003–2006 var hon chef i Ho Chi Minh City i Vietnam och ansvarade för processutrustning till nybyggda mejerier. 

– Det var en häftig tid, eftersom man ganska nyligen hade börjat dricka mjölk i Vietnam. Vi var tidigt ute med att bygga upp en ny bransch. Det var en blomstrande tid för mejerier, vilket var superroligt.  

Camilla Jinnestål

När hon kom tillbaka till Sverige 2006 var det svårt att gå tillbaka till den ordinarie tjänsten inom Tetra Pak. I stället bestämde hon sig för att förverkliga en långlivad dröm. 

– Redan när jag sökte till ingenjör var jag inne på att utbilda mig till läkare. Men det blev inte så den gången. Och 2000 hade jag kommit in på läkarlinjen och sagt nej. 2006 försökte jag igen, kom in, och tog chansen. 

Hon var 38 år när hon började sin andra högskoleutbildning, och nästan 20 år äldre än vissa kurskamrater. Men själv tyckte hon att åldern var en tillgång. 

-Jag tyckte absolut inte att det var svårare, tvärtom. Med många års yrkeserfarenhet var det lättare att sålla bland informationen, och veta vad jag skulle fokusera på. Men ekonomiskt var det givetvis ett avbräck. 

Lockelsen med läkaryrket var möjligheten att göra nytta. 

-Självklart gjorde jag också nytta när jag utvecklade utrustning för mejeriindustrin, men läkaryrket är annorlunda.  Jag upplevde det som mer meningsfullt för mig att förbättra människors hälsa. 

Hon blev färdig läkare 2012 och gjorde sedan både sin AT-tjänst (allmäntjänstgöring) och därefter sin ST (specialisttjänstgöring) i Landskrona. 

-Jag är född i Landskrona, bor vid Granet och älskar staden. Jag har alltid varit en ambassadör för Landskrona och vill att folk ska se hur vackert det är här. Jag vill också att Landskronaborna ska få bra vård, och ville gärna jobba i min egen stad. 

Av en ren slump fick hon chansen att kombinera sin dröm om att bli läkare med sin andra dröm, att driva en liten klinik. När hon var färdig specialist i allmänmedicin år 2020, blev hon kontaktad av Praktikertjänst, som frågade om hon ville ta över en vårdcentral som skulle flytta från Åstorp till Landskrona. 

Praktikertjänst är en privat vårdgivare, med en egen affärsmodell där verksamhetscheferna också är yrkesutövare, som exempelvis läkare, tandläkare eller psykolog. Camilla Ling Jinnestål parades ihop med en annan läkare, Kim Gerløv, och tillsammans driver de nu Praktikertjänsts vårdcentral Läkargruppen Landskrona. Camilla tycker att det är en fördel att arbeta i sin egen hemstad. 

-Vissa läkare vill inte jobba i sin egen stad, eftersom de tycker att jobbet kanske kommer för nära inpå privatlivet. Men jag tycker att jag får bättre kontakt med patienterna på det här sättet eftersom jag vet precis vad de menar när de berättar var de har fallit, hur långt de orkar promenera eller var de har arbetat en gång i tiden. Jag förstår snabbt deras situation.  

Namnet Läkargruppen valdes utifrån att man jobbar enligt ett läkarcentrerat arbetssätt, där patienten i första hand kommer i kontakt med sin läkare. Läkaren kan efter bedömningen hänvisa patienten vidare till någon annan yrkesgrupp på mottagningen, såsom sjukgymnast, psykolog, dietist eller arbetsterapeut. När Camilla guidar runt i lokalerna visar hon utöver de vanliga undersökningsrummen, även ett operationsrum och akutrum.  

Läkargruppen startade i maj 2020, mitt i den första fasen av coronapandemin. Den stora invigningsfesten fick ställas in, men patienterna har strömmat till ändå. Kanske beror det på läget, mitt i stan, i Polishuset. Men framför allt är det goda vitsord från andra patienter som gör att fler har listat sig här. I personalrummet finns ett Excel-ark som visar hur många patienter som har tillkommit varje vecka. Man är på god väg att dubblera antalet patienter jämfört med starten 2020. 

-Jag tror att många uppskattar att vi är en liten vårdcentral med bara två läkare. Antingen har man kontakt med mig eller Kim. Det blir mer familjärt och bättre kontinuitet än i andra delar av vården. Vi har många äldre patienter, och många med kroniska sjukdomar som exempelvis högt blodtryck eller diabetes. Har man många vårdkontakter tror jag att man uppskattar att få träffa samma läkare varje gång. 

Text: Maria André. Foto: Oskar Fäldt. Texten är en förkortad version av en artikel från magasinet LA Business nr 1 2022.

 

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.