Malin Ljung
Hon vill revolutionera svensk smyckeskultur och låta oss bära sådant vi blir starkare av. Receptet? Att återvinna i stället för att ta från jorden och blanda in känslor i skapandeprocessen.
– Det vi bär på oss och har närmast huden är lika viktigt som det vi stoppar i magen, säger smyckesdesignern Malin Ljung.
Vi har på senare tid lärt oss att maten vi stoppar i oss är viktig. Närodlad, ekologisk kvalitetsmat står numera på menyn på våra populäraste restauranger – och de massproducerade, processade matvarorna som för tjugo år sedan dominerade matbranschen är på tillbakagång.
Och kanske kan det bli på samma sätt med smycken?
Smyckesdesignern och konstnären Malin Ljung på ön Ven utanför Landskrona vill ge svensk smyckeskultur en rikare palett.
– Jag vill förändra hur man ser på smycken i Sverige. Under det senare 1900-talet plockade vi bort mycket hantverkskunskap och det konstnärliga till fördel för massproducerade smycken, säger hon, och fortsätter:
– De är så klart billigare. Men smycken fungerar som med mat, där vi kommit väldigt långt i att förstå att den är viktig. För det vi bär på oss, nära vår hud, är lika viktigt. När vi utvinner guld tar vi från jorden, ofta på ett för miljön skadligt sätt, och hur det sedan hanteras och konsumeras påverkar oss.
Återvunnet material
Malin Ljung arbetar enbart med 100 procent återvunnet material som hon köper från ett svenskt företag.
– Jag kan också smälta och göra om smycken som har affektionsvärden. Det finns mycket känslor i smycken.
Och det är känslorna som styr Malin Ljungs kreativa process.
– Jag har valt en väldigt konstnärlig inriktning på min smyckesdesign. Jag har känslor för alla smycken jag tar fram och hela processen är känslosam. Jag lever i en form av bubbla där jag känner väldigt mycket. Jag stänger heller aldrig av mina känslor, för jag kan inte skapa utan dem.
Hyrde en matvarubutik
Hon utexaminerades från sin utbildning till guldsmed vid Köpenhamns tekniska universitet hösten 2013. Våren 2014 startade hon eget på Ven genom att hyra en före detta matvarubutik.
– Det är fantastiskt att driva eget, men det är inte lätt. Å andra sidan – hade det varit lätt hade det ju inte varit roligt, säger hon och skrattar.
I dag är hon 30 år och driver fortfarande sin smedja på Norrebergsvägen 6.
– När jag startade var det en stor chansning. Alla pengar jag hade sparat satsade jag i företaget. Men jag är tävlingsinriktad och för mig gäller ”antingen eller” – det finns inga halvhjärtade satsningar. Och OM det inte går så finns det alltid lösningar. Ingenting är ett misslyckande i min värld.
”Man kan alltid rensa frysen”
En guldsmeds verktyg är dyra så Malin lärde sig bygga dem själv och hitta lösningar för att inte låta den kreativa processen bromsas av brist på pengar.
– Jag har stundtals haft väldigt lite pengar. Allt investeras i företaget och jag glömmer bort mig själv. Jag vet inte hur jag lyckats överleva… Men man kan alltid rensa frysen, brukade jag resonera. Och jag har haft stöd, inte minst av min man Henrik som alltid ställer upp och som stått ut med att jag tagit de val jag gjort – och min familj som alltid trott på mig.
Det är sällan hon sitter ner och tar det lugnt, konstaterar hon, som tränat karate sedan 13 års ålder. Hon har svart bälte liksom två brons och ett guld från SM.
– Det är genom karaten jag lärt mig hitta ett djupare fokus och en inre styrka. Och jag ger aldrig upp. Jag vill hela tiden lära. Ända sedan jag var liten har jag tänkt på hur jag som person kan bli en bättre människa. Vad har jag för dåliga egenskaper och utveckla dem till att jag blir bättre?
Kan fokusera mer på skapande
Och bättre och bättre har hon blivit, både som människa och som konstnär. Hennes smycken säljer bra och hon kan fokusera mer på skapande än oro för framtiden.
Inspirationen kommer från färger och former omkring henne och ofta Vens sådana. Ön återkommer alltid på något sätt i smyckenas uttryck.
– Jag blandar in andra element men det finns alltid en anknytning hit, till Ven.
Hon har släppt tio kollektioner. En av de mest populära är smyckesserien Wish Heart, där en syrenkapsel som Malin plockat på Ven fått blomma ut och sitter som ett litet hjärta på ringar och örhängen. Thousand and one night är en annan populär kollektion med inspiration från Tycho Brahes universum, astronomen som anlade observatoriet Uraniborg på Ven.
– Det är ärliga smycken, med äkta känslor i dem och av bra material som är återvunnet. Man bär inte mina smycken för att man vill skryta utan för att man älskar dem. Man representerar sig själv. Det är inget fejk någonstans, allt är ärligt gjort.
Tina Nordström som kund
Än så länge säljer hon bara från sin smedja på Ven och via sin webshop. Men ryktet om Malin Ljung Jewelry har spridit sig. Hon har återkommande kunder från hela landet och Danmark, hennes smycken bärs av bland annat TV-kocken Tina Nordström och dessertmästaren My Feldt.
– Det är en ära att de gör det. Och de gör det också ärligt. De bär mina smycken för att de tycker om dem, inte för att skryta eller att de får royalties. Det gör mig stolt.
Text: Petra Olander. Foto: Lars Jansson, Leslie Spenner, Clara Lidström