fbpx

Hon satsar på människor som vill något

  1. Start
  2. Företagande
  3. Näringsliv
  4. Hon satsar på människor som vill något

Hon satsar på människor som vill något

Med en årsomsättning på 174 miljoner, nästan 50 års erfarenhet inom detaljhandeln och en karriär med flera ledande chefsuppdrag inom ICA och KF är Regina Issal, vd på ICA Kvantum i Landskrona, en tungviktare. Men mest stolt är hon över sitt samarbete med Cityidrott för att hjälpa unga.
– Jag satsar gärna på människor som vill något.

När jag möter vd:n Regina Issal på ICA Kvantum vid Landskrona station är det inte på ett flott kontor med designermöbler. Vardagen för en ICA-handlare är lite mer jordnära.

”Ursäkta att jag är sen, jag hjälpte en kund”, säger hon när vi till slut får tag på varandra inne på lagret. Hon är klädd i svart pikétröja med ICA Kvantum-tryck på ryggen och det är lätt att förväxla henne med en medarbetare på frukt och grönt-avdelningen. Faktum är att hon själv började sin karriär där, på Domus i Värnamo i början av 1970-talet.

– Jag började jobba tidigt, direkt efter nian. Men kände direkt att jag ville mer. Så jag läste upp social linje på Komvux, blev avdelningschef och sedan ansvarig för två Konsumbutiker i Småland.

Snabbt därefter blev hon erbjuden jobb på KF:s huvudkontor i Stockholm. Hon kommer från en familj där hårt arbete var en naturlig del av livet. Hennes föräldrar hade inte fått något gratis.

– Min pappa är från Estland och min mamma från finska Karelen. De fick fly till Sverige i slutet av andra världskriget. Det var en tuff omstart för min pappa som var högre befäl i den estniska armén. Han kunde ingen svenska och fick börja helt från noll i sitt nya land.

Föräldrarna bosatte sig efter ett tag i den lilla byn Åminne utanför Värnamo. Där fanns ett gjuteri där pappan fick jobb.

– Pappa hade ett högstatusyrke i Estland och många privilegier. I Sverige blev han arbetare. Men trots att pappa inte kunde någon svenska engagerade han sig i föreningslivet. Han var både aktiv i föräldraföreningen Hem och skola och ordförande i Värnamo skytteförening. Genom skytteföreningen träffade han många unga, och var ett tag kontaktperson till ungdomar som hade kommit snett i livet. Han ville göra skillnad.

Familjen var stor, Regina Issal är yngst med fem äldre bröder, och Reginas mamma var hemmafru i många år. När Regina var sex år tog mamman arbete på Värnamo gummifabrik, där pappan också arbetade då.

– Men mamma hade temperament, och hon stod upp för det hon tyckte var viktigt. En dag när mamma tyckte att basen hade varit orättvis sa hon upp både sig själv, min pappa och min bror på stående fot. Det är nog så vi är i vår familj. Vi tål inte orättvisor. Vi reagerar och agerar. Vi har det med oss, att man inte ska trampa på någon, man ska hjälpa om man kan.

Regina har kanske fått envisheten och drivet från sina föräldrar, för hennes karriär har gått i rasande fart genom hela livet. Som 25-åring fick hon jobb på KF:s huvudkontor i Stockholm och hade därefter olika ledande roller inom KF:s olika bolag och avdelningar. I slutet av 80-talet befordrades hon till en internationell roll, att starta upp KF:s projektkontor i olika delar av Europa. Uppdraget var framför allt att stärka kooperationen i de östeuropeiska länderna. Hennes första postering var i Budapest. Och det kom att förändra hennes liv.

– Jag träffade min man där, han jobbade som ekonomichef i den ungerska kooperationen. Det var kärlek vid första ögonkastet och vi har följts åt sedan dess.

Fram till 1995 hade hon intensiva år i Östeuropa. Hon minns hur hon ofta möttes med stor gästfrihet, även om många av de hon bjöds hem till hade det knapert.

 – Jag minns särskilt en affärsmiddag i Litauen i början på 1990-talet. Det var som att komma till en annan tid. Det fanns ingen el i byggnaden så vi serverades kall lever, kall potatis och cognac till det. Det var höjden av lyx!

I mitten av 1990-talet valde Regina att flytta tillbaka till Sverige tillsammans med sin man. Eftersom hon också hade tagit en kandidatexamen som personalvetare fick hon arbete som personalkonsult. Så småningom blev hon chef för butiksutveckling Ica Storbutik Syd och flyttade till Eslöv. Därefter blev det flera chefsroller på ICA:s huvudkontor i Solna, och det var inte förrän 2007 som hon landade på ICA Kvantum i Landskrona.

– Jag hade haft så många olika roller inom ICA och ville ta nästa steg. Jag sökte aktivt efter en ICA Kvantum butik att driva och jag ville att den skulle vara söder om Stockholm. Då slumpade det sig så att ICA Kvantum i Landskrona blev ledig.

– Men jag var nog inte en så bra chef till att börja med. Det var något av en kulturkrock för mig. Jag hade haft helt andra chefsroller inom ICA och framför allt lett projektledare. Det här var något helt annat.

Dessutom hade butiken andra utmaningar som många hade försökt göra henne uppmärksam på innan hon flyttade till Landskrona.

– Då, för fjorton år sedan, pratade ingen positivt om Landskrona. Bekanta som hörde att jag skulle flytta hit sa ’vad sjutton ska du där och göra?’. Det talades bara om problem, hög arbetslöshet och kriminalitet.

Och till en början besannades hennes farhågor. De första åren hade butiken stora problem med stölder och snatteri. Under ett och samma år inträffade en stöld där rånarna tog sig in med bil via förbutiken och ett annat rån där de tog sig in via taket.

– Det var fruktansvärt. Jag vet inte hur jag gjorde, men jag lät mig inte avskräckas. Det konstiga är att jag inte tyckte det var jobbigt. När sådana saker händer tänker jag bara på hur jag ska lösa det.

Men någonstans grodde ändå en frustration och en vilja att förändra. Då träffade hon föreningen Cityidrott, och hittade ett sätt att arbeta tillsammans med andra mot kriminalitet.

– Cityidrott satt på något som jag ville göra. Jag ville samverka med andra. De berättade om hur de aktiverar ungdomar på fritiden och hur ungdomar kan komma i kontakt med föreningslivet. Jag var övertygad om att ungdomar behöver ha aktiviteter efter skolan för att komma bort ifrån kriminalitet. Det måste finnas något som är mer lockande. Och nu, efter flera års samarbete med både Cityidrott och Polisen, så har snatteriet minskat radikalt i butiken.

Samarbetet har gett genklang även nationellt. 2019 stod Regina Issal tillsammans med Cityidrott bredvid bland annat inrikesminister Mikael Damberg i Almedalen och pratade om hur olika aktörer tillsammans kan minska vardagsbrott, som snatteri.

Förutom att samarbeta och stötta Cityidrott har Regina Issal alltid värnat om att hennes butik ska vara en arbetsplats för alla, inklusive dem som står långt från arbetsmarknaden. Hon tar gärna emot nyanlända eller personer som har kort arbetslivserfarenhet. Huvudsaken är att man har ett engagemang i sitt jobb.

– Jag ser till att anställa personer ur alla grupper och med olika bakgrund Det är rätt enkelt att passa in hos oss, tror jag. Vi behandlar alla lika. Vi kan vara snälla och rättvisa, men vi ska vara tydliga. Vi ska ställa krav.

Krav har också ställts på Regina Issals eget ledarskap. De senaste åren har hon fått många konkurrenter inom dagligvaruhandeln genom bland annat Willys och nya Coop i Norra Borstahusen.

– Landskrona har en mogen marknad inom dagligvaruhandel. Och det sker mycket i staden framöver med all inflyttning som är på gång. Så det ser lovande ut.

Men det senaste året, där pandemin ledde till att allt färre pendlade med tåg, var tufft för Ica Kvantum. En stor del av kunderna är nämligen tågpendlarna. Samtidigt är det andra delar av affären som har ökat, exempelvis onlineköp.

– I ett slag gick vi från 30 online-kunder i veckan till 150 kunder på en dag. Mina medarbetare fick arbeta från klockan 6 till morgonen till 24 på natten med att packa varor. Det var en svår situation.

Men nu, när restriktionerna har släppt, ser Regina Issal positivt på framtiden. Hon är 63 år, men tänker inte på pensionen, utan på allt hon har kvar att utveckla. Särskilt inom hållbarhet. I år vann ICA Kvantum priset som Årets hållbara företag på LA Business Awards med motiveringen att de “tar ett stort samhällsansvar och arbetar långsiktigt för ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet.”

I butiken har Regina Issal ganska nyligen installerat en rabattmaskin där kunderna kan se vilka varor som är på väg att bli gamla och som de kan få rabatt på. Tanken är att det ska bidra till att minska matsvinnet i butiken.

– Inom de närmsta fem åren ska vi sätta upp solceller, och byta ut alla kylar och frysar för att minska koldioxidutsläppen. Men jag brinner också för att utveckla vår ledningsgrupp. Den består av åtta personer, varav sex tjejer. Jag hoppas att jag kan vara lite av en förebild för dem, jag vill att de ska lyckas.

Och hon brinner inte bara för personer. Hon har ett stort engagemang i Landskrona och tror både på staden och sitt företag.

– Jag är helt Landskronafrälst nu. Den positiva förändringen började med alla nya företag som kom in. Och sen kom de nya bostäderna, och sen kom fler poliser. Landskrona är en annan stad nu jämfört med när jag flyttade hit. Det är jag väldigt glad över.

OM REGINA ISSAL

Gör: VD/Handlare Ica Kvantum Landskrona

Omsättning: 174 miljoner

Antalet anställda: 60

Bor: i Landskrona

Familj: Gift med Laszlo Horvath, 2 bonusbarn och 4 bonus barnbarn, och två katter.

Gör på fritiden: Läser deckare, tränar, ute och går. Gillar god mat och dryck i goda vänners sällskap.

Text: Maria André. Foto: David Elg, Moob

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.